Άγρια αστυνομική καταστολή δέχθηκαν την Παρασκευή το πρωί κάτοικοι της Καλαμιάς, ενός χωριού που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 10 χιλιομέτρων από την Κοζάνη, επειδή αντιστάθηκαν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 70 MW μόλις λίγα μέτρα από τα σπίτια τους.
Οι κάτοικοι της Καλαμιάς εδώ και καιρό κινητοποιούνται ενάντια στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε έκταση 750 στρεμμάτων, εξέλιξη που, όπως υποστηρίζουν, θα ερημώσει το βουνό Άσκιο (Σινιάτσικο), όπου φύεται ένας σπάνιος κέδρος ενώ παράλληλα θα καταστρέψει τον ζωτικό χώρο που βόσκουν τα λιγοστά κοπάδια οι κτηνοτρόφοι του χωριού.
Δεκάδες άτομα παρατάχθηκαν την Παρασκευή το πρωί στον χώρο εμποδίζοντας τα μηχανήματα της εταιρείας kIEFER να διανοίξουν το πεδίο και ήρθαν αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και φορείς της ευρύτερης περιοχής προκειμένου να συμπαρασταθούν στους κατοίκους και να εκφράσουν μαζί τους την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης και της εταιρείας. Από την καταστολή των αστυνομικών δυνάμεων τραυματίστηκαν κάτοικοι, ένας εκ των οποίων μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο ενώ έγιναν έξι συλλήψεις.
«Οι κάτοικοι, εδώ και δύο χρόνια λαμβάνουν διαβεβαιώσεις από κυβερνητικούς παράγοντες ότι δε θα γίνει το πάρκο φωτοβολταϊκών. Όταν κατάλαβαν ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα, αποφάσισαν να κινητοποιηθούν. Από την 1η Μαΐου έστησαν σκηνές στην περιοχή και αποφάσισαν να υπερασπιστούν τον τόπο τους διότι τα φωτοβολταϊκά θα περικυκλώσουν όλο το χωριό και θα φτάσουν 30 μέτρα από τα σπίτια. Αυτό που θέλουν είναι να παραμείνουν στο χωριό τους και να μην καταστραφεί το περιβάλλον που ζούνε» δήλωσε στο alterthess ο Στέφανος Πράσσος, περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με την παράταξη «Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή».
Σύμφωνα με τον κ. Πράσσο, ο χώρος όπου θα εγκατασταθούν τα φωτοβολταϊκά είναι δημόσια έκταση. «Το πάρκο θα έχει έκταση 750 στρεμμάτων όταν όλο το χωριό είναι 200 στρέμματα μαζί με τα χωράφια». Αυτό θα δημιουργήσει, όπως ανέφερε, συνθήκες ασφυξίας για τους κατοίκους ενώ θα εξαφανιστεί και η εναπομείνασα κτηνοτροφική δραστηριότητα. Παρόμοιες κινητοποιήσεις που κατάφεραν να σταματήσουν τη διάνοιξη του πεδίου έγιναν τουλάχιστον 10 φορές.
Η χθεσινή μέρα ήταν πρωτόγνωρη για όλους τους κατοίκους καθώς τόσο ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις δεν είχαν εμφανιστεί ποτέ στην περιοχή. «Χτύπησαν πολλούς ανθρώπους με άγριο τρόπο, δεν είχαμε ξαναδεί τέτοια βαρβαρότητα. Έναν άνθρωπο τον έριξαν κάτω σε ένα γκρεμό, έσπασε το χέρι του ενώ χτύπησαν και τον πρόεδρο του σωματείου συνταξιούχων ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ Χρ. Ψαλίδα που αντιμετωπίζει καρδιακά προβλήματα και είχε λιποθυμικό επεισόδιο. Παράλληλα συνέλαβαν τέσσερις κατοίκους και δύο φοιτητές αλληλέγγυους. Εμένα με χτύπησαν άσχημα, με έριξαν κάτω στις πέτρες, μου έσκισαν τα ρούχα, δέχτηκα γροθιές στο κεφάλι» αναφέρει.
«Εμείς ήμασταν εκεί για το δίκιο μας και η αστυνομία ήρθε για να υπηρετήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα», ανέφερε μεταξύ άλλων στο kozani.tv ο αγρότης και μελισσοκόμος Βασίλης Λότσιος.
Το ίδιο απόγευμα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην αστυνομική διεύθυνση Κοζάνης, με κατοίκους του χωριού να ζητούν να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες και να μην απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος τους. Το «παρών» έδωσαν η βουλευτής του ΚΚΕ Τίνα Κουζιάκη, ο Μιχάλης Καραμπατζιάς, δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Βοϊου με τη Λαϊκή Συσπείρωση, σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι.
Να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου ενώ σχηματίστηκε δικογραφία με τις κατηγορίες της παράνομης βίας, παρεμπόδισης έργου και αντίστασης κατά της αρχής. Οι συλληφθέντες κρατήθηκαν στην αστυνομική διεύθυνση Κοζάνης μέχρι το απόγευμα και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.
«Οι λιγοστοί(ες) αλλά γενναίες και γενναίοι κάτοικοι της Καλαμιάς αγωνίζονται καθημερινά, αξιοπρεπώς εδώ και ένα μήνα για να μην επιτρέψουν την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού τέρατος 750 στρεμμάτων που θα καταπιεί ολόκληρο τον οικισμό και τον περιβάλλοντα χώρο. Επιπλέον, υποβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον, εκμηδενίζει την αξία γης της Καλαμιάς, παραμορφώνει αισθητικά την παραδοσιακή φυσιογνωμία του χωριού και είναι η ταφόπλακα της ανάπτυξης της Καλαμιάς, αφού κανείς δεν θα θέλει να κτίσει το σπίτι του δίπλα στα πάνελς, ενώ είναι βέβαιη η αλλαγή μικροκλίματος λόγω της θερμικής ακτινοβολίας που εκπέμπουν» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία».
Ανακοινώσεις καταδίκης της κατασταλτικής επίθεσης εξέδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 καθώς και φοιτητικοί σύλλογοι. Σωματεία και επιτροπές αγώνα πραγματοποίησαν το πρωί του Σαββάτου νέα παράσταση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία Κοζάνης με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια με την αστυνομία στην Καλαμιά Κοζάνης.
Την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας με την μετατροπή τεράστιων εκτάσεων σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα περιέγραψε ο Μιχάλης Καραμπατζιάς που, εκτός από δημοτικός σύμβουλος, είναι και πρόεδρος της επιτροπής αγώνα ενάντια σε αιολικά στο Μπούρινο και αυτής ενάντια στα φωτοβολταϊκά στη Γαλατινή Βοΐου .
Όπως ανέφερε μιλώντας στο alterthess, σε 30.000 στρέμματα, χαρακτηρισμένα ως βοσκότοπο με αναπτυγμένο πρωτογενή τομέα (15.000 αιγοπρόβατα και 3.000 βοοειδή), στη Γαλατινή θέλουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 1.000 MW.
«Οι εταιρείες δραστηριοποιούνται στην περιοχή με μεγάλο ζήλο διότι οι αγωγοί μεταφοράς ενέργειας της ΔΕΗ είναι πολύ κοντά. Με πολύ μεγάλη ευκολία φτιάχνουν αιολικά και φωτοβολταϊκά μεταφέροντας την ενέργεια μέσω των δικτύων με ελάχιστο κόστος. Μια αγροτική περιοχή μετατρέπεται σταδιακά σε βιομηχανική και βοσκοτόπια παραδίδονται στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, ιδιαίτερα της kIEFER» τονίζει o Μ. Καραμπατζιάς κάνοντας λόγο για μια άναρχη ανάπτυξη που δεν λαμβάνει υπόψη τα τοπικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.
«Θεωρούμε ότι ο Νομός Κοζάνης έχει κορεστεί. Έχουν τρυπηθεί όλα τα βουνά μας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Γαλατινή, μια ορεινή κοινότητα σε υψόμετρο 1050 μέτρων, στις κορυφές του Σινιάτσικου, έχουμε 60 ανεμογεννήτριες. Θέλουν στην πεδιάδα και στο ζωτικό χώρο του χωριού να αναπτύξουν 1.000 MW φωτοβολταϊκά, όσο δύο μονάδες τύπου 5 της ΔΕΗ στην Εορδαία. Τέτοιο θηριώδες έργο δεν υπάρχει στην Ευρώπη. Όλα αυτά ο κόσμος δεν τα δέχεται. Η Ελλάδα έχει φτάσει σε ποσοστό άνω του 50% στην παραγόμενη ενέργεια από ΑΠΕ, από εγκαταστάσεις που έχουν γίνει και όσες είναι υπό κατασκευή. Στόχος τους είναι στην πραγματικότητα να απορροφηθούν λιμνάζοντα κεφάλαια της Ευρώπης. Από την άλλη μεριά η συντονιστική επιτροπή του Νομού Κοζάνης, στην οποία συμμετέχουν όλες οι επιτροπές, δηλώνει ότι οι κάτοικοι δεν θα ωφεληθούν από την εξέλιξη αυτή. Οι άδειες εγκατάστασης από την ΡΑΕ και την Περιφέρεια δίνονται με γοργούς ρυθμούς. Ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης τις υπογράφει σαν αυτόγραφα παραβιάζοντας περιβαλλοντικούς όρους, περιοχές Natura, διατάξεις που οι ίδιοι τους έφτιαξαν» καταλήγει.
Για όλους τους παραπάνω λόγους την Πέμπτη 1 Ιουνίου διοργανώνεται πανκοζανίτικο συλλαλητήριο ενάντια στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και αιολικών στη Γαλατινή, στη Σιάτιστα, στην Καλαμιά, στην Εορδαία, στο Βέρμιο, το Σινιάτσικο και το Μπούρινο όπου θα συμμετέχουν όλες οι επιτροπές του Νομού.