Εκδήλωση μνήμης και τιμής στον Γρηγόρη Λαμπράκη πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στον πεζόδρομο στην συμβολή των οδών Βενιζέλου με Ερμού.
Στην εκδήλωση μίλησαν αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων και αγωνιστές της περιόδου τόσο για το πως έζησαν τα γεγονότα όσο και για την πολιτική συγκυρία της εποχής.
Της εκδήλωσης προηγήθηκε δρώμενο από την θεατρική ομάδα του Στεκιού Μεταναστών από το θεατρικό έργο “Η τιμή της ανταρσίας στην μαύρη αγορά” του Δ. Δημητριάδη.
“Τις σκληρές εκείνες μέρες ήμασταν σε εγρήγορση λόγω της ηλεκτρισμένης πολιτικής κατάστασης” είπε στην εκδήλωση ο Γ. Γρηγοριάδης φοιτητής τότε στην Μαθηματική Σχολή του ΑΠΘ και νεολαίος της ΕΔΑ.
Ο Λαμπράκης υφηγητής της Ιατρικής και βαλκανιονίκης μίλησε σε συγκέντρωση των «Φίλων της Ειρήνης» στα γραφεία του «Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος» στην Ερμού. Έξω είχαν συγκεντρωθεί ακροδεξιοί οι οποίοι είχαν περικυκλώσει το κτίριο.
“Εγώ και ο Ιωαννίδης είχαμε αναλάβει την φύλαξη του Λαμπράκη. Τον είχαμε ανάμεσά μας . Οι πέτρες έπεφταν βροχή στα παράθυρα της αίθουσας” είπε ο κ. Γρηγορίαδης.
Όπως ανέφερε μετά από συνεννόηση με τα μέλη της ΕΔΥΕΘ και την αστυνομία αποχωρίστηκαν από τον Λαμπράκη ο οποίος βγήκε έξω από το κτίριο καθώς η αστυνομία τους είχε διαβεβαιώσει πως μπορούσαν να φύγουν με ασφάλεια.
“Όταν μετά βγήκαμε έξω ήταν ένα τοπίο που μύριζε θάνατο” είπε και προσέθεσε “τότε μάθαμε ότι χτύπησαν τον Λαμπράκη. Ήταν σαν να μας χτύπησε κεραυνός”.
“Σκεφτήκαμε ότι αν ήμασταν δίπλα του ίσως να τον είχαμε σώσει” είπε με συγκίνηση.
Ο Λαμπράκης δολοφονήθηκε από τους παρακρατικούς Σπύρο Γκοτζαμάνη και Εμμανουήλ Εμμανουηλίδη, που εφόρμησαν με «τρίκυκλο» εναντίον του.
Κλινικά νεκρός, «ο μαραθωνοδρόμος της ειρήνης» θα αφήσει την τελευταία του πνοή στις 27 Μάη του 1963 στο ΑΧΕΠΑ.
“Ήρωα” και “μαχητή” χαρακτήρισε τον Γρ. Λαμπράκη ο αγωνιστής εκείνης της περιόδου, Γρ. Κοκοζίδης. “Όταν δολοφονήθηκε γίναμε νεολαία Λαμπράκη” ανέφερε και προσέθεσε “ήταν ατρόμητος,. Δεν φοβόταν. Δεν λογάριαζε”.
“Κράτος και παρακράτος είχαν γίνει ένα” είπε ο Βασίλης Δεμουρτζίδης- αντιστασιακός.”Είναι γεγονός ότι η 8ετία Καραμανλή- που κάποιοι δυστυχώς τον χαρακτηρίζουν και εθνάρχη- δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από την δικτατορία” τόνισε. “Ήταν μια δικτατορία καλυμμένη με κοινοβουλευτικό μανδύα” υπογράμμισε. Επιπλέον έκανε αναγωγή στο σήμερα τονίζοντας πως “πολιτικοί απόγονοι των δολοφόνων είναι η Χρυσή Αυγή”.
Στην προσπάθεια κράτους και ΜΜΕ να συγκαλύψουν την δολοφονία και να την μεταφέρουν ως ατύχημα αναφέρθηκε ο Αλέκος Γρίμπας. “Τα γκλομπς τα μοίρασε η αστυνομία στους παρακρατικούς” είπε. Ενώ συγκλονίζει η μαρτυρία του πως το γκλομπ του Γκοτζαμάνη βρέθηκε και παραδόθηκε στο 5ο αστυνομικό τμήμα αλλά κατά την διάρκεια της προανάκρισης δεν βρέθηκε ποτέ ως στοιχείο.
“Εκληματική συνομωσία από όλους τους μηχανισμούς της εξουσίας” χαρακτήρισε το σχέδιο δολοφονίας ο Σπύρος Σακέτας ενώ και εκείνος με την σειρά του έκανε λόγο για την προσπάθεια συγκάλυψης της δολοφονίας από τα ΜΜΕ.
Παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε ο Γ. Γκλαρνέτατζης εκ μέρους του Στεκιού Μεταναστών και ο Τρ. Μηταφίδης πολιτικός κρατούμενος της Χούντας.
Κατερίνα Μπακιρτζή