in ,

Μετακινούν ψυχιάτρους από τη Θεσσαλονίκη σε περιφερειακά νοσοκομεία – Κραυγή αγωνίας από τη Συνέλευση ιατρών του ΨΝΘ

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη λειτουργία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης κρούουν με ανακοίνωση τους οι γιατροί του νοσοκομείου, μετά τις αιφνιδιαστικές μετακινήσεις γιατρών/ ψυχιάτρων από τη Θεσσαλονίκη σε περιφερειακά νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Αντί να προχωρήσουν σε προσλήψεις ψυχιάτρων προχωρούν για άλλη μια φορά σε μπαλώματα με μετακινήσεις-αστραπή…

Ολόκληρη η  απόφαση της Συνέλευσης Ιατρών Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, όπως κοινοποιήθηκε από την ΕΝΙΘ:

«Τη Δευτέρα 28/6 ενημερωθήκαμε για την ύπαρξη εγγράφου της 3ης ΥΠΕ, με αριθμό πρωτοκόλλου από τις 25/6 μάλιστα, με βάση το οποίο ενέκρινε- με τη σύμφωνη γνώμη του αναπλ. Διοικητή του ΨΝΘ- τη μετακίνηση συναδέλφου Ψυχιάτρου του νοσοκομείου μας στην Ψυχιατρική κλινική της Κοζάνης. Το έγγραφο, πιο συγκεκριμένα, έκανε λόγο, για μετακίνηση προς κάλυψη και πρωινού τακτικού ωραρίου και εφημερίας για 2 ολόκληρες μέρες, 28 και 29 Ιουνίου, χωρίς μάλιστα προηγούμενη ενημέρωση ή/ και συναίνεση του συναδέλφου. Να θυμίσουμε, δε, ότι οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στη συγκεκριμένη κλινική είναι μία κατάσταση που χρονίζει και έχει κακοφορμίσει…

Ήδη από το Μάιο, ζητήθηκε από τη Διοίκηση του Μαμάτσειου και από την 3η ΥΠΕ, ειδικοί ψυχίατροι του νοσοκομείου μας να καλύψουν πάγιες και τακτικές ανάγκες της εκεί Ψυχιατρικής κλινικής σε πρωινό ωράριο και εφημερίες, στη λογική μπαλώματος της τρομερής υποστελέχωσης μετά, μάλιστα, και την παραίτηση ειδικού ψυχιάτρου. Όμως, το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού «τραβάει» για τουλάχιστον 1 δεκαετία και σε καμία περίπτωση δε συνιστά έκτακτη ανάγκη. Επιπλέον, η συνθήκη αυτή  θέτει σοβαρά ζητήματα ως προς την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού της Δυτικής Μακεδονίας σε ψυχιατρική φροντίδα και περίθαλψη τόσο σε πρωτοβάθμιο όσο και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο. Άλλωστε, η ψυχιατρική κλινική της Κοζάνης καλείται με τη λειτουργία της να καλύψει μία ολόκληρη Περιφέρεια ως προς τις ανάγκες προαγωγής ψυχικής υγείας.

Η απάντηση των ιατρών του ΨΝΘ, όπως και τώρα, ήταν σαφής καθώς δεν περισσεύει ούτε ένας! Αυτή τη στιγμή το ΨΝΘ λειτουργεί με καλυμμένες περίπου το 50% των οργανικών θέσεων σε ιατρικό προσωπικό (48 από τις 98 οργανικές θέσεις είναι κενές), με σοβαρά προβλήματα ως προς την εύρυθμη, επαρκή  και ασφαλή λειτουργία μιας σειράς τμημάτων και δομών κυρίως  κοινοτικής Ψυχιατρικής. Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ακόμη και σε συνθήκες «κανονικότητας» δηλαδή προ πανδημίας, εξυπηρετούσε το μεγαλύτερο όγκο ψυχικά πασχόντων στο ν. Θεσσαλονίκης, ενώ συχνά δεχόταν και εισαγωγές από γύρω νομούς της Β. Ελλάδας ακόμη και της Θεσσαλίας. Κατά την περίοδο της  πανδημίας, το νοσοκομείο μας κλήθηκε να καλύψει ανάγκες που αφορούσαν σχεδόν σε όλη τη Β. Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Πιο συγκεκριμένα, με τη μετατροπή των γενικών νοσοκομείων σε μίας νόσου, είχε ανασταλεί η λειτουργία των ψυχιατρικών τμημάτων άλλων νοσοκομείων της πόλης και όμορων νομών με αποτέλεσμα το ΨΝΘ να έχει την εφημερία πόλης ως και 22 μέρες κάθε μήνα για ένα έτος,   παράλληλα χωρίς υποδομή και στελέχωση κλήθηκε να νοσηλεύσει ασυμπτωματικούς (ή και ήπια) νοσούντες  covid-19 με ψυχική νόσο ενώ για 2 περίπου μήνες λειτούργησε και ως εμβολιαστικό κέντρο για την κοινότητα…  Με άλλα λόγια,το προσωπικό λιγοστό, οι ανάγκες αυξανόμενες, τα όρια ασφαλείας και επικινδυνότητας στο κόκκινο!

Όλα τα παραπάνω, λοιπόν, είναι συνέπειες μιας χρόνιας πολιτικής κρατικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των νοσοκομείων, συνέπειες μιας συνειδητής πολιτικής που διαχρονικά υπηρετούν πιστά όλες οι κυβερνήσεις και που αποβλέπει στην ολοένα και μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της Ψυχικής Υγείας και τη λειτουργία των νοσοκομείων με όρους επιχείρησης. Στο φόντο αυτό προωθούνται και επεκτείνονται οι ελαστικότητα και η ευελιξία των εργαζομένων με μετακινήσεις πχ από νοσοκομείο σε νοκομείο, με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, εντείνεται η ανασφάλεια, η εντατικοποίηση της εργασίας, η σωματική και ψυχολογική εξουθένωση, η ζωή των εργαζομένων μετατρέπεται κυριολεκτικά σε λάστιχο. Δεν είναι λίγες οι φορές που Ψυχίατροι του νοσοκομείου μετακινήθηκαν – και συνεχίζουν να μετακινούνται– «εκούσια» ή ακούσια κατά τις επιταγές των διοικούντων και να καλύπτουν εφημερίες στην Ψυχιατρική της Κοζάνης. Διαιωνίζεται, λοιπόν, ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που καθιστά επισφαλή τη λειτουργία όχι μόνο της εκεί κλινικής αλλά και του ΨΝΘ, ενώ ταυτόχρονα καταστρατηγείται το δικαίωμά μας σε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και επιτέλεσης του κοινωνικού μας έργου ολοκληρωμένα.

Για άλλη μία φορά, το ιατρικό προσωπικό του ΨΝΘ ξεκαθαρίζουμε ότι δεν περισσεύει κανένας εργαζόμενος στο ΨΝΘ!

  • Απαιτούμε από το υπ. Υγείας και την 3η ΥΠΕ να μη μετακινηθεί κανένας συνάδελφος εκτός ΨΝΘ.
  • Άμεσα και χωρίς γραφειοκρατικά κωλύματα να γίνουν οι απαραίτητες  προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ιατρικού και λοιπού ,στην Ψυχιατρική της Κοζάνης και στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης  με κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων αλλά και των επιπρόσθετων αναγκαίων για την ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων.
  • Γενναία κρατική χρηματοδότηση για τη δημόσια Υγεία, στο ύψος των σύγχρονων αναγκών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φροντίδα.
  • Με ευθύνη ης Διοίκησης, να εξασφαλισθεί ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα πάρουν όλα τα χρεωστούμενα ρεπό και τις κανονικές τους άδειες, οι οποίες ήταν από πέρυσι σε αναστολή».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Α μ ε τ α κ ί ν η τ α

Κίνηση Πολιτών: Ήρθατε αποφασισμένοι να κομματιάσετε τα αρχαία της Βενιζέλου – Ντροπή σας!