in , , ,

Μέρα25: Η ταξικότητα των ανατιμήσεων της ενέργειας και των βασικών αγαθών

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΜέΡΑ25 επισημαίνει το ταξικό πρόσημο των πρόσφατων ανατιμήσεων στην ενέργεια και τα τρόφιμα και σχολιάζει την πορεία των αυξήσεων σε είδη πρώτης ανάγκης την προηγούμενη δεκαετία, ενώ την ίδια περίοδο υπήρξαν μεγάλες μειώσεις στο εισόδημα εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Τον Ιούνιο του 2021, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων ανακοίνωσε μια σημαντική αύξηση των διεθνών τιμών τροφίμων κατά 40%, ενώ, ήδη από καιρό, οι διεθνείς τιμές κρίσιμων εμπορευμάτων, όπως της ενέργειας, αυξάνονται με ρυθμούς που ξεπερνάνε τις αυξήσεις των εισοδημάτων των πολιτών. Ο «πληθωρισμός» των τιμών αντανακλά την μονοπωλιακή ισχύ διεθνών επιχειρηματικών και βιομηχανικών συμφερόντων, που επιδιώκουν μεγαλύτερα κέρδη και όχι τη λειτουργία της απρόσωπης «αγοράς» την οποία ευαγγελίζεται η Μητσοτάκης Α.Ε..

Η ελληνική οικονομία είναι εκτεθειμένη στη βούληση ολιγαρχικών ομίλων και οι ανατιμήσεις που εξαγγέλλονται δεν απηχούν την εσωτερική κατάσταση των εισοδημάτων και της ζήτησης των νοικοκυριών. Τα εισοδήματα των πολιτών μειώθηκαν ακόμα περισσότερο, ενώ οι τιμές παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, λόγω και της εξάρτησης της χώρας μας από εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

Αυτή είναι η αμείλικτη μοίρα εξαρτημένων οικονομιών που διέρχονται μέσα από βίαιες νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις οι οποίες ιδιωτικοποιούν τα κέρδη και κοινωνικοποιούν τις ζημίες. Οι ευέλικτες μορφές εργασίας, η μείωση των δημοσίων δαπανών, η αποψίλωση του Κοινωνικού Κράτους και η διεύρυνση της φτώχειας, αποτελούν τις βασικές πτυχές της αναπτυξιακής πολιτικής και αυτής της μνημονιακής Κυβέρνησης.

Στη χώρα μας, η Κρίση δεν έχει τελειώσει, δεν έχει «κάνει τον κύκλο της», παρά τις εξαγγελίες των μνημονιακών Κυβερνήσεων. Ο Πίνακας 1* δίνει το στίγμα αυτής της υποβαθμισμένης οικονομίας. Ο Πίνακας αυτός απεικονίζει την ποσοστιαία μεταβολή της αξίας των δαπανών σε ευρώ, σε τρέχουσες τιμές, μεταξύ του 2009 και 2019.

Από τον Πίνακα, μεταξύ άλλων, καταδεικνύονται τα εξής:

Όλα τα κοινωνικά στρώματα έχουν περιορίσει το κόστος της διατροφής τους. Έχει υπάρξει υποκατάσταση προϊόντων αλλά και περιορισμός των ποσοτήτων. Ενώ οι πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων που καταγράφηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων θα εμφανιστούν στην Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών του 2020.

Αίσθηση προκαλεί η αύξηση των οινοπνευματωδών ποτών και καπνού μόνο στα χαμηλότερα μηνιαία εισοδήματα, μικρότερα των 750 ευρώ.

Υπάρχει σοβαρός περιορισμών των δαπανών στις κατηγορίες ένδυσης και υπόδησης, καθώς και στις επισκευές σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Υπάρχει υψηλότατη αύξηση του κόστους του ηλεκτρισμού των κατοικιών, ενώ τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα αύξησαν την κατανάλωση του ρεύματος τους.

Οι δαπάνες υγείας (γενικά) έχουν περιοριστεί σημαντικά στα χαμηλά εισοδήματα και έχουν αυξηθεί μόνο στα πολύ υψηλά. Οι εν λόγω μεταβολές οφείλονται κυρίως στον περιορισμό δαπανών για υπηρεσίες ιατρών και όχι για το κόστος των φαρμάκων! Την ίδια στιγμή η νοσοκομειακή περίθαλψη φαίνεται ότι μετατρέπεται σε προνόμιο των υψηλών εισοδημάτων που έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν το σημαντικό κόστος των ιδιωτικών κλινικών.

Σημαντικότατη αύξηση καταγράφεται και στο κόστος εκπαίδευσης τέλος των χαμηλών εισοδημάτων, ενώ στα υψηλά εισοδήματα φαίνεται να περιορίζεται.

Συνδυαστικά, τα στοιχεία αυτά, υπογραμμίζουν ότι για τη μακρά περίοδο της Κρίσης, οι βασικές ανάγκες των υπηρεσιών Υγείας, Παιδείας και Στέγασης έχουν αυξηθεί περισσότερο για τα χαμηλά εισοδήματα. Η νέα όμως, Οικονομική Πολιτική της κυβέρνησης δεν συμμερίζεται το «καλάθι» των αναγκών τους, ούτε και στηρίζει με δημόσιο τρόπο το διαθέσιμο εισόδημά τους. Αντίθετα, η επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων και οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά διατροφής και ενέργειας, θα περιορίσουν ακόμα περισσότερο το επίπεδο διαβίωσής τους.

Η κρίση του 2009 έδειξε ότι η ελληνική οικονομία είναι ευάλωτη στις διεθνείς αναταράξεις. Τα κόστη όμως, δεν κατανέμονται δίκαια, πέφτουν στις πλάτες των μικρών και πολύ μικρών εισοδημάτων. Τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα είναι απροστάτευτα και η περαιτέρω υποχώρηση του Κράτους Πρόνοιας επιδιώκει να επισφραγίσει τη διαδικασία φτωχοποίησης της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας που ξεκίνησε με τα Μνημόνια και συνεχίζεται με τις εξαγγελίες των νεοφιλελεύθερων εμμονών του 5ου πλέον της Μητσοτάκης Α.Ε..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εκδηλώσεις για τη Διεθνή Εβδομάδα Βασικού Εισοδήματος: Τοπικές Εμπειρίες με Παγκόσμια Σκέψη

Κινητοποίηση υγειονομικών στο Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο και πορεία προς το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης