in , , , ,

Μαζική περιφρούρηση του Α.Π.Θ. και διαδήλωση στο κέντρο της πόλης

Μία ακόμη Πέμπτη αναμένεται να κυλήσει διαφορετικά για τη Θεσσαλονίκη, καθώς οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της πόλης επιμένουν να βρίσκονται σε αγωνιστική κίνηση. Με 12 φοιτητικούς συλλόγους να έχουν καταλάβει την Πρυτανεία από την Τρίτη 12 Απριλίου, και δεκάδες τμήματα και σχολές να τελούν επίσης υπό κατάληψη, το φοιτητικό κίνημα αποτρέπει μέσω της μαζικότητας του την εφαρμογή του νόμου 4777/ 2021 και την είσοδο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας μέσα στο άσυλο.

Εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες βρίσκονται ήδη στο campus του Α.Π.Θ. για να το περιφρουρήσουν, ενώ μαζική αναμένεται να είναι και η συμμετοχή στη διαδήλωση που θα ακολουθήσει.

Άλλωστε οι φοιτητές και οι φοιτήτριες έχουν καταφέρει να δώσουν ζωή, νέα νοήματα και τρόπους μάθησης εντός των πανεπιστημίων με τις διαλέξεις και τα αντιμαθήματα που πραγματοποιούν, αλλά και να βγουν σε πολλές γειτονιές της πόλης ενημερώνοντας τους κατοίκους της για το ότι αυτός ο νόμος αφορά τους ίδιους και τα παιδιά τους, κερδίζοντας την υποστήριξή τους.

Ο αγώνας τους, παρά τις όποιες αντιφάσεις και εσωτερικές αντιθέσεις, έχει μεγαλώσει, έχει ωριμάσει και σημαίνει πολλά περισσότερα από την απλή εναντίωση στον επίμαχο νόμο.

Όπως άλλωστε τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι 12 φοιτητικοί σύλλογοι που έχουν προχωρήσει στην κατάληψη της Πρυτανείας:

«Γι’ αυτό το λόγο, καλούμε σε κοινό αγώνα κάθε φοιτητικό σύλλογο πανελλαδικά, κάθε σχολείο, κάθε σωματείο που παλεύει για την ανατροπή της επίθεσης που δεχόμαστε, διότι απέναντι σε αυτή δεν επιλέγουμε την κάλπη και κάθε μορφής εκπροσώπηση από κάθε λογής καλοθελητές. Αντιλαμβανόμαστε ότι η επίθεση είναι συνολική σε κάθε κοινωνικό πεδίο και κλάδο και για αυτό είναι αναγκαίο να συνδεθούν και οι κατά τόπους αγώνες. Θεωρούμε λοιπόν κομβικό τόσο οι φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη την χώρα να διευρύνουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, όσο και οι συμφοιτητές-τριές μας που δεν είναι σε πόλη με φοιτητικό σύλλογο να οργανωθούν στη βάση και να παλέψουν.

Καλούμε τους μαθητές-τριες που εδώ και έναν χρόνο βιώνουν είτε το καθεστώς της τηλεκπαίδευσης είτε στοιβάζονται χωρίς κανένα υγειονομικό μέτρο στα σχολεία, να οργανωθούν με γενικές συνελεύσεις ενάντια στον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη που έρχεται να τους αποκλείσει από την τριτοβάθμια εκπαίδευση και να τους κατευθύνει στην τεχνική, βγάζοντας ένα φθηνό και εύκολα εκμεταλλεύσιμο εργατικό δυναμικό χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Πιο συγκεκριμένα, ο τελευταίος νόμος προβλέπει τη μείωση κατά 30% των εισακτέων με σκοπό το ψαλίδισμα των πτυχιούχων στα μέτρα της αγοράς εργασίας.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς που τους χτυπάει εξίσου η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, με το καθεστώς αδιοριστίας, την πρόθεση αξιολόγησης, την επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα, να κηρύξουν απεργίες και να συνταχθούν στον αγώνα μαζί μας, ανεξάρτητα από το τι θα πουν οι γραφειοκρατικές ηγεσίες.

Καλούμε τους εργαζόμενους/ες που βιώνουν την αβεβαιότητα της επόμενης ημέρας, είτε βρισκόμενοι σε καθεστώς αναστολής είτε στοιβαγμένοι σε χώρους εργασίας χωρίς κανένα μέτρο προστασίας ενόψει της πανδημίας, και βλέποντας την επερχόμενη οικονομική κρίση να έρχεται να συνθλίψει τα υπολείμματα των κεκτημένων τους, να δώσουμε από κοινού τον αγώνα ενάντια σε αυτή την πολιτική που μας τσακίζει τις ζωές.

Προσκαλούμε όλη την κοινωνία της Θεσσαλονίκης, εργαζόμενους/ες, μαθητές/τριες, άνεργους/ες, μετανάστες/τριες στις εκδηλώσεις και τις συζητήσεις μας και να οργανωθούμε μαζί ενάντια στη βαρβαρότητα που επιβάλλουν στις ζωές μας .

Η καταστολή είναι παντού. Εν μέσω πανδημίας το κράτος δεν κάνει καμία υγειονομική ενέργεια για το κοινό συμφέρον, αλλά την αντιμετωπίζει ως ευκαιρία για να απαντήσει σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα με καταστολή. Τα μέτρα “διαχείρισης” όπως lockdown, απαγόρευση συναθροίσεων/κυκλοφορίας, δεν είναι υγειονομικά αλλά υπάρχουν για να κάμψουν κάθε μορφή αντίστασης και να καθιερώνονται νόμοι σαν τους παραπάνω. Έχει εξαγγελθεί από τον Χρυσοχοϊδη ότι στις 15/4 θα εισβάλλει το πρώτο αστυνομικό σώμα στο Α.Π.Θ. Ο χώρος του πανεπιστημίου στον οποίο θα επιτεθεί το κράτος αποτελεί σημείο καταλήψεων και κέντρων αγώνα, όπως και σημείο συνάντησης για όλη την κοινωνία. Σε αυτήν την εξαγγελία θα απαντήσουμε με την παρουσία και την περιφρούρηση του campus από ένστολους κρατικούς δολοφόνους».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κατερίνη: Οργή για τον ξυλοδαρμό πατέρα και γιου από αστυνομικούς

Χορτάσαμε ανάπτυξη: Ιδιωτικοποίηση και στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας