in , , ,

Μαζική συνέλευση αποφάσισε νέες κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της μαρίνας Αρετσούς

Ανοιχτή συνέλευση σωματείων, φορέων και κατοίκων Καλαμαριάς πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9/5, μετά από κάλεσμα των 22 φορέων που συνυπέγραφαν το κείμενο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της μαρίνας. Η πρώτη συνέλευση είχε πραγματοποιηθεί αρχές Φλεβάρη προχωρώντας όλο αυτό το διάστημα σε διάφορες δράσεις.

Στόχος της συνέλευσης ήταν να ενημερωθούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής, να εμπλουτιστεί το πλαίσιο των φορέων και να αποφασιστούν οι επόμενες δράσεις. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που έχουμε νέες εξελίξεις στην πλαζ Αρετσούς, στο Παλατάκι και στο πρ. Στρατόπεδο Κόδρα και βέβαια την ολοκλήρωση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ παραχώρησης της μαρίνας Αρετσούς σε ιδιώτη στις 11.05.2021.

Παρά τον καιρό, η συνέλευση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία καθώς πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, καθώς και άλλοι φορείς πέρα των «22», όπως μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Κατιρλιωτών «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος», εκπρόσωπος της Πρότυπης Βιολογικής Αγοράς Κόδρα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Σωματείων και Φορέων κατά της καύσης απορριμμάτων στην «ΤΙΤΑΝ», μέλος του ΔΣ Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς, εκπρόσωπος της Ανοιχτής Συνέλευσης Αγώνα Τούμπας, μέλος του Αθλητικού Συλλόγου Αριστοτέλη, εκπρόσωποι της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Καλαμαριάς, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Καυκασίων Καλαμαριάς «Ο Προμηθέας». Αρκετοί από αυτούς πήραν τον λόγο στη συζήτηση που έγινε.

Τέλος, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί την Τρίτη 11.05.2021, ημέρα ολοκλήρωσης του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ παραχώρησης της μαρίνας Αρετσούς σε ιδιώτη, κινητοποίηση – διαμαρτυρία έξω από το Δημαρχείο Καλαμαριάς, καθώς επίσης και πραγματοποίηση συναυλίας στις αρχές του Ιούνη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Ακολουθεί το εμπλουτισμένο πλαίσιο που προτάθηκε στα σωματεία και τους φορείς:

ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΖΩΝΗ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΚΠΕΜΠΕΙ SOS!

«Καμία παραχώρηση οποιουδήποτε τμήματος του παραλιακού μετώπου σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Ανάπλαση της περιοχής με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Την ώρα που ο λαός περνά δύσκολες συνθήκες λόγω πανδημίας και η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας, μας εξοργίζει αφάνταστα που βρήκαν την ευκαιρία να περάσουν μέτρα που καμία σχέση δεν έχουν με την πανδημία. Μέτρα που επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων και της νεολαίας, τις συνθήκες ζωής συνολικά του λαού. Μέτρα που και με τις «πλάτες» του Δήμου Καλαμαριάς συνεχίζουν το «έγκλημα» εμπορευματοποίησης του συνόλου του παραλιακού μετώπου της πόλης μας.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ… ΩΣ ΕΔΩ!

Το προηγούμενο διάστημα 22 σωματεία και φορείς της Καλαμαριάς συντονιστήκαμε και αναπτύξαμε δράσεις:

Ενημέρωσης του λαού για τις εξελίξεις με την ιδιωτικοποίηση της ΜΑΡΙΝΑΣ Αρετσούς και τις συνέπειες που θα έχει αυτήν η επιλογή συνολικά για την παραλιακή ζώνη.

Μαζεύτηκαν χιλιάδες υπογραφές είτε ηλεκτρονικά , είτε διά ζώσης.

Έγιναν κινητοποιήσεις στη μαρίνα, αλλά και στο πρώην Νοσοκομείο «Παναγία» με αίτημα την άμεση επαναλειτουργία λόγω και των συνεπειών της πανδημίας.

Το τελευταίο διάστημα ο καλαμαριώτικος λαός χρειάζεται να είναι σε επαγρύπνηση, μιας και υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις που έχουν να κάνουν με το σύνολο του παραλιακού μετώπου και κινούνται σε αντιδραστική κατεύθυνση για τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του λαού, ενώ τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα τρίβουν τα χέρια τους από χαρά! Πιο συγκεκριμένα:

Ολοκληρώνεται ο διεθνής διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση της μαρίνας. Χρόνια τώρα συναντάμε παντού τη μέθοδο της «απαξίωσης» και της «υποβάθμισης», ως εργαλείο για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων. Αφού τα προηγούμενα χρόνια κυβερνήσεις – δήμος – Περιφέρεια την προετοίμασαν, σήμερα προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς στην ιδιωτικοποίηση – οικοπεδοποίηση μέσω ΤΑΙΠΕΔ (τη βαφτίζουν «αξιοποίηση») ενός από τα πιο αξιόλογα τμήματα του παράκτιου χώρου της Θεσσαλονίκης, με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, τη μαρίνα Αρετσούς. Οι παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν -σε αντίθεση με την ανάγκη διεύρυνσης και αξιοποίησης του δημόσιου χώρου της ευρύτερης περιοχής- κινούνται στη λογική του περιορισμού και της συρρίκνωσής του. Με εγκατάσταση χρήσεων μεγάλων εμπορικών ή τουριστικών επιχειρήσεων, περίκλειστων μαρίνων, και με νέα εμπόδια στην ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων σε αυτή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα κιγκλιδώματα που έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή!

Την ώρα που η χώρα μας μετρά χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία, που οι κραυγές των υγειονομικών φωνάζουν για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας, η διοίκηση του δήμου μιλά για μετατροπή του πρώην Νοσοκομείου «Παναγία» σε ξενοδοχείο. Το «Παναγία», που αποτελεί μέρος του παραλιακού μετώπου, έχει μπει στο μάτι των επιχειρηματικών ομίλων από καιρό. Μας κουνάνε το δάχτυλο και προκλητικά προσπαθούν να εμφανίσουν το λαό και τη νεολαία ως κύριους ενόχους για τη διασπορά του ιού. Όμως με δική τους ευθύνη οι χώροι δουλειάς, τα σχολεία, τα ΜΜΜ έχουν γίνει κυριολεκτικά χώροι διασποράς και υπερμετάδοσης. Με δική τους ευθύνη το «ΠΑΝΑΓΙΑ» παραμένει κλειστό και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην πόλη ουσιαστικά ανύπαρκτη.

Η ΕΤΑΔ (Εταιρεία Αξιοποίησης Δημοσίου) προωθεί ξεκάθαρα την ιδιωτικοποίηση του «κυβερνείου» και βάζει πρόσθετα εμπόδια για παραχώρηση της πλαζ Αρετσούς στο Δήμο Καλαμαριάς. Στις δηλώσεις του ο υπεύθυνος της ΕΤΑΔ ήταν αποκαλυπτικός μιλώντας για παραχώρηση της πλαζ μόνο έναντι ανταλλάγματος και πλάνο αξιοποίησης και βιωσιμότητάς της. Από τη στιγμή που έληξε το παραχωρητήριο από το 2013 προς το δήμο, αυτό που πρέπει να γίνει εδώ και τώρα, είναι να περάσει στο δήμο χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Το πρ. Στρατόπεδο Κόδρα συνεχίζει να ρημάζει και ετοιμάζονται σχέδια εμπορευματοποίησής του ενάντια στα συμφέροντα του λαού.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους! Οι κάτοικοι της Καλαμαριάς γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την κατάσταση και έχουμε φωνή!

Διεκδικούμε:

Καμία παραχώρηση οποιουδήποτε τμήματος του παραλιακού μετώπου σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Ακύρωση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για τη μαρίνα. Ανάκληση της θετικής γνώμης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς και της Περιφέρειας. Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση του «Κυβερνείου». Όχι στα παζάρια ΕΤΑΔ – δήμου για την πλαζ Αρετσούς. Μιλούν για αντίτιμο και κριτήριο την οικονομική «βιωσιμότητα» που θα φορτωθεί πάλι στο λαό.

Αξιοποίηση και αναβάθμιση προς όφελος του λαού όλου του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς, από την Κρήνη μέχρι το Καραμπουρανάκι, που περιλαμβάνει το χερσαίο τμήμα της μαρίνας, την πλαζ, το Ρεμέτζο, το καφενείο του Ψαρά και την Προποντίδα, το «Παλατάκι» και το Στρατόπεδο Κόδρα, ως χώρος πρασίνου και αναψυχής, ελεύθερος για όλο το λαό, χωρίς καμιά εμπορευματοποίηση των χρήσεων, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πιο συγκεκριμένα:

Ένταξη της περιοχής της μαρίνας της Αρετσούς στα όρια ΠΕΠ (Περιοχή Ειδικής Προστασίας) του παράκτιου μετώπου της Καλαμαριάς, προκειμένου να διαφυλαχθεί για το συμφέρον του λαού της περιοχής από τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα το μοναδικό τοπίο, η τεράστια και πολύπλευρη αξία της περιοχής. Να ξηλωθούν όλα τα συρματοπλέγματα, μπάρες, κλειδαριές από την περιοχή. Να υλοποιηθεί επιτέλους το πάγιο αίτημα των ψαράδων για αλιευτικό καταφύγιο.

Συντήρηση, αναβάθμιση και δημιουργία νέων εγκαταστάσεων στην πλαζ Αρετσούς για να αποτελέσει χώρο αναψυχής με πολιτιστικές – αθλητικές δραστηριότητες για το λαό.

Άμεση αποκατάσταση, αναβάθμιση και αξιοποίηση του «Κυβερνείου», ενός χώρου με ιδιαίτερη ομορφιά, που μπορεί να αποτελέσει «κυψέλη» πολιτισμού και σημαντικό χώρο αναψυχής και περιπάτου.

Να αποδοθεί το σύνολο του πρ. Στρατοπέδου Κόδρα στο δήμο, να φύγουν άμεσα οι εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ. Το πρώην στρατόπεδο Κόδρα να γίνει πάρκο, χώρος πρασίνου με δυνατότητα υποδοχής αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων και αξιοποίηση των διατηρητέων προς όφελος του λαού.

Άμεση επαναλειτουργία του Νοσοκομείου «Παναγία». Ανάπτυξη, στελέχωση με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό των δημόσιων μονάδων της ΠΦΥ.

Γενναία χρηματοδότηση από το κράτος σε Αθλητικούς και Πολιτιστικούς Συλλόγους που αντιμετωπίζουν πρόσθετες δυσκολίες λόγω της πανδημίας. Στήριξη των κοινωφελών δραστηριοτήτων και κοινωνικής λειτουργίας των συλλογικών φορέων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Στήριξη και ενίσχυση των ναυταθλητικών σωματείων ώστε να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του παραλιακού χώρου και να αναδειχθεί το θαλάσσιο μέτωπο σε χώρο δράσεων για το ναυταθλητισμό».

Πηγή: 902.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Μητσοτάκης – Χρυσοχοΐδης διαπραγματεύονται με τον νεοναζί Χρήστο Παππά;

Βίαιη και ρατσιστική συμπεριφορά οδηγού αστικού λεωφορείου του ΟΑΣΘ κατά ηλικιωμένου (βίντεο)