in

Μεταναστευτικός Κώδικας για λίγους, της Άντας Ψαρρά

Μεταναστευτικός Κώδικας για λίγους, της Άντας Ψαρρά

Ο μεταναστευτικός κώδικας κατατέθηκε χθες, όμως δεν περιλαμβάνει κανένα από τα κρίσιμα ζητήματα της απόδοσης ιθαγένειας σε μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα και σε πρόσφυγες, τα οποία η κυβέρνηση βάζει -άγνωστο για πόσο διάστημα ακόμα- κάτω από το χαλί.

Παρ’ όλα αυτά ο κώδικας ρυθμίζει με ενιαίο τρόπο την πολυνομία για τους νόμιμους μετανάστες. Στην κατηγορία αυτή έχει θετικές ρυθμίσεις που απαντούν στην αγωνία όσων μεταναστών έχουν άδειες παραμονής, έχουν αιτήσεις για ανανέωση και κυρίως των παιδιών δεύτερης γενιάς. Με τις προϋποθέσεις γέννησης στην Ελλάδα και 6ετούς φοίτησης σε ελληνικά σχολεία τούς παρέχει την άδεια μακράς παραμονής με ανανέωση ανά πενταετία.

Χωρίς υπηκοότητα, αλλά τουλάχιστον και χωρίς φόβο απέλασης. Παράλληλα ο κώδικας ρυθμίζει τις εκκρεμείς αιτήσεις μεταναστών για ανανέωση της άδειας παραμονής μία φορά ακόμα και χωρίς ένσημα, με μόνο το βιβλιάριο υγείας, αρκεί να είναι εν ισχύι.

Ετσι, χιλιάδες άνθρωποι που είναι άνεργοι θα μπορούν να κάνουν χρήση της διάταξης τουλάχιστον για μερικούς μήνες ακόμα. Αμέσως μετά θα πρέπει και πάλι να ορίσει το αρμόδιο υπουργείο πόσα ένσημα θα απαιτούνται για την ανανέωση της άδειας παραμονής. Οι νόμιμοι μετανάστες αποκτούν ένα καθεστώς μεγαλύτερης ασφάλειας στη ζωή τους, ωστόσο δεν αρκεί για να καλύψει τα μεγάλα κενά της Ελλάδας ως προς την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Δικαίου, των οδηγιών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και των Διεθνών Συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο θέμα θα επανέλθουμε αναλυτικά τις επόμενες ημέρες.

Στο μεταξύ απαντώντας σε σχετική παρατήρηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος παρατήρησε ότι «αυτοί οι άνθρωποι έχουν νόμιμα δικαιώματα, πιστεύω ότι πρέπει να ψηφίσουν. Θα προσπαθήσουμε ειλικρινά να μειώσουμε στο ελάχιστο αυτούς που δεν θα έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν».

Ο κ. Γρηγοράκος γνωστοποίησε ότι αυτή τη στιγμή οι νόμιμοι μετανάστες στη χώρα που έχουν άδεια σε ισχύ ανέρχονται σε 473.124, εκ των οποίων οι 232.000 είναι σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η εξέλιξη του χρέους: αντιφάσεις και ευκαιρίες. Του Πέτρου Σταύρου

Η Στεφανία Παπαμιχαήλ και η Λωρέττα Μπαλατσούκα από την ομάδα Casuali μιλούν στο alterthess για την performance σωματικού θεάτρου ΜΕΜΟ