in

Μία σημαντική δίκη στη μάχη κατά του ρατσισμού στη Χίο

Την Πέμπτη 16 Ιουνίου, δικάζεται στη Χίο η έφεση γνωστού μέλους της Χρυσής Αυγής ενάντια στην πρωτόδικη καταδίκη του για απρόκλητη και βάρβαρη επίθεση με ρατσιστικά κίνητρα εναντίον του νοσηλευτή Γιάννη Κουτσοδόντη στον προσφυγικό καταυλισμό της Σούδας τον Ιούνιο του 2016.

Το περιστατικό της επίθεσης κατά του κ. Κουτσοδόντη έλαβε χώρα στις 6 Ιουνίου 2016, στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στην Σούδα Χίου.  Εν όψει της δίκης της προσεχούς Πέμπτης εξέδωσαν ανακοινώσεις το Σωματείο Εργαζομένων Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου (ΣΕΣΝΟΧ), του οποίου ο κ. Κουτσοδόντης είναι μέλος στο Δ.Σ. και οι Αλληλέγγυοι-ες Χίου:

ΣΕΣΝΟΧ: Στεκόμαστε αλληλέγγυοι  στον συνάδελφο εργαζόμενο μέλος του Δ.Σ.

«Την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2022  εκδικάζεται, σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση του Μ.Μερμηγκούση που πρωτόδικα έχει καταδικαστεί με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο για επίθεση κατά του νοσηλευτή συναδέλφου Γιάννη Κουτσοδόντη, που σημειώθηκε στα γεγονότα του προσφυγικού καταυλισμού της Σούδας της 6ης Ιουνίου 2016.

Συγκεκριμένα ο κατηγορούμενος, ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί πρωτόδικα για ρατσιστική βία σε πρόσφυγες, επιτέθηκε και χτύπησε αναίτια τον Γιάννη Κουτσοδόντη,  όταν ο τελευταίος μετά από εντολή της διοίκησης του νοσοκομείου  είχε πάει στον καταυλισμό  των προσφύγων στην Σούδα του κάστρου της Χίου ως υπεύθυνος  για τον συντονισμό της μεταφοράς τυχόν τραυματιών.

Ως σωματείο στεκόμαστε αλληλέγγυοι  στον συνάδελφο εργαζόμενο μέλος του Δ.Σ. του σωματείου μας.

Η βία του φασισμού και του ρατσισμού πρέπει να καταδικαστεί από όλους!!!

Καλούμε όλα τα σωματεία του νησιού αλλά και τους δημοκρατικούς πολίτες της Χίου να πράξουν το ίδιο και να  ενώσουν όλοι τις δυνάμεις τους και τις φωνές τους μαζί μας, ενάντια στον φασισμό και στην  ρατσιστική βία».

«Οι δικαστικές περιπέτειες του Μ. Μερμηγκούση είναι εμβληματικές όχι μόνο για τη Χίο αλλά για όλη την ιστορία του σύγχρονου προσφυγικού, καθώς ο κατηγορούμενος έχει συνολικά τρείς σχετικές καταδίκες που τον επιβαρύνουν», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους «Αλληλέγγυοι-ες της Χίου».

  • Τον Απρίλιο του 2017 καταδικάστηκε για δημόσια υποκίνηση βίας με ρατσιστικά κίνητρα και για σωματικές βλάβες σε δύο πρόσφυγες, ωστόσο αναιρέθηκε στο εφετείο, παρά την πρόταση του εισαγγελέα για καταδίκη και αθωώθηκε.
  • Το Μάιο του 2018 καταδικάστηκε για την επίθεση του κατά του διευθυντή του astraparis.gr Γιάννη Στεβή στη διάρκεια ρατσιστικής συγκέντρωσης και πορείας προς τον καταυλισμό της Σούδας, το βράδυ της 14ης Σεπτεμβρίου 2016.
  • Τον Απρίλιο του 2019 καταδικάστηκε για επικίνδυνη σωματική βλάβη, πάλι με ρατσιστικά κίνητρα, για την απρόκλητη επίθεση κατά του νοσηλευτή του νοσοκομείου Χίου Γιάννη Κουτσοδόντη, τον Ιούνιο του 2016, που ασκούσε υπηρεσιακά καθήκοντα στον εν ενεργεία καταυλισμό της Σούδας, στην πόλη της Χίου. Καταδικάστηκε με ποινή φυλάκισης 15 μηνών για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, με το επιβαρυντικό στοιχείο των ρατσιστικών χαρακτηριστικών της επίθεσης. Είναι η δεύτερη φορά που ο συγκεκριμένος άνθρωπος καταδικάζεται μέσα σε περίοδο δύο ετών με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο.

Ο Μ. Μερμηγκούσης καταδικάστηκε, γιατί είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε βίαιες επιθέσεις,  ήταν μπροστάρης,  προκλητικός, δρούσε ανενόχλητος μπροστά σε πλήθος μαρτύρων. Δεν ξεχνάμε όμως  τους  δράστες τόσων άλλων ρατσιστικών εγκλημάτων που μένουν μέχρι και σήμερα ατιμώρητα.

Τέτοιες ρατσιστικές συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές. Η απόφαση του Εφετείου, μετά από 6 χρόνια από την επίθεση του Μ. Μερμηγκούση, πρέπει να στείλει το σωστό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση:

Η βία του φασισμού και του ρατσισμού πρέπει να καταδικαστεί από όλους, όλες, όλ@!!!

Την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022, ώρα 9.00, να είμαστε όλοι στα δικαστήρια της Χίου, για να στηρίξουμε  με την παρουσία μας και αυτή την μάχη» αναφέρουν ακόμη στην ανακοίνωσή τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Άνθρωποι του Θεάτρου και των ΜΜΕ υψώνουν φωνή εναντίον των πρακτικών του Α. Κούγια

Μασκαράτα – Ένα βίντεο αφιερωμένο στην μνήμη του «κακοποιού» Βασίλη Μάγγου