in , ,

Μέρος 3ο. Μπενελούξ: Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία

Οι πρόσφατες ευρωεκλογές σε (πάρα πολλά) δίφραγκα. Του Γιάννη Γκλαρνέτατζη

Πίνακας 5. Βέλγιο

Έδρες: 22 – Συμμετοχή: 89,82%ΕΔΡΕΣΕΥΡΩΟΜΑΔΑ
Φλαμανδικό Συμφέρον
(VB) – Φλ.
14.50%3Patriots
Νέα Φλαμανδική
Συμμαχία
(N-VA) – Φλ.
13.97%3ECR
Μεταρρυθμιστικό
Κίνημα
(MR) – Βαλ.
12.62%3Renew
Χριστιανοδημοκράτες
και Φλαμανδοί
(CD&V) – Φλ.
8.34%2EPP
Εμπρός
(Vooruit) – Φλ.
7.99%2S&D
Σοσιαλιστικό Κόμμα
(PS) – Βαλ.
7.43%2S&D
Πράσινοι
(Groen) – Φλ.
6.32%1Greens
Ανοιχτοί Φλαμανδοί
Φιλελεύθεροι και
Δημοκράτες
(Open VLD) – Φλ.
5.76%1Renew
Βελγικό Εργατικό
Κόμμα
(PTB) – Βαλ.
5.57%1Left
Οι Αφοσιωμένοι
(Les Engagés) – Βαλ.
5.17%1Renew
Βελγικό Εργατικό
Κόμμα
(PVDA) – Φλ.
5.13%1Left
Οικολόγοι
(Ecolo) – Βαλ.
3.64%1Greens
Ανεξάρτητοι
Δημοκρατικοί
Φεντεραλιστές
(DéFI) – Βαλ.
1.05%
Χριστιανικό
Κοινωνικό
Κόμμα
(CSP) – Γερ
0.21%1EPP
Υπέρ της Γερμανόφωνης
Κοινότητας
(ProDG) – Γερ.
0.10%
Κόμμα Ελευθερίας
και Προόδου
(PFF-MR) – Γερ.
0.08%
Σοσιαλιστικό Κόμμα
(SP) – Γερ.
0.07%
Οικολόγοι (Γ)
(Ecolo(G)) – Γερ.
0.07%
Λοιπά φλαμανδικά
κόμματα
1.20%
Λοιπά βαλλονικά
κόμματα
0.71%
Λοιπά γερμανόφωνα
κόμματα
0.07%
ΕυρωομάδαΈδρες
European People’s Party (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα)3
Socialists and Democrats (Σοσιαλδημοκράτες)4
Patriots for Europe3
Conservatives and Reformists (ECR)4
Renew5
Greens2
Left2
Europe for Sovereign Nations0
Ανεξάρτητοι/NI0

Πίνακας 6. Λουξεμβούργο

Έδρες: 6 – Συμμετοχή: 82,29%ΕΔΡΕΣΕΥΡΩΟΜΑΔΑ
Χριστιανικό Κοινωνικό
Λαϊκό Κόμμα
(CSV/PCS)
22,92%2EPP
Λουξεμβουργιανό
Σοσιαλιστικό
Εργατικό Κόμμα
(LSAP/POSL)
21,72%1S&D
Δημοκρατικό Κόμμα
(DP/PD)
18,29%1Renew
Εναλλακτικό Δημοκρατικό
Μεταρρυθμιστικό Κόμμα
(ADR/PADR)
11,77%1ECR
Οι Πράσινοι
(Déi Gréng/Les Verts)
11,76%1Greens
Κόμμα Πειρατών
Λουξεμβούργου
(Piraten)
4,92%
Η Αριστερά
(Déi Lénk/La Gauche)
3,15%
Επίκεντρο (Fokus)1,60%
Βολτ Λουξεμβούργου
(Volt)
1,04%
Κομμουνιστικό Κόμμα
Λουξεμβούργου
(KPL/PCL)
0,97%
Οι Συντηρητικοί
(DK/LC)
0,58%
Λοιπά κόμματα1,30%
ΕυρωομάδαΈδρες
European People’s Party (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα)2
Socialists and Democrats (Σοσιαλδημοκράτες)1
Patriots for Europe0
Conservatives and Reformists (ECR)1
Renew1
Greens1
Left0
Europe for Sovereign Nations0
Ανεξάρτητοι/NI0

Πίνακας 7. Ολλανδία

Έδρες: 31 – Συμμετοχή: 42,60%ΕΔΡΕΣΕΥΡΩΟΜΑΔΑ
Πράσινη Αριστερά –
Κόμμα Εργασίας
(GL-PvdA)
21.09%4/4S&D/Greens
Κόμμα Ελευθερίας
(PVV)
16.97%6Patriots
Λαϊκό Κόμμα
για Ελευθερία
και Δημοκρατία (VVD)
11.35%4Renew
Χριστιανοδημοκρατική
Έκκληση (CDA)
9.45%3EPP
Δημοκράτες 66
(D66)
8.40%3Renew
Κίνημα Αγροτών-Αστών
(ΒΒΒ)
5.41%2EPP
Βολτ Ολλανδίας
(Volt)
5.13%2Greens
Κόμμα Υπέρ των Ζώων
(PvdD)
4.52%1Left
Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο
(NSC)
3.75%1EPP
Μεταρρυθμισμένο
Πολιτικό Κόμμα
(SGP)
3.66%1ECR
Χριστιανική Ένωση
(CU)
2.89%
Φόρουμ για τη
Δημοκρατία
(FvD)
2.49%
Σοσιαλιστικό Κόμμα
(SP)
2.20%
Σωστή Απάντηση 2021
(JA21)
0.65%
Λοιπά κόμματα2.04%
ΕυρωομάδαΈδρες
European People’s Party (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα)6
Socialists and Democrats (Σοσιαλδημοκράτες)4
Patriots for Europe6
Conservatives and Reformists (ECR)1
Renew7
Greens6
Left1
Europe for Sovereign Nations0
Ανεξάρτητοι/NI0

Το κοινό χαρακτηριστικό αυτών των τριών χωρών που φαίνεται με μια ματιά στους πίνακες 5, 6 και 7 είναι ότι οι τελευταίες στήλες μένουν κενές, δηλ. όλα τα κόμματα που κερδίζουν έδρες ανήκουν σε κάποια πολιτική ομάδα της Ευρωβουλής. Στη συμμετοχή, όμως, έχουμε μια σημαντική διαφορά. Ενώ το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο έχουν τα υψηλότερα ποσοστά (89,82% και 82,29%, αντίστοιχα) στην Ολλανδία αυτό το ποσοστό πέφτει στο μισό (42,60%). Θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι στις χώρες που εδρεύουν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ υπάρχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι στο Βέλγιο την ίδια μέρα με τις ευρωεκλογές είχε και εθνικές εκλογές, οπότε λογικά το ενδιαφέρον ήταν πιο έντονο. Βέβαια και για εθνικές εκλογές το ποσοστό συμμετοχής είναι πολύ υψηλό. Στην Ολλανδία και το Λουξεμβούργο η κατανομή των εδρών γίνεται σε εθνικό επίπεδο κι αρκετά αναλογικά. Το αναλογικά ισχύει και για το Βέλγιο μόνο που εδώ η κατανομή γίνεται σε τρεις διαφορετικές ζώνες. Οι 22 έδρες της χώρας χωρίζονται ως εξής: 13 στην ολλανδόφωνη περιοχή (Φλάνδρα), 8 στη γαλλόφωνη (Βαλλονία) και 1 στη γερμανόφωνη. Γι’ αυτό δίπλα στα ονόματα των βελγικών ονομάτων υπάρχει ο προσδιορισμός της περιοχής στην οποία συμμετέχουν στις εκλογές. Αυτό το γεγονός έχει ως συνέπεια τον πολλαπλασιασμό των κομμάτων καθώς για τις περισσότερες πολιτικές ιδεολογίες υπάρχουν δύο κόμματα, ένα φλαμανδικό κι ένα βαλλονικό. Έτσι παρότι το Βέλγιο έχει μόλις μια έδρα παραπάνω από την Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο αντιπροσωπεύεται από 13 κόμματα, ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός μετά τη Γερμανία. Επιπλέον στο Βέλγιο έχουμε το χαμηλότερο ποσοστό του πρώτου κόμματος, μόλις 14,50%, ενώ το ίδιο ισχύει και για το άθροισμα των δύο μεγαλύτερων κομμάτων που φθάνει το 28,47%, ποσοστό που για πολλές χώρες είναι ίσο ή μικρότερο αυτού του πρώτου κόμματος. Και για την Ολλανδία, όμως, ο αριθμός των δέκα κομμάτων που εξασφαλίζουν έδρες είναι ο τρίτος μεγαλύτερος μαζί με τη Δανία, ενώ κι εδώ το πρώτο κόμμα (για την ακρίβεια συνασπισμός κομμάτων) παίρνει 21,09%.

Πηγαίνοντας τώρα στις πολιτικές κατευθύνσεις έχουμε στα ακροδεξιά τα δυο πρώτα βελγικά κόμματα, που είναι και τα δύο φλαμανδικά να ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία αλλά να στέλνουν τους ευρωβουλευτές τους σε διαφορετικές ομάδες. Δηλαδή το Φλαμανδικό Συμφέρον (14,5%) δίνει τρεις έδρες στους Patriots και η Νέα Φλαμανδική Συμμαχία (13,97%) άλλες τρεις στους ECR. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει άξιο λόγου βαλλονικό ακροδεξιό κόμμα. Στην Ολλανδία το Κόμμα της Ελευθερίας του Βίλντερς έρχεται δεύτερο με σχεδόν 17% και συνεισφέρει έξι έδρες στους Patriots. Να σημειώσουμε ότι αυτό το κόμμα το 2019 δεν είχε κερδίσει ούτε μία έδρα! Επιπλέον, το Μεταρρυθμισμένο Πολιτικό Κόμμα, ένα καλβινιστικό κόμμα (στη θρησκευτική Μεταρρύθμιση αναφέρεται ο τίτλος του) κερδίζει μια έδρα με 3,66% κι εντάσσεται στους ECR. Στην ίδια πολιτική αντίληψη κινείται και το Φόρουμ για τη Δημοκρατία που με 2,49% δεν εξέλεξε ευρωβουλευτή, αλλά στο παρελθόν έχει περάσει κι τους ECR κι από την ID, όπως επίσης κι η διάσπασή του, Σωστή Απάντηση 2021, η οποία συνδέεται με τους ECR και με 0,65% επίσης έμεινε “εκτός νυμφώνος”. Τέλος στο Λουξεμβούργο για πρώτη φορά κέρδισε έδρα στις ευρωεκλογές το Εναλλακτικό Δημοκρατικό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα με 11,77% και συμμετέχει στους ECR. Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε και το μικρό κόμμα Οι Συντηρητικοί, του οποίου ο αρχηγός είναι πρώην μέλος του προηγούμενου κόμματος, που συγκέντρωσε μόλις πάνω από μισή εκατοστιαία μονάδα. Κανένα κόμμα απ’ αυτές τις χώρες δεν ανήκει στην ESN.

Το EPP έχει τρεις έδρες από το Βέλγιο δύο από τις οποίες συνεισφέρουν οι Χριστιανοδημοκράτες και Φλαμανδοί (8,34%) και μία (τη μοναδική της γερμανόφωνης κοινότητας της χώρας) το Χριστιανικό Κοινωνικό Κόμμα (0,21%). Βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν καθόλου Βαλλόνοι ευρωβουλευτές ούτε για το ΕΡΡ. Στο Λουξεμβούργο το Χριστιανικό Κοινωνικό Λαϊκό Κόμμα έρχεται πρώτο με σχεδόν 23% και δύο έδρες, το μοναδικό κόμμα που παίρνει πάνω από μία στο μεγάλο δουκάτο. Στην Ολλανδία το EPP κερδίζει έξι έδρες μέσω τριών διαφορετικών κομμάτων. Η Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση με περίπου 9,45% παίρνει τρεις έδρες (μία λιγότερη), το Κίνημα Αγροτών-Αστών με 5,41% άλλες δύο και το Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο, με επικεφαλής πρώην μέλος της Χριστιανοδημοκρατικής Έκκλησης, 3,75% και μία έδρα. Στην ίδια ομάδα ανήκε στην προηγούμενη σύνθεση της Ευρωβουλής η Χριστιανική Ένωση που με 2,89% δεν κατόρθωσε να εκλέξει μέλος στη νέα σύνθεση, αυτό το κόμμα όμως μέχρι το 2019 ήταν μέλος των ECR.

Οι φιλελεύθεροι της Renew Europe τα πάνε καλά στις χώρες της Μπενελούξ αφού κερδίζουν τις περισσότερες έδρες από οποιαδήποτε άλλη ομάδα σε αυτή την περιοχή, συνολικά 13. Στην Ολλανδία κερδίζουν επτά έδρες μέσω δύο κομμάτων: το τρίτο στην κατάταξη Λαϊκό Κόμμα για Ελευθερία και Δημοκρατία με 11,35% παίρνει τέσσερις έδρες και οι Δημοκράτες 66 με 8,4% άλλες τρεις (μία παραπάνω). Στην ίδια χώρα έχουμε και το κόμμα 50+ που επιδιώκει να εκφράσει τα συμφέροντα των συνταξιούχων και το οποίο ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά με 0,94% έχασε τη μία έδρα που κατείχε. Στο Βέλγιο το Μεταρρυθμιστικό Κίνημα με 12,62% έρχεται τρίτο στη χώρα, αλλά πρώτο στη γαλλόφωνη περιοχή, και συνεισφέρει τρεις έδρες κερδίζοντας μία παραπάνω. Από μία έδρα κερδίζουν οι Ανοιχτοί Φλαμανδοί Φιλελεύθεροι και Δημοκράτες (5,76%, χάνοντας όμως μία έδρα) και Οι Αφοσιωμένοι (από τη Βαλλονία, 5,17%). Στο ίδιο ιδεολογικό μήκος κύματος λογικά κινούνται κι οι Ανεξάρτητοι Δημοκράτες Φεντεραλιστές, επίσης Βαλλόνοι, που με 1,05% δεν βγάζουν έδρα. Είναι σαφές ότι οι φιλελεύθεροι έχουν πολύ περισσότερη πέραση στη Βαλλονία απ’ ότι στη Φλάνδρα. Τέλος, στο Λουξεμβούργο το Δημοκρατικό Κόμμα έρχεται τρίτο με 18,29% και παίρνει μια έδρα. Στην ίδια μικρή χώρα έχουμε και κόμμα Επίκεντρο (1,58%) που μπορούμε να κατατάξουμε σ’ αυτή την κατηγορία καθώς δηλώνει πως είναι ένα “πραγματιστικό κόμμα χωρίς καθορισμένη ιδεολογία, τοποθετημένο στο κέντρο του πολιτικού φάσματος”, ενώ τα τρία ιδρυτικά ηγετικά στελέχη του προέρχονται από το Χριστιανικό Λαϊκό Κοινωνικό Κόμμα (ΕΡΡ), το Δημοκρατικό Κόμμα και τους Πράσινους.

Οι Πράσινοι, λοιπόν, κερδίζουν την πρώτη θέση στην Ολλανδία, από κοινού με τους Σοσιαλδημοκράτες. Δηλαδή ο συνασπισμός της Πράσινης Αριστεράς με το Κόμμα Εργασίας παίρνει το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων 21,09% και το κάθε κόμμα στέλνει από τέσσερις βουλευτές στην ομάδα των Πράσινων οι μεν, των S&D οι δε. Οι οκτώ έδρες, όμως, που κερδίζουν αθροιστικά είναι κατά μία λιγότερη από τις προηγούμενες ευρωεκλογές. Επιπλέον η Βολτ Ολλανδίας με 5,13% στέλνει ακόμα δύο μέλη σε αυτή την ομάδα, ενώ πριν δεν είχε κανένα. Στο Βέλγιο οι Πράσινοι της Φλάνδρας (6,32%) κι οι Οικολόγοι της Βαλλονίας (3,64%) κερδίζουν από μία έδρα με τους τελευταίους να χάνουν τη δεύτερη που είχαν πριν, ενώ η φλαμανδική Βολτ Βελγίου μένει στο 0,54% και δεν κερδίζει έδρα. Στο Λουξεμβούργο, τέλος, οι Πράσινοι με 11,76% (ελάχιστα κάτω το ακροδεξιό κόμμα) κερδίζουν κι αυτοί μια έδρα, ενώ και το Κόμμα Πειρατών Λουξεμβούργου με 4,92% κι η Βολτ Λουξεμβούργου με 1,04%, δεν εκλέγουν ευρωβουλευτή.

Όσον αφορά στην Κεντροαριστερά κερδίζει, όπως προαναφέραμε, τέσσερις έδρες στην Ολλανδία με το Κόμμα Εργασίας. Οι S&D κερδίζουν άλλες τέσσερις έδρες στο Βέλγιο καθώς από δύο έδρες παίρνουν το φλαμανδικό Εμπρός (7,99%), που είχε πριν μόνο μία, και το βαλλονικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (7,43%). Ακόμα μια έδρα έρχεται από το Λουξεμβουργιανό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα που με 21,72% έρχεται δεύτερο, μια μονάδα κάτω από το πρώτο Χριστιανικό Κοινωνικό Λαϊκό Κόμμα.

Η Αριστερά έχει κάθε λόγο να είναι μελαγχολική στη Μπενελούξ καθώς κερδίζει μόνο τρεις έδρες, τις λιγότερες από όλες τις ομάδες, με εξαίρεση τη νεότευκτη ESN. Οι δύο προέρχονται από το Βέλγιο, όπου τόσο ο βαλλονικός κλάδος (5,57%) όσο κι ο αντίστοιχος φλαμανδικός (5,13%) του Βελγικού Εργατικού Κόμματος κερδίζουν από μια έδρα, με τον δεύτερο να μην είχε ευρωβουλευτή στο προηγούμενο Ευρωκοινοβούλιο. Στην Ολλανδία είναι το Κόμμα Υπέρ των Ζώων (4,52%, APEU) που κερδίζει τη μοναδική έδρα της Αριστεράς στη χώρα, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που βρίσκεται πιο αριστερά από το ομώνυμο βαλλονικό, με 2,20% δεν παίρνει έδρα. Καμία έδρα δεν κερδίζουν στο μεγάλο δουκάτο τόσο το κόμμα Η Αριστερά (3,15%) όσο και το Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου (0,97%), με το τελευταίο να ανήκει στην Άκρα Αριστερά. Εδώ εντάσσεται κι η τροτσκιστική Αντικαπιταλιστική Αριστερά του Βελγίου (γαλλόφωνο τμήμα) που με 0,54% δεν βγάζει κι αυτή έδρα (είναι το κόμμα που είχε ηγέτη τον Ερνέστ Μαντέλ).

Τέλος, στα “περίεργα” κόμματα, στο Βέλγιο έχουμε ένα φλαμανδικό με τον τίτλο Για Σένα, αγνώστων λοιπών στοιχείων, που με 0,66% δεν μπαίνει στην Ευρωβουλή, όπως επίσης και στο Λουξεμβούργο το, μάλλον αντιεμβολιαστικό, Εμείς ο Λαός, που παίρνει 0,85%.

Όπως κι άλλα στοιχεία οι χάρτες με τις κατανομές των ψήφων κατά περιφέρειες σε κάθε χώρα προέρχονται από τη Wikipedia.

 

(στο επόμενο μέρος ανάλυση για τις χώρες της διεύρυνσης του 1972: Δανία, Ιρλανδία)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η Ελληνικός Χρυσός περίφραξε επιπλέον 400 στρέμματα δάσους στην ΒΑ Χαλκιδική

Μέρος 4ο. Διεύρυνση 1973: Δανία, Ιρλανδία