Ευρεία σύσκεψη με φορείς, σωματεία, συλλόγους, οργανώσεις, περιβαλλοντικές κινήσεις, δίκτυα εθελοντών και υποψήφιους βουλευτές της πόλης πραγματοποιήθηκε χθες με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ. Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων που οργανώνονται γύρω από την Παγκόσμια Ημέρα Νερού στις 22 Μαρτίου και θα κορυφωθούν με τη μεγάλη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Απριλίου με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών.
Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε το ζήτημα της ακύρωσης των αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκριναν ως αντισυνταγματική τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας του μετοχικού Κεφαλαίου των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο. Υπογραμμίστηκε για πολλοστή φορά ότι η κυβερνητική αυτή επιλογή αφενός περιφρονεί την εκφρασμένη θέληση των πολιτών, που στο Δημοψήφισμα του 2014 τάχτηκαν με το συντριπτικό 98% ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, αφετέρου καταργεί ένα από τα θεμελιώδη κεκτημένα του δημοκρατικού πολιτεύματος, την αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Ο αγώνας για την προστασία του Νερού πηγαίνει πλέον χέρι-χέρι με τον αγώνα για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας.
Οι πρόσφατες εξελίξεις (σχέδιο νόμου για την ίδρυση Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, νέος διαγωνισμός ΣΔΙΤ για την υδροδότηση της Κέρκυρας παρά την ακύρωση του αντίστοιχου διαγωνισμού στην Αθήνα από το ΣτΕ, φημολογίες για δρομολόγηση αυξήσεων στα τιμολόγια του νερού) επιβεβαιώνουν την εκτίμησή μας ότι η προσπάθεια για την ιδιωτικοποίηση του νερού δεν έχει σταματήσει. Συνεχίζεται με νέους τρόπους αλλά τους ίδιους ακριβώς σκοπούς: την απώλεια κάθε ουσιαστικού δημόσιου ελέγχου πάνω στη διαχείριση του νερού και τη μετατροπή του σε εμπόρευμα.
Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη εξέφρασαν τη διάθεσή τους να συμβάλλουν στην επιτυχία των κινητοποιήσεων και για τον σκοπό αυτό συστάθηκε ανοιχτή οργανωτική επιτροπή που θα επιληφθεί των επικοινωνιακών, οικονομικών και διαδικαστικών αναγκών της διοργάνωσης, καθώς επίσης και της διεύρυνσης της πρωτοβουλίας. Σκοπός όλων μας η συναυλία της 2ας Απριλίου να αφήσει στην πόλη ένα ισχυρό αποτύπωμα αντίστοιχο με εκείνο του Δημοψηφίσματος για το Νερό το 2014, όταν πάνω από 200.000 Θεσσαλονικείς είπαν όχι στην ιδιωτικοποίηση.