Σε μια ακόμη μαζική διαδήλωση προχώρησαν την Πέμπτη το μεσημέρι φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητικά συντονιστικά, πανεπιστημιακοί, διοικητικοί υπάλληλοι σωματεία εκπαιδευτικών και πολιτικές οργανώσεις ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την παράκαμψη του άρθρου 16. «Τώρα μιλάνε οι καταλήψεις-Δεν υποκύπτουμε στους εκβιασμούς του υπουργείου», «Η τρομοκρατία δεν μας σταματά-Δωρεάν δημόσιες σπουδές για όλους-ες» ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν σε μια διαδήλωση που ζητάει πραγματικά δημόσια πανεπιστήμια χωρίς ταξικούς φραγμούς.
Πρόκειται για την τέταρτη εβδομάδα κινητοποιήσεων με τις κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις και καταλήψεις των Σχολών των πανεπιστημίων να κλιμακώνονται ενάντια στην πολιτική συκοφάντησης και απειλών υπό ασκεί η κυβέρνηση. Ήδη 27 τμήματα και σχολές του ΑΠΘ καθώς και το πανεπιστήμιο Μακεδονίας τελούν υπό κατάληψη ενώ την επόμενη εβδομάδα διοργανώνεται πανελλαδικό συλλαλητήριο.
Οι φοιτητικοί σύλλογοι απαντούν με μαζικές συνελεύσεις στη ρητορική περί μειοψηφιών τονίζοντας ότι ο μεγάλος αγώνας που δίνουν οι φοιτητές στη πόλη μας και σε όλη τη χώρα είναι δίκαιος.
«Οι διεκδικήσεις και τα αιτήματα μας αφορούν την απαίτηση για ένα σύγχρονο, ποιοτικό, αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο με πτυχία που θα έχουν αξία και θα αποτελούν μοναδική προϋπόθεση για δουλειά με δικαιώματα!
Η κυβέρνηση και η φωνή της στις σχολές μας η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, που μειοψηφεί στη συντριπτική πλειοψηφία των γενικών συνελεύσεων των Συλλόγων, βρίσκονται σε πανικό! Γι’ αυτό και επιστρατεύουν την καταστολή και τη συκοφαντία, προχώρησαν μέχρι και σε εισαγγελική έρευνα απέναντι στους φοιτητές που αγωνίζονται λες και είναι εγκληματίες!» αναφέρουν σε ανακοινώσεις τους τονίζοντας ότι η ΔΑΠ επιλέγει το γνωστό δρόμο της υπονόμευσης και της κατασυκοφάντησης των δημοκρατικών αποφάσεων των φοιτητών, αξιοποιώντας και απαράδεκτους και ανυπόστατους εκβιασμούς περί χαμένης εξεταστικής.
Να σημειωθεί ότι ο ΕΣΔΕΠ του ΑΠΘ με ανακοίνωσή του καταδικάζει την κατεπείγουσα προκαταρκτική εισαγγελική έρευνα κατά διοικήσεων, φοιτητών/τριών, και μελών ΔΕΠ ως απόπειρα εκφοβισμού της πανεπιστημιακής κοινότητας καθώς και τις απειλές κυβερνητικών στελεχών για διακοπή της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, και κατά «παρανομούντων» λειτουργών μελών ΔΕΠ, που δεν συμμορφώνονται «με τας υποδείξεις». Τονίζει ακόμη ότι η εκβιαστική απόπειρα επιβολής διενέργειας ηλεκτρονικών εξετάσεων αφενός οδηγεί σε ευτελισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας καθώς δεν διασφαλίζεται το αδιάβλητό τους και αφετέρου καταλύει την αποκλειστική ακαδημαϊκή αρμοδιότητα των πανεπιστημιακών δασκάλων.