Με 222 ναι, 64 όχι , 11 παρών και 3 απόντες επικυρώθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.
Ηχηρές οι απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς 32 βουλευτές ψήφισαν «όχι» ,11 «παρών», ενώ τρεις βουλευτές ψήφισαν «ναι» επί της αρχής και «παρών» σε επιμέρους άρθρα και ένας βουλευτής ήταν απών.
Συγκεκριμένα, «όχι» ψήφισαν: Αγλαΐα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιάνης Βαρουφάκης, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος, Δημήτρης Κοδέλας, Κώστας Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούμας, Θωμάς Κώτσιας, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμμανατίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοΐλης, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου, Γιάννης Ζερδελής, Κώστας Δελημήτρος, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας, Βασίλης Κυριακάκης.
Παρών δήλωσαν οι:Βασιλική Κατριβάνου, Αννέτα Καββαδία, Αλέξης Μητρόπουλος, Μαρία Κανελλοπούλου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Νίκος Μιχαλάκης, Φάνης Κουρεμπές, Ηρώ Διώτη, Κώστας Δερμιτζάκης, Δανάη Τζήκα και Βασιλική Λέβα ενώ παρών σε άρθρα ψήφισαν ο Γ. Κυρίτσης, o Γ.Ψυχογιός και ο Δ. Σεβαστάκης. Απών από τη διαδικασία ήταν ο βουλευτής Ευβοίας Γιώργος Ακριώτης.
Ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο θα ζητήσει την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση, θεωρώντας ότι υπάρχει θεσμική δυσαρμονία καθώς από τις ψήφους στην έγκριση της συμφωνίας με τους εταίρους εμφανίζεται να βρίσκεται κάτω από το όριο των 120 βουλευτών. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, αυτό αναμένεται να πραγματοποιηθεί μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συμφωνίας και εκταμιευθεί η πρώτη δόση στις 20 Αυγούστου.
Η ψηφοφορία ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής, έπειτα από μία πολυωρη συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Δείτε τη συνεχή ενημέρωση:
09:07: “Σήμερα κλείνει ένας πρώτος κύκλος μιας σκληρής επίπονης, εξαντλητικής διαδικασίας που ξεκίνησε στις 25 Γενάρη με τη συγκρότηση αυτής της κυβέρνησης. Σήμερα έχουμε ένα εντελώς νέο οικονομικό και πολιτικό τοπίο και με βάση την πραγματικότητα οφείλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα”, τόνισε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. H κυβέρνηση εξάντλησε κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης και κάθε περιθώριο ρευστότητας χωρίς δανεισμό και εφόσον οι μόνοι υπαρκτοί δανειστές της χώρας επέλεξαν να κλιμακώσουν την πίεση χωρίς προηγούμενο, «η συμφωνία αυτή ήταν μια αναγκαστική επιλογή», πρόσθεσε (διαβάστε περισσότερα εδώ).
08:32: “Μη μας θεωρείτε δεδομένους για τις ψηφοφορίες του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Θα κρίνουμε από εδώ και πέρα τι είναι πράγματι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού”, σημείωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης. “Η χώρα χρειάζεται κυβερνήτη. Δεν είστε κυβερνήτης κ. Πρωθυπουργέ. Η εικόνα της Βουλής δεν ήταν αυτή που έπρεπε”, πρόσθεσε ενώ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρας τόνισε: “Είστε αντιμέτωπος με τους δαίμονες που ο ίδιος κατασκευάσατε” (διαβάστε περισσότερα εδώ).
08:16: Αντισυνταγματικό χαρακτήρισε το εισαγόμενο νομοσχέδιο η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. “Δεν ειναι πρωτοτυπία μια κυβέρνηση που φέρνει μνημόνιο να μην επιδιώκει να συζητηθούν οι διατάξεις του. Το έκαναν όλοι οι προηγούμενοι. Δεν είναι πρωτοτυπία οι πολυσέλιδες τροπολογίες – τέρατα της τελευταίας στιγμής. Δεν είναι πρωτοτυπία εκείνοι που φέρνουν μνημόνια να χρεώνουν σε όσους αντιστέκονται προδοσία και συμμαχία με τον εχθρό. Εκείνο που είναι πρωτότυπο είναι μια κυβέρνηση της αριστεράς να παραδίδει τα κλειδιά της χώρας στην τρόικα και την ίδια ώρα να προσπαθεί να εξαφανίσει ως εμποδια και βαρίδια υπουργούς και προέδρους επιτροπών”, τόνισε (δείτε περισσότερα εδώ).
07.30 “Βουλευτές που εκλέχτηκαν για να σκίσουν τα μνημόνια ψηφίζουν νέα μνημόνια” δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.”Είστε οι πολιτικάντηδες που χρησιμοποιήσατε όλα τα ψέματα για να βρεθείτε καβάλα στην εξουσία. Τώρα κ. Τσίπρα ήρθε ο λογαριασμός για τα ψέματά σας” είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση (δείτε περισσότερα εδώ).
07.17 «Είναι μια ιστορική συνεδρίαση την οποία πρέπει να την γνωρίζουν οι Ελληνες», δήλωσε ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.
«Υπάρχει σε κανέναν αμφιβολία ότι εξαντλήθηκαν όλες οι δυνατότητες που υπήρχαν;» αναρωτήθηκε. «Φτάσαμε στο σημείο να απευθυνθούμε σε Ανατολή και Δύση» (δείτε περισσότερα εδώ).
07.00 «Το μνημόνιο είναι καταστροφή, φέρνει την υπογραφή Τσίπρα και Καμμένου» δήλωσε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.
«Κύριε Τσίπρα αποτύχατε σε όλα» τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός και αναζητάτε νέα ψέματα να πείτε στον ελληνικό λαό»(δείτε περισσότερα εδώ).
05.37 “Δεν ξέρω εάν λυπάμαι ή ντρέπομαι για τον κ. Μάρδα και για την κυβέρνηση” δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης. “Αλλάζοντας τον τίτλο δεν γίνεται συνταγματικό το νομοσχέδιο” τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έκανε συνταγματική εκτροπή.
“Όλο το μνημόνιο είναι εκτροπή, κάνει κουρελόχαρτο το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής” υποστήριξε εν συνεχεία ο κ. Λαφαζάνης. “Δεν υφίσταται σ’ αυτή τη χώρα Δημοκρατία” συμπλήρωσε, επαναλαμβάνοντας ότι “λυπάμαι για την κυβέρνηση” (δείτε περισσότερα εδώ).
04.50 “Η κυβέρνηση έχει στο μυαλό της τις εκλογές, ενώ έρχετια να ψηφίσει ένα μνημόνιο του αίσχους, όπου σφαγιάζει τα λαϊκά στρώματα, η κυβέρνηση προβαίνει σε κινήσεις εντυπωσιασμού” σημείωσε από την πλευρά του ο ΓΓ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας. Παράλληλα, ο κ. Κουτσούμπας κατήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συναναστρέφεται με το μεγάλαιο κεφάλαιο, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. “Συνταξιούχοι και εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με νέες απώλειες” συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το μνημόνιο ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση των επικουρικών συντάξεων (δείτε περισσότερα εδώ).
04.29 “Να κάνετε κτήμα σας τη συμφωνία, ανάκαμψη με το στανιό δεν γίνεται” είπε προς τα στελέχη της κυβέρνησης ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Χατζηδάκης. “Να δουλέψουμε όλοι μαζί για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη αγορών και επενδυτών και να αφήσουμε αυτή τη συμφωνία να φέρει αποτελέσματα. Λάθη έχουμε κάνει όλοι, αλλά τώρα πρέπει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό” σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.
04.10 Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Μπαλαούρας μεταξύ άλλων σημείωσε ότι“Πράγματι είναι ένα νέο Μνημόνιο, έξω από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέτρα είναι λιγότερο επώδυνο από τα μέτρα του Μνημονίου, ωστόσο και οριζόντια και άδικα και υφεσιακά – Ευρωπαϊκό δίκαιο και όχι Αγγλικό (χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις, δλδ. χωρίς ξεπούλημα δημόσιου πλούτου). Δεν είναι δικό μας το μνημόνιο. Μαζί με τα κινήματα θα το αλλάξουμε”.
03.58 “Είναι μία πολύ δύσκολη συμφωνία, έχει πολλά αγκάθια. Στο αρχικό κείμενο υπήρχε ξεχωριστός οργανισμός για τη διευθέτηση των κόκκινων δανείων , στο νέο κείμενο δεν υπάρχει. Στο αρχικό κείμενο υπήρχε επαναφορά των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, στο νέο κείμενο δεν υπάρχει” σημείωσε ο Ε. Τσακαλώτος απαντώντας στις επικρίσεις της Νέας Δημοκρατίας και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
03.50 Ένταση προκλήθηκε ανάμεσα στον Ε. Τσακαλώτο και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. «Αν μας προκαλείτε θα απαντήσουμε καταλλήλως», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης.
“Τα πράγματα είναι απλά, αύριο στις 16:00 υπάρχει Eurogroup” σημείωσε κατά την έναρξη της Ολομέλειας ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. “Η κυβέρνηση πρέπει να πάει εκεί με ψηφισμένη τη συμφωνία και τα προαπαιτούμενα. Χωρίς αυτά, θα πάμε στη διαδικασία του δανείου – γέφυρα” σημείωσε.
Ενιαία συζήτηση των δύο τροπολογιών μαζί με το βασικό νομοσχέδιο – μνημόνιο πρότεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλης, παρά την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων για μη συζήτηση των δύο τροπολογιών, μετά από πρόταση της Προέδρου της Βουλής, Ζ. Κωνσταντοπούλου. Σύμφωνοι με την πρόταση του κ. Φίλη εμφανίστηκαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ, του Ποταμιού, των ΑΝΕΛ και του ΠΑΣΟΚ.
Η Ολομέλεια, κατόπιν ψηφοφορίας, αποφάσισε να θέσει προς συζήτηση και ψήφιση τις δύο τροπολογίες της κυβέρνησης
“Χρειαζόμαστε άμεσα χρηματοδότηση ώστε η οικονομία να ομαλοποιηθεί και οι τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παρακάμπτει ουσιώδη ζητήματα στη λειτουργία της Βουλής” σημείωσε ο κ. Φίλης.
“Πρώτη φορά, εδώ και 11 χρόνια που είμαι βουλευτής, που η συνεδρίαση της Βουλής ξεκινάει τέτοια ώρα. Ευθύνη για την καθυστέρηση φέρει τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και η πρόεδρος της Βουλής” δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. “Η ΝΔ αναγνωρίζει την ανάγκη να έχει ψηφιστεί η συμφωνία μέχρι το Eurogroup” σημείωσε.
Πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για την χρηματοδότηση της χώρας θα καταθέσει το ΚΚΕ. Όπως είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος η ονομαστική ψηφοφορία θα αφορά και την αρχή και τα άρθρα και το σύνολο του νομοσχεδίου.
“Ο ελληνικός λαός παρακολουθεί μια εικόνα έντονη και θλιβερή. Λέγατε ωμά ψέματα μεταξύ σας και προς τον ελληνικό λαό” σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Β. Βενιζέλος.”Το τρίτο μνημόνιο είναι το πιο τραγικό, το πιο επαχθές. Θα έχει αυξημένη νομική φύση” τόνισε.
Νωρίτερα, με την αλλαγή ψήφου από τον Α’ Αντιπρόεδρο της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλο στην δεύτερη ψηφοφορία αποφασίστηκε από την Διάσκεψη των Προέδρων να ξεκινήσει στη 1.30 περίπου τα ξημερώματα η Ολομέλεια της Βουλής. Στην δεύτερη ψηφοφορία τα υπέρ για την άμεση έναρξη ήταν 11, τα κατά 7 ενώ τα παρών 2.
Νωρίτερα η Διάσκεψη των Προέδρων διεκόπη για να ζητηθεί η γνώμη του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, καθώς δεν υπήρξε απόλυτη πλειοψηφία κατά την πρώτη ψηφοφορία για την ώρα έναρξης της Ολομέλειας, ζήτημα που έθεσε η Πρόεδρος της Βουλής.
Στην πρώτη ψηφοφορία 10 ψήφους υπέρ έλαβε η πρόταση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη για άμεση έναρξη της συνεδρίασης, ενώ 8 υπέρ έλαβε η πρόταση της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου για έναρξη της ολομέλειας το πρωί της Παρασκευής. Τέλος, δύο μέλη της Διάσκεψης ψήφησαν παρών.
Σε συνέχεια των ψηφοφοριών της διάσκεψης, υπέρ της ένστασης αντισυνταγματικότητας και άρα της μη εισαγωγής στην ολομέλεια όσων αφορά τις δύο τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση, ψήφησαν 10 μέλη της Διάσκεψης, ενώ 8 ψήφησαν κατά της μη εισαγωγής.
Νωρίτερα την Πέμπτη, δεκτό κατά πλειοψηφία από τις επιτροπές της Βουλής έγινε το κείμενο της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών. Συγκεκριμένα, με ψηφοφορία δια της ανατάσεως της χειρός, οι βουλευτές, που συμμετείχαν στις τέσσερις αρμόδιες Επιτροπές, ενέκριναν κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο. Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν και τα δύο άρθρα του νομοσχεδίου, τα οποία αφορούσαν τη δανειακή σύμβαση και τα προαπαιτούμενα μέτρα.
Οι εργασίες των Επιτροπών στιγματίστηκαν από υψηλού βαθμού έντασης, λόγω της κατάθεσης δύο τροπολογιών: για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και το συνταξιοδοτικό σύστημα. Ομοφώνως, οι Επιτροπές αποφάσισαν η συζήτηση για τις τροπολογίες να διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής (Διαβάστε περισσότερα εδώ).
Photo Credit: Nikos Libertas / SOOC