Άλλη μια πορεία ενάντια στις καταστροφικές εξορύξεις που σχεδιάζονται στη Β. Ελλάδα και υλοποιούνται ήδη στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, την ώρα που η καναδική Eldorado Gold και η Ελληνικός Χρυσός συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο, απειλώντας να μετατρέψουν τον Κάκαβο σε κρανίου τόπο.
H πορεία ξεκίνησε από την πλατεία ΧΑΝΘ, συνέχισε στις οδούς Τσιμισκή, Βενιζέλου, Λ. Νίκης και κατέληξε στον Λευκό Πύργο με τους κατοίκους της ΒΑ Χαλκιδικής να τοποθετούν στην κεφαλή της πορείας το σήμα του SOS φτιαγμένο από κλαδιά κισσού. Συνθήματα όπως “εξόρυξη δεν γίνεται μην τρέφεται ελπίδες αν θέλετε χρυσό ανοίξτε τις θυρίδες” “Θεσσαλονίκη ξυπνα στη σκόνη θα πνιγείς απ τα χρυσωρυχεία Κιλκίς Χαλκιδικής” αλλά και άλλα που απέδιδαν ευθύνες στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την συνέχιση της καταστροφής ακούστηκαν από τους διαδηλωτές σε μια πορεία που αριθμούσε περισσότερους από 7.000 συμμετέχοντες από Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Παράλληλα στην πορεία έδωσαν το παρών εκπρόσωποι όλων των επαγγελμάτων που απειλούνται με καταστροφή από την επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στις Σκουριές όπως αλιείς, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και εργαζόμενοι σε τουριστικά επαγγέλματα.
Οι κάτοικοι τόσο της Χακιδικής όσο και της Θεσσαλονίκης δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για αναμονή και πως η δραστηριότητα της εταιρείας πρέπει επιτέλους να σταματήσει.
Όπως σημειώνει σε ανακοίνωση του το Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού:
Ένας χρόνος διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, και το θέμα δεν έχει λυθεί. Η σημερινή κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να προστατέψει το περιβάλλον, την κοινωνία και τα επαγγέλματα που απειλούνται από τις, μεγάλης κλίμακας, εξορύξεις. Η κυβέρνηση είχε επίσης υποσχεθεί ότι η διοίκηση δεν θα ασκείται με αναχρονιστικούς και φωτογραφικούς νόμους, εξακολουθεί όμως να επικαλείται μια νομιμότητα που βασίζεται σε τέτοιου είδους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αυτοί οι νόμοι, που έγιναν με μόνο σκοπό την εξυπηρέτηση των επενδυτών, εξακολουθούν να ισχύουν και να ορίζουν τη μοίρα της Χαλκιδικής. Η κυβέρνηση, θα έπρεπε να επιδείξει πολιτική βούληση και να νομοθετήσει με γνώμονα την κοινωνική ευημερία και την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό δεν έχει συμβεί, γεγονός που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη Χαλκιδική και όλους εμάς.
Ο αγώνας ενάντια στις εξορύξεις, έχει υποστεί τεράστιας κλίμακας καταστολή και ποινικοποίηση, και μετρά πάνω από 450 διωκόμενους πολίτες. Στη θέση του κατηγορούμενου βρίσκονται άνθρωποι που προσπάθησαν να προστατέψουν το τόπο τους, ενώ στο εδώλιο θα έπρεπε να βρίσκεται η πολυεθνική εξορυκτική που βεβαιωμένα παρανομεί, καταστρέφει και υφαρπάζει κοινούς πόρους.
Ο πολύχρονος αυτός αγώνας στηρίχθηκε έμπρακτα από ένα κίνημα αλληλεγγύης, που απαίτησε το σταμάτημα της καταστροφής της Χαλκιδικής. Στις 5 Μαρτίου διαδηλώνουμε και απαιτούμε να σταματήσει αυτό το θέατρο του παραλόγου.