Παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα εγκαίνια του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμάτων στην Ευκαρπία, ενός φαραωνικού έργου για το οποίο κάτοικοι, φορείς και κόμματα εδώ και τρία περίπου χρόνια βρίσκονταν στο δρόμο προκειμένου να μην κατασκευαστεί.
Να θυμίσουμε ότι το έργο σχεδιάστηκε κόντρα στην βούληση της τοπικής κοινωνίας αλλά και του Δήμου Παύλου Μελά. Μεταξύ των φορέων και των κομμάτων που αντιδρούσαν στην κατασκευή του ήταν και ο ΣΥΡΙΖΑ, μέλη του οποίου καθημερινά βρίσκονταν στις διαμαρτυρίες και στο πλαίσιο μιας βιομηχανίας διώξεων μαζί με δεκάδες άλλους κατοίκους οδηγήθηκαν σε δίκη και τελικά αθωώθηκαν, γιατί κρίθηκε ότι υπερασπίστηκαν το συνταγματικό τους δικαίωμα στην προστασία του περιβάλλοντος.
Σήμερα κάτοικοι της Ευκαρπίας και μέλη του Δικτύου Φορέων ενάντια στην κατασκευή του ΣΜΑ με πανό και συνθήματα βρέθηκαν για ακόμη μια φορά έξω από το ΣΜΑ εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε ένα έργο το οποίο, όπως υποστηρίζουν, παρά την αναπροσαρμογή που έγινε ως προς την δυναμικότητα του (από 400.000 τόνους σκουπιδιών θα δέχεται περίπου 200.000) συνεχίζει να είναι περιβαλλοντικά επιζήμιο για την περιοχή, αντιτίθεται στην Ορθή Διαχείριση Απορριμάτων με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και επανάκτηση ενώ παράλληλα συνεχίζουν να υπάρχουν οι φόβοι ότι τα απόβλητα θα οδηγούνται σε καύση στο ΤΙΤΑΝ που βρίσκεται ακριβώς δίπλα και έχει λάβει και την σχετική άδεια.
Οι κάτοικοι εξάλλου υπενθυμίζουν, ότι τόσο ο Γ. Μπουτάρης όσο και οι υπόλοιποι δήμαρχοι της περιοχής έχουν εκφραστεί πολλές φορές υπέρ της καύσης των αποβλήτων αλλά και ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν δομές εναλλακτικής διαχείρισης των σκουπιδιών πέρα από την ταφή. Επιπλέον αναφέρουν ότι η καθημερινή διέλευση 300 περίπου απορριματοφόρων θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο μια περιβαλλοντικά επιβαρυμένη περιοχή. Τελικά το έργο που κόστισε 13 εκατ. ευρώ είναι συν τοις άλλοις αχρείαστο καθώς γιατί ενώ βασικός στόχος του είναι η μείωση της απόστασης μεταφοράς και άρα του κόστους, τα απόβητα θα έχουν προορισμό την ΜΕΑ (Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων) δυτικού τομέα Θεσσαλονίκης, που σύμφωνα με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό θα κατασκευαστεί στην Δυτική Θεσσαλονίκη. Αυτό σημαίνει ότι οι δήμοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης, θα μεταφέρουν τα απορρίμματά τους σε απόσταση ίση και μεγαλύτερη καθώς αφού συμπιεσθούν στο ΣΜΑ θα μεταφέρονται στην ΜΕΑ έχοντας διανύσει πολλά χιλιόμετρα.
Έξω από το ΣΜΑ περίμεναν επί ώρες παρατεταγμένες διμοιρίες των ΜΑΤ και της αστυνομίας που παρεμπόδιζαν τους κατοίκους να εισέλθουν στον χώρο όπου εκείνη την ώρα πραγματοιούνταν τα εγκαίνια παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλου. Ο υπουργός υποστήριξε ότι το έργο θα ωφελήσει τους δήμους ενώ διαβεβαίωσε ότι “ούτε ένα κιλό σκουπιδιών δεν θα οδηγηθεί σε καύση”. Δεσμεύτηκε ότι γύρω από τον ΣΜΑ θα γίνουν όσα περιβαλλοντικά έργα προέβλεπε ο σχεδιασμός και δεν έχουν ακόμη γίνει αλλά και ότι το έργο αυτό θα έχει τον απαιτούμενο κοινωνικό έλεγχο.
Οι κάτοικοι φώναξαν συνθήματα ενάντια στον Φορέα Διαχείρισης Αποβλήτων που είναι και ο υπεύθυνος του έργου αλλά και ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που ως τότε κόμμα της αντιπολίτευσης ήταν κάθετα αντίθετος με την κατασκευή του έργου. Μικρή ένταση επικράτησε όταν διαδηλωτές (μεταξύ αυτών και δημοτικοί σύμβουλοι της περιοχής) προσπάθησαν να εισέλθουν στον χώρο και η είσοδος τους απετράπη από την αστυνομία.
Αποστάσεις από το έργο κράτησε με ανακοίνωσή της και η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ Α ` Θεσσαλονίκης τονίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι το έργο που παραδίδεται είναι διαφορετικό ως προς την δυναμκότητά του, “δεν πραγματώνει την αντίληψη του κόμματος για αποκεντρωμένη διαχείριση και εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη, δημιουργίας μικρότερων ΣΜΑ που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες του πολεοδομικού συγκροτήματος”
Ανοιχτή επιστολή Μ. Λαμτζίδη για τα εγκαίνια του ΣΜΑ
Αρνητικά στην πρόσκληση των εγκαινίων απάντησε και ο Μανόλης Λαμτζίδης, δημοτικός σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. του ΦΟΣΔΑ τονίζοντας τα εξής:
“Ελαβα μία πρόσκληση προκειμένου να παραστώ ως αιρετό μέλος του Δ.Σ. του συνδέσμου ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας στα εγκαίνια του ΣΜΑ Ευκαρπίας, που θα
γίνουν τη Δευτέρα, 6 Μαρτίου στο χώρο του ΣΜΑ. Με την παρούσα σας δηλώνω ότι δε θα παραστώ στα εγκαίνια για τους παρακάτω λόγους:
1. Πρόκειται για μία «φιέστα» με στοιχεία«χολυγουντιανής υπερ-παραγωγής»* τελείως δυσανάλογη προς τις οικονομικές συνθήκες της εποχής μας με προϋπολογισμένο κόστος το «τερατώδες» ποσό των 20.000,00
ευρώ (!!!).
Τα εγκαίνια οποιουδήποτε έργου στις σημερινές οικονομικές συνθήκες θα έπρεπε να είναι μία σεμνή και διακριτική εκδήλωση χαμηλότατου
προϋπολογισμού και τίποτε παραπάνω.
1. Αν και μέλος του Δ.Σ. πληροφορήθηκα το προϋπολογισθέν ύψος από τον τύπο και όχι από τη διοίκηση του Συνδέσμου, όπως είχατε υποχρέωση να
πράξετε.Βέβαια, ο αντιδημοκρατικός και συγκεντρωτικός τρόπος λειτουργίας του ΦΟΔΣΑ-εξαιτίας της συμμετοχής μου στο ΔΣ του Συνδέσμου- δεν μου είναι άγνωστος
και τον έχω καταγγείλει δημόσια επανειλημένα.
Όσον αφορά στην ουσία του έργου υπενθυμίζω ότι:
Α. Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ενάντια στη βούληση της τοπικής κοινωνίας και την καθολική αντίδραση των φορέων που την εκπροσωπούν (Δήμος Παύλου
Μελά κλπ.)
Β. Η «χωροθέτησή» του έγινε με «προβληματικό τρόπο» και πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή της Ευκαρπίας που περιβαλλοντικά είναι έτσι κι αλλιώς
υποβαθμισμένη.
Γ. Απο το πλήθος των κατοίκων που αντιδρούσαν δικαιολογημενα στη δημιουργία του δεκάδες σύρθηκαν στα ποινικά δικαστήρια και καταταλαιπωρήθηκαν χωρίς βέβαια να καταδικαστεί ούτε ένας από αυτούς. Στήθηκε μια βιομηχανία ποινικών διώξεων άδικων και αδικαιολόγητων, που όλες «έπεσαν στο κενό» βέβαια.
Δ. Για την «προστασία» του έργου –από ποιόν, από τους ίδιους τους δημότες;- είχαν επιστρατευτεί μονάδες των ΜΑΤ δίνοντας την εικόνα ενός «στρατοπέδου».
Ε. Από την αρχή , το έργο ήταν «υπερδιαστασιολογημένο» και είχε χαρακτηριστεί δικαιολογημένα «φαραωνικό».
Στις νέες συνθήκες, που το έργο «ξεφουσκώνει» (πχ. μόνο 2 από τις 4 «πρέσσες» που αγοράστηκαν θα χρησιμοποιηθούν») εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά στο αν ο Σύνδεσμος θα είναι σε θέση – με βάση το μέχρι σήμερα προσανατολισμό του και τη φιλοσοφία της ηγετικής του ομάδας – να δεσμευτεί ότι θα «αναπροσανατολίσει» το έργο αυτό με βάση τα νέα δεδομένα ώστε να μειωθούν δραστικά οι δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις .
ΣΤ. Ενώ η τοποθεσία στην οποία έγινε ήταν γνωστό σε όλους ότι ήταν παλιό «νταμάρι» , στην πορεία ανακαλύψατε ξαφνικά την ανάγκη για περαιτέρω «εκβραχισμούς»(!!!) άρα περισσότερα κονδύλια , και μεγαλύτερη επιβάρυνση των πολιτών.
Ζ. Η ηγετική ομάδα του ΦΟΔΣΑ ποτέ δεν εγκατέλειψε τους σχεδιασμούς της για συγκεντρωτική διαχείριση των απορριμμάτων με το βλέμμα στραμμένο στην «καύση» ως την κυριότερη μέθοδο – και πλέον κερδοφόρα- ενεργειακής αξιοποίησής των απορριμμάτων με παράλληλη υπονόμευση της κυρίαρχης κατεύθυνσης του ΕΣΔΑ για αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή.
Η. Άλλωστε, η επιτόπια επίσκεψη μετά από πρόσκλησή σας του κ. Μητσοτάκη στην περιοχή του έργου είχε αυτόν ακριβώς το σκοπό. Να «αποδομήσει» την πολιτική της κυβέρνησης, όπως αποτυπώνεται στο ΕΣΔΑ , και να ενισχύσει το συγκεντρωτικό μοντέλο διαχείρισης , που ευνοεί την «καύση των συμμείκτων» .
Ι. Σοβαρά ερωτηματικά προξενεί και το γεγονός της αποστολής ενόψει ψήφισης του τοπικού ΠΕΣΔΑ – εξαιρετικά επείγοντος με αρ. 10439/24.10.2016 εγγράφου από μέρους σας προς το Περιφερειακό Συμβούλιο ΚΜ με την παρακάτω παρατήρηση: «…“*Πρόβλεψη για Δυνατότητα Ενεργειακής Αξιοποίησης *(σημείωση δική μου, βλ. «καύση συμμείκτων»)* Προσθήκη κειμένου στο οποίο γίνεται αναφορά για πρόβλεψη για δυνατότητα ενεργειακής αξιοποίησης …», *η οποία υιοθετήθηκε με αποτέλεσμα στην οικεία απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με αρ. 220/3-11-2016 του Π.Σ. (ΑΔΑ:6ΕΕΠ7ΛΛ-ΠΥ3)* να προστεθεί η φράση (σελ.4):«…δ)κάθε άλλου είδους ανάκτηση, όπως ανάκτηση ενέργειας*…»
Απομένει προς διευκρίνιση απο μέρους σας, αν στην έννοια της “ανάκτησης ενέργειας” συμπεριλαμβάνεται και η πολλαπλά αμφισβητούμενη και περιβαλλοντικά επιζήμια “καύση συμμείκτων”
Κατόπιν αυτού σας καλώ –έστω και την τελευταία στιγμή- να περιοριστείτε σε μία σεμνή και διακριτική τελετή, που να μην προκαλεί την τοπική κοινωνία
και το κοινό αίσθημα και σε μία ανάληψη προσπάθειας με χρονικές δεσμεύσεις για έναν ριζικό αναπροσανατολισμό του έργου με δραστική μείωση των δυσμενών
περιβαλλοντικών επιπτώσεων κάθε είδους στην ευρύτερη περιοχή. Κάθε άλλη στάση συνιστά ΥΠΕΚΦΥΓΗ και ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ του κλίματος καχυποψίας που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή απέναντι στην ηγεσία του Συνδέσμου τόσο σε τοπικό, όσο και σε ευρύτερο επίπεδο”.
Σταυρούλα Πουλημένη