Για επικοινωνιακή πολιτική της νέας διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης κάνει λόγο η συνδικαλιστική παράταξη Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις που έγιναν μετά τη σύσκεψη για την υπηρεσία καθαριότητας. Η σύσκεψη καλέστηκε από τη νέα διοίκηση την Τρίτη 2 Γενάρη και συμμετείχαν όλοι οι προϊστάμενοι, επόπτες και επιστάτες της υπηρεσίας.
Ωστόσο, όχι μόνο οι συμμετέχοντες αλλά όλοι οι εργαζόμενοι, περίμεναν η νέα διοίκηση-σε αυτή την πολυδιαφημιζόμενη σύσκεψη- να αναλύσει το σχέδιο που λέει ότι έχει για την καθαριότητα και τις άλλες υπηρεσίες. «Αντί αυτού ακούσαμε για ακόμη μια φορά γενικότητες (“ειδικό σχέδιο για τα ογκώδη”, “αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης”, “επιβολή προστίμων”, κ.α.) που έχουμε ακούσει και από προηγούμενες διοικήσεις. Όλα αυτά βαπτίστηκαν από τη διοίκηση Αγγελούδη “σχέδιο έκτακτης ανάγκης”» τονίζει η ΔΑΣ κάνοντας λόγο για γενικότητες καθώς δεν αναλύθηκε πως θα γίνουν όλα αυτά.
Όπως αναφέρει δεν εξηγήθηκε «π.χ. η «αναπροσαρμογή των περιφερειών αποκομιδής και σαρώματος (οι δρόμοι που καθαρίζει κάθε συνεργείο) για ορθολογικότερη αποκομιδή απορριμμάτων» πώς θα γίνει; Πώς θα μειωθεί η έκταση κάθε περιφέρειας, όταν ο λόγος που συνεχώς αυξάνεται και εντατικοποιείται η εργασία είναι οι ελλείψεις προσωπικού, οχημάτων, η μη καλή λειτουργία του ΣΜΑ του δήμου; Θα γίνουν προσλήψεις, θα επισκευαστούν οχήματα και θα γίνει προμήθεια νέων; Τίποτα σχετικό δεν ακούστηκε».
Η ΔΑΣ αναφέρεται και στο «ενδιαφέρον» της νέας διοίκησης για την ασφάλεια των εργαζομένων καθώς αποφασίστηκε να δοθεί «εντολή για χρήση των Μέσων Ατομικής Προστασίας».
«Αυτό ακούγεται ειρωνικό όταν απευθύνεται σε εργαζόμενους που έδωσαν αγώνες για να προμηθευτούν Μ.Α.Π. και εξακολουθούν να δαπανούν χρήματα από το μισθό τους για την ασφάλεια τους, αφού τα Μ.Α.Π. που τους προμήθευσε η υπηρεσία δεν φθάνουν. Και είναι αντιφατικό να λένε ότι «ενδιαφέρονται» για την ασφάλεια των εργαζομένων και ένα από τα μέτρα του «σχεδίου έκτακτης ανάγκης» να είναι η ανάκληση των αδειών των εργαζομένων της καθαριότητας. Άδειες, που είναι τα υπόλοιπα αδειών του 2023, που δεν δόθηκαν στην ώρα τους λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού. Η άδεια, η ξεκούραση των καταπονημένων εργαζομένων της καθαριότητας δεν είναι μέτρο προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια τους;» διερωτάται.
Τέλος κρούει το καμπανάκι της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών της καθαριότητας καθώς, όπως καταγγέλλει, «στη σύσκεψη ο δήμαρχος, σε μια προσπάθεια να πιέσει και να εκβιάσει, ανέφερε την ύπαρξη μελέτης που λέει ότι οι ιδιώτες- εργολάβοι θα συνέφεραν περισσότερο στην καθαριότητα, γιατί “κοστίζουν λιγότερο”. Περιμένουμε με ανυπομονησία να μας παρουσιάσει τα στοιχεία της μελέτης. Και αυτά τα έχουμε ξανακούσει. Η πράξη δείχνει ότι η εισβολή των ιδιωτικών εταιριών και στην υπηρεσία καθαριότητας είναι ένας από τους κύριους λόγους που έχουν ανέβει οι δαπάνες».
«Η διοίκηση Αγγελούδη γνωρίζει πολύ καλά από στοιχεία που έχει, ότι η πόλη μέχρι τα τέλη Γενάρη θα καθαρίσει και χωρίς “το σχέδιο έκτακτης ανάγκης”. Την περίοδο μετά τις γιορτές μειώνεται η κατανάλωση, η διασκέδαση, οι εκδηλώσεις κ.α., το σκουπίδι “πέφτει”. Το θέμα είναι τι θα γίνει από Απρίλη και μετά όταν το σκουπίδι θα αρχίσει να “ανεβαίνει”. Η περιβόητη σύσκεψη για την υπηρεσία καθαριότητας ήταν ενταγμένη στην επικοινωνιακή πολιτική της διοίκησης. “Ξαναζεσταμένη σούπα” τα όσα ακουστήκαν. Στο μόνο που συμφωνούμε με τη διοίκηση Αγγελούδη είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει αναμονή. Οι εργαζόμενοι και ο λαός της πόλης να διεκδικήσουμε δημοτικές υπηρεσίες αποκλειστικά με δημόσιο-κοινωνικό χαρακτήρα, πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση. Κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης και σε όσους συμφωνούν με αυτή» καταλήγει.