Τα Χριστούγεννα στην Ειδομένη του Κιλκίς δεν διαφέρουν από τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου. Χιλιάδες πρόσφυγες περνούν καθημερινά τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, ενώ εκατοντάδες άλλοι «επιστρέφονται» από την γείτονα χώρα καθώς το υπηρεσιακό σημείωμα που έχουν στα χέρια τους δεν τους επιτρέπει να συνεχίσουν το ταξίδι για μια άλλη ζωή.
Υπολογίζεται ότι καθημερινά φτάνουν στην Ειδομένη κατά μέσο όρο 50 με 60 λεωφορεία χωρητικότητας 50 επιβατών, δηλαδή στην Ειδομένη φτάνουν περίπου 3.000 πρόσφυγες την ημέρα.
Οι πρόσφυγες με καταγωγή από την Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ με το σχετικό υπηρεσιακό σημείωμα που έχουν λάβει κατά την καταγραφή τους στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου συνεχίζουν το ταξίδι τους προς τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης.
Οι υπόλοιποι πρόσφυγες και μετανάστες, σε πολλές περιπτώσεις γυναίκες και παιδιά, επιστρέφονται από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας επιστρέφονται στην Ελλάδα, όπου τους παραλαμβάνουν άνδρες της αστυνομίας και τους επιστρέφουν στα άδεια λεωφορεία για να τους οδηγήσουν πίσω στην Αθήνα.
Οι διμοιρίες των ΜΑΤ συνεχίζουν να είναι δεκάδες στην περιοχή. Η ΕΛΑΣ έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στη διαχείριση των προσφυγικών ροών στην Ειδομένη μετά την εκκένωση της, με τις ΜΚΟ να έχουν περισσότερο ρόλο παρατηρητή στην περιοχή, σε αντίθεση με την προηγούμενη περίοδο.
Όπως μας δήλωσε στέλεχος Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που βρίσκεται στο σημείο «Οι πρόσφυγες που δεν μπορούν να περάσουν επιστρέφονται απευθείας στα λεωφορεία, όπου αφού πληρώσουν εισιτήριο επιστρέφονται στην Αθήνα. Το ερώτημα όμως είναι τι κάνεις αυτούς τους ανθρώπους όταν επιστρέφουν στην Αθήνα;».
«Υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις όπου πρόσφυγες που είχαν λάθος στο υπηρεσιακό τους έγγραφο αντί να βοηθηθούν να αντιμετωπίσουν το γραφειοκρατικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, αφήνονται στις αθλητικές εγκαταστάσεις της πρωτεύουσας».
Πάντως όλες οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έχουν επιστρέψει στην Ειδομένη, το camp A, το οποίο λειτουργεί υπό την ευθύνη τους έχει ανασυγκροτηθεί μετά τις ταραχές του προηγούμενου μήνα, και την εκκένωση της περιοχής από την αστυνομία.
Η διαδικασία του «περάσματος» όμως είναι τόσο γρήγορη που οι ΜΚΟ προσφέρουν νερό, φαγητό και ρούχα επί τόπου, στην ουρά των συνόρων. Οι πρόσφυγες οδηγούνται απευθείας στο σημείο της πύλης προς την ΠΓΔΜ χωρίς να περάσουν από τις εγκαταστάσεις των ΜΚΟ.
IM
Photo Credit: Dimitri Messinis / SOOC