Κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης στα πλαίσια της πανελλαδικής στάσης εργασίας πραγματοποίησαν υγειονομικοί εργαζόμενοι, μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων από διάφορα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας, της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης και της ΠΟΕΔΗΝ, ενάντια στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και την αναστολή εργασίας.
Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας εναντιώνονται στην απόφαση της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει ως υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους υγειονομικούς εργαζόμενους της χώρας, καθώς και στην απόφαση της να προχωρήσει σε αναστολή εργασίας για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί από την 1η του Σεπτέμβρη.
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση της η ΠΟΕΔΗΝ με αναστολή εργασίας απειλούνται και χιλιάδες εμβολιασμένοι υγειονομικοί οι οποίοι συμμετέχουν στην απεργία και στην αποχή από το καθήκον της επίδειξης του πιστοποιητικού. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «ήδη καταρτίζονται επιχειρησιακά σχέδια λειτουργίας των Νοσοκομείων με καταργήσεις, συγχωνεύσεις κλινικών και υπηρεσιών και αναστολή χειρουργείων».
Μάλιστα εχθές το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ κατέθεσε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και του μέτρου της υποχρεωτικής άδειας άνευ αποδοχών.
Από την μεριά της η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης κατηγορεί την κυβέρνηση για νέο κοινωνικό διχασμό, καθώς επιβάλλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, απειλώντας με αναστολή καθηκόντων, στέρηση μισθού, διαθεσιμότητα, ακόμα και με απολύσεις τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, παρουσιάζοντάς τους συλλήβδην ως αρνητές και αποθεώνοντας ακόμα μια φορά την ατομική ευθύνη.
Παράλληλα η ΕΝΙΘ τονίζει ότι οι μαχόμενοι υγειονομικοί έχουν από την πρώτη στιγμή ταχθεί απερίφραστα υπέρ του μαζικού, καθολικού εμβολιασμού των υγειονομικών και όλου του πληθυσμού, λέει όμως όχι στο διαχωρισμό των εργαζομένων και ζητά κατάργηση όλων των διατάξεων που με πρόσχημα την ανάγκη για καθολικό εμβολιασμό οδηγούν σε ποινές, στέρηση μισθού και απολύσεις.
Είναι σαφές δηλαδή ότι ανάμεσα στους υγειονομικούς που αντιδρούν στην υποχρεωτικότητα του εμβολίου υπάρχουν και αυτοί που έχουν κανονικά εμβολιαστεί. Επίσης, είναι ένα ζήτημα, εφόσον εφαρμοστεί η απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή εργασίας όλων αυτών των υγειονομικών, πως θα λειτουργήσουν τα ήδη υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, στην κορύφωση απ’ ότι φαίνεται του τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού.
Είναι σημαντικό τέλος να αναφέρουμε πως ανάμεσα στους συγκεντρωμένους φέρεται να υπάρχει διαφορετική επιχειρηματολογία γύρω από το ζήτημα των εμβολίων και της υποχρεωτικότητας.