in ,

Μέλος της βάσης υποστήριξης του EZLN, τραυματίας μετά από ένοπλη επίθεση στην αυτόνομη κοινότητα Moisés Gandhi

Καλέσματα για δράσεις υποστήριξης «Οι ζαπατίστας δεν είναι μόνοι/ες»

Σε κίνδυνο βρίσκεται η ζωή του Jorge López Sántiz, αυτόχθονα Tseltal, μέλος των Βάσεων Υποστήριξης του Ζαπατιστικού Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (BAEZLN) μετά τον τραυματισμό του κατά τη διάρκεια ένοπλης επίθεσης που πραγματοποίησε η Περιφερειακή Οργάνωση Καφεκαλλιεργητών του Ocosingo (ORCAO) στην αυτόνομη κοινότητα Moisés Gandhi, στο Ocosingo της Chiapas.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του την 26η Μαΐου το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο (CNI), η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο μετά την άρνηση της παροχής επείγουσας ιατρικής περίθαλψης. Να αναφερθεί ότι σύμφωνα με το CNΙ, η επίθεση έγινε με όπλα μεγάλου διαμετρήματος και του προκάλεσε ένα τραύμα που τρύπησε το διάφραγμα, δημιούργησε τρεις τρύπες στο παχύ έντερο, στη συνέχεια στο στομάχι, και τέλος στη σπλήνα, με αποτέλεσμα «να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, η οποία επιδεινώθηκε λόγω της ανεπαρκούς ιατρικής φροντίδας που του είχε παρασχεθεί, καθώς έχρηζε επείγουσας νοσηλείας σε εντατική αλλά δεν έχει εισαχθεί ή μεταφερθεί σε νοσοκομείο όπου μπορεί να λάβει την απαραίτητη φροντίδα».

Στο μεταξύ, την ώρα που εκδιδόταν αυτό το ανακοινωθέν, το CNI αναφέρει ότι οι ένοπλες επιθέσεις εναντίον της κοινότητας Moisés Gandhi, συνεχίζονται με πλήρη ατιμωρησία και αδιαφορία εκ μέρους των κακών κυβερνήσεων.

Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Οργανώσεων για τα Κοινωνικά Δικαιώματα “Δικαιώματα για όλους” στις 23 Μαΐου του 2023, ο Jorge López Sántiz, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση μετά από δημόσια πίεση που προέκυψε από «κάλεσμα για επείγουσα δράση» που στήριξε το Δίκτυο και συλλογικότητες.

Ωστόσο, η κατάσταση της υγείας του παραμένει κρίσιμη και απαιτείται η νοσηλεία του σε μονάδα εντατικής θεραπείας, την οποία δεν διαθέτει το νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε χώρο που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες για την απαιτούμενη εξειδικευμένη φροντίδα που χρειάζεται.

«Το μεξικανικό κράτος είναι υπεύθυνο για την εξασφάλιση της ζωής του μέλους της βάσης υποστήριξης του EZLN και την παροχή της απαραίτητης φροντίδας» δηλώνει ακόμη το Εθνικό Δίκτυο Οργανώσεων για τα Κοινωνικά Δικαιώματα “Δικαιώματα για όλους” καλώντας το κράτος του Μεξικού να παράσχει επαρκή φροντίδα σε κατάλληλα εξοπλισμένη μονάδα εντατικής θεραπείας για τη διασφάλιση της ζωής του. Ζητά ακόμη να διερευνηθεί η εγκληματική πράξη της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της ένοπλης επίθεσης που διαπράχθηκε εναντίον των κατοίκων της κοινότητας Moises Gandhi και να προσδιοριστούν οι ευθύνες καθώς και να υπάρξει άμεση παύση των ένοπλων επιθέσεων κατά των Βάσεων Υποστήριξης του Ζαπατιστικού Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (BAEZLN) του Caracol 10 από την ORCAO.

Τον Μάιο του 2022 το ίδιο Δίκτυο είχε εκδώσει σχετική επείγουσα δράση τεκμηριώνοντας βίαιες πράξεις στην κοινότητα, καθώς και την αύξηση των ένοπλων επιθέσεων, της κλοπής της συγκομιδής, της καταστροφής της περιουσίας και της αναγκαστικής εκτόπισης, με βάση τις μαρτυρίες των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή.

Η αδιαφάνεια και η αδράνεια του μεξικανικού κράτους αποτελεί απειλή για την ειρήνη στην Τσιάπας

Το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Fray Bartolomé de Las Casas, AC (Frayba) από την πλευρά του σημειώνει ότι η αδράνεια του μεξικανικού κράτους αποτελεί επικείμενη απειλή για την ειρήνη στην Τσιάπας.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι μετά την εξέγερση του EZLN το 1994 και κατά τη διάρκεια αυτών των 29 ετών, ο EZLN παρενοχλείται και δέχεται συνεχείς επιθέσεις από τον μεξικανικό στρατό και ομάδες που έχουν σχέση με το κράτος. «Οι στρατηγικές του πολέμου και της αντεξεγερσιακής πολιτικής τροποποιούν τις μεθόδους βίας τους, άλλες φορές με καταστολή άλλες φορές με συνδιαλλαγή/εξαγορά με στόχο την καταστροφή των αντιστασιακών και χειραφετητικών κινημάτων που αγωνίζονται για τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους, και σε αυτή την περιοχή για τα συλλογικά δικαιώματα που διεκδικούν ως αυτόχθονες λαοί».

«Έχουμε καταγράψει και καταγγέλλουμε συνεχώς σε όλα τα επίπεδα αρμοδιότητας και ευθύνης, τις παραβιάσεις του εδάφους, της αυτονομίας και της αυτοδιάθεσης, τις βίαιες επιθετικές ενέργειες, τις ένοπλες επιθέσεις, τις ποινικές διώξεις μεταξύ άλλων παραβιάσεων, όπως η ατιμώρητη δολοφονία του δασκάλου Galeano το 2014, η οποία σηματοδότησε ένα νέο σενάριο με οργανώσεις που συμμαχούν με τις κυβερνήσεις και στα τρία επίπεδα (δημοτικό, πολιτειακό και ομοσπονδιακό)» δηλώνει ακόμη το Κέντρο Frayba επιρρίπτοντας ευθύνες στην εξαετή θητεία της κυβέρνησης του Andrés Manuel López Obrador που, όπως λέει, συνεχίζει στον ίδιο δρόμο για τις επιθέσεις στα εδάφη που ανακτήθηκαν από τον EZLN.

Το Frayba  αναφέρει ακόμη ότι σε ορισμένες αυτόνομες περιοχές έχουν καταγραφεί βίαιες επιθετικές ενέργειες, απειλές και ένοπλες επιθέσεις, όπως είναι η περίπτωση της Συμβουλίου Καλής Κυβέρνησης (JBG) του Caracol 10 «Patria Nueva». Οι βάσεις στήριξης του EZLN έχουν υποστεί σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, όπως αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας, βασανιστήρια, αναγκαστικές εκτοπίσεις, ενώ ακόμη αρκετά άτομα έχουν τραυματιστεί από πυροβόλα όπλα.

Παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να ισχύει ο νόμος για το διάλογο, τη συμφιλίωση και την αξιοπρεπή ειρήνη στην Τσιάπας, όπου ο EZLN δίνει το παράδειγμα, έχοντας μια συνεχή δράση, στην οποία προτάσσει, οικοδομεί και αντιστέκεται με ειρηνικό τρόπο, η βία κατά του ζαπατιστικού κινήματος αυξάνεται.

«Όλες αυτές οι πράξεις βίας και οι επιθέσεις εναντίον του ζαπατιστικού κινήματος έχουν καταγγελθεί με όλη την αυστηρότητα εγγράφως στα κρατικά όργανα που είναι αρμόδια για το σεβασμό, την εγγύηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς όμως τα τελευταία να έχουν δείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση της επείγουσας κατάστασης. Ως Frayba εκφράζουμε τη δική μας ανησυχία για τη συνεχή και αυξανόμενη βία που δέχεται ο EZLN εξαιτίας της ασυλίας και ατιμωρησίας τέτοιων ενεργειών από την πλευρά της μεξικάνικης κυβέρνησης».

Σε ένα από τα τελευταία ανακοινωθέντα του 20211 η Παράνομη Επαναστατική Ιθαγενική Επιτροπή – Γενική Διοίκηση, είχε προειδοποιήσει ότι η Τσιάπας βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα που βιώνουμε σήμερα στην Τσιάπας.

Η Frayba δηλώνει ότι «ζούμε σε μια διαρκή κατάσταση ανασφάλειας, με υψηλό κίνδυνο για τη ζωή, γεγονός που έχει οδηγήσει σε αύξηση των πράξεων ακραίας βίας κατά των βάσεων υποστήριξης του EZLN, όπως είναι αυτή που διαπράχθηκε στις 23 Μαΐου στην περιοχή του Moisés Gandhi. Αυτή η ακραία βία έχει επεκταθεί και σε άλλα εδάφη που πλήττονται από την εγκληματικότητα, σε μια προσπάθεια να τεθούν υπό έλεγχο οι ζωές των κοινοτήτων και των λαών, όπως συμβαίνει στα νότια σύνορα της Τσιάπας».

Καλεί το μεξικανικό κράτος να αναλάβει με σοβαρότητα τις ευθύνες του και να αντιμετωπίσει άμεσα τη ρίζα του προβλήματος, προκειμένου να εγγυηθεί το διάλογο και την ειρήνη στην Τσιάπας, δημιουργώντας σαφείς οδούς για την επίτευξή του.

CNI: Τα αδέλφια μας της αυτόνομης κοινότητας Moises Gandhi δεν είναι μόνα 

Την πλήρη στήριξή τους στην αυτόνομη κοινότητα Moises Gandhí και τις Βάσεις Στήριξης του EZLN εκφράζουν οι ιθαγενείς λαοί του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου καταδικάζοντας την επίθεση εναντίον των βάσεων στήριξης του ζαπατίστικου στρατού. Στην ανακοίνωσή τους μεταξύ άλλων απαιτούν:

Να παρασχεθεί άμεση και κατάλληλη ιατρική φροντίδα στον σύντροφο Gilberto López Sántiz

Να σταματήσει η ένοπλη επίθεση εναντίον της κοινότητας Moisés Gandhi και να γίνει σεβαστό το αυτόνομο έδαφός της.

Να τιμωρηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί αυτών των παραστρατιωτικών επιθέσεων

Να διαλυθούν οι ένοπλες ομάδες μέσω των οποίων παραμένει ενεργός και κλιμακώνεται ο πόλεμος εναντίον των ζαπατιστικών κοινοτήτων.

Προειδοποιούν για άλλη μια φορά ότι «για τον πόλεμο που έχει κηρυχθεί εναντίον των ιθαγενών λαών, των προστατών της μάνας γης, που μας αναγκάζει να δράσουμε οργανωμένα για την υπεράσπιση της ζωής, ώστε οι αδελφοί και οι αδελφές μας από τις ιθαγενείς ζαπατιστικές κοινότητες να μην είναι μόνες, να μην είναι μόνοι».

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση του CNI εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φτάνει πια! Διαμαρτυρία για τη Δεντροκτονία στη Θεσσαλονίκη

Εκλογές -μια πρώτη αποτίμηση. Του Χρήστου Λάσκου