Παρά το έντονο κρύο αρκετές δεκάδες ήταν τα μέλη του νεοσύστατου σωματείου στο ΑΠΘ που έχοντας στο πλευρό τους πολλούς εργαζομένους στις εργολαβίες του ιδρύματος αλλά και μέλη φοιτητικών συλλόγων και συνδικάτων της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία του ΑΠΘ διεκδικώντας την άμεση επαναπρόσληψη του προσωρινού προέδρου του σωματείου που απολύθηκε πρόσφατα.
Ο απολυμένος Μ.Ε. σημείωσε μιλώντας στους συγκεντρωμάενους:
«Μας έλεγαν “σας κάναμε εξάωρους για να μη σας διώξουμε” κι ενώ πέρασαν τα χρόνια και οι κυβερνήσεις μιλάνε για ανάπτυξη της οικονομίας εμείς παραμένουμε εξάωροι. Δεν έχουμε βασικά δικαιώματα, οι μισθοί είναι εκεί και υπάρχουν και περικοπές, δεν παίρνουμε τριετίες. Πολλοί συνάδελφοι έχουν ένσημα συντηρητή, ενώ κάνουν άλλες δουλειές για να έχουν μικρότερες απολαβές. Το πανεπιστήμιο θα έπρεπε να τα περιφρουρεί αυτά τα δικαιώματα, έχουμε φτάσει στο σημείο όταν κάποιος τα διεκδικεί να απολύεται. Δεν παλεύουμε για μένα προσωπικά, αλλά για κάθε εργαζόμενο που κινδυνεύει από μια απόφαση κάποιων ή και από προσωπικούς εγωισμούς προϊσταμένων. Υπάρχουν προϊστάμενοι που κατεβαίνουν στο συνεργείο μας και χρησιμοποιούν ύβρεις ή απειλούν ότι θα μας διώξουν. Πολλοι συνάδελφοι είναι σε μία ηλικία 50 και 60 χρονών και φοβούνται να αντιδράσουν.
Διεκδικούμε την επαναπρόσληψη τόσο τη δικιά μου όσο και των προηγούμενων συναδέλφων καθώς η απομάκρυνσή τους δεν έχει να κάνει με το ότι είμαστε υπεράριθμοι. Στις θέσεις τους φέραν άλλους για να καλύψουν την θέση. Θα σας ξανακαλέσουμε σε νέες κινητοποιήσεις, αν δεν έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Καλό αγώνα να έχουμε!».
Τη συγκέντρωση χαιρέτησαν μέλη εργατικών σωματείων της πόλης αλλά και διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, οι οποίοι σε δηλώσεις τους κατέκριναν ως επικίνδυνη την εντολή του κλειδώματός τους εντός της Πρυτανείας εν ώρα εργασίας αλλά και μία σειρά από αντεργατικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές της διοίκησης του ιδρύματος.
Η κατάσταση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, δεν συμβαδίζει απλά με την κατάσταση που η κυβέρνηση διαμορφώνει στο σύνολο της κοινωνικής ζωής με το ταξικό και κατασταλτικό πρόσημο της πολιτικής της. Η κατάσταση στο ΑΠΘ, πολλές φορές προπορεύεται, γίνεται «λαγός» της κυβερνητικής πολιτικής και αυτό δεν αφορά μόνο την καταστολή και την σχεδόν καθημερινή πλέον εισβολή ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας εντός του campus.
Αφορά τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που επικρατούν, αφορά τις απολύσεις που γίνονται σε όσους διεκδικούν, σε όσους οργανώνονται συνδικαλιστικά, σε όσους δεν σκύβουν το κεφάλι.
Οι δεκάδες εργαζόμενοι με τα μπουφάν της εταιρείας που έχει αναλάβει μεγάλο κομμάτι των ερβολαβιών του ΑΠΘ, πολλοί εκ των οποίων δεν είναι ακόμα μέλη του νεοσύστατου σωματείου έστειλαν σήμερα ένα σαφές μήνυμα κάνοντάς μας να αναρωτηθούμε:
Ποιος πιστεύει ότι μπορεί να σταματήσει τους κοινούς αγώνες εργαζομένων και νεολαίας και να αποτρέψει τις νίκες που σφυρηλατούνται από μία τέτοια συνάντηση;