Μ.Α.Ρ.Ι.Κ.Α.: Μίλα. Άκου. Ρώτα. Ιστόρησε. Κατανόησε. Άλλαξε.
Πρόκειται για ένα θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα με ομάδες εφήβων, που εκτυλίσσεται παράλληλα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Καλαμάτα, Ξάνθη, Σίφνο και Μήλο και κινείται ανάμεσα στην Επιστήμη της Παιδαγωγική με έμφαση στην ανάδειξη της Προφορικής Ιστορίας και την Τέχνη του θεάτρου, με έμφαση στο θέατρο – documento.
Πρόθεσή μας είναι να ερευνήσουμε και να αναδείξουμε την θέση των γυναικών (από την δεκαετία του ‘40 έως σήμερα) στον ελλαδικό χώρο και το κοινωνικό φαινόμενο των έμφυλων διακρίσεων σε ολες τις μορφές που αυτό μπορεί να πάρει (διακρίσεις/στερεότυπα, υποτίμηση, καταπίεση, εξουσιαστική συμπεριφορά, έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική κακοποίηση, γυναικοκτονίες, κ.ά.) φτάνοντας σε καλλιτεχνικά / θεατρικά αποτελέσματα.
Σημείο εκκίνησης αποτελεί η πραγματική ιστορία μιας γυναίκας, της Μαρίκας, η οποία έζησε όλη της τη ζωή σ’ ένα χωριό στην κεντρική Μακεδονία, από τη δεκαετία του ‘30 έως και τις αρχές του 21ου αιώνα. Υπέστη την απαγόρευση και τη ματαίωση ενός έρωτα στον καιρό του εμφυλίου, δόθηκε σε έναν “κατάλληλο’’, για την εποχή, άνδρα με τον θεσμό του προξενιού κι έζησε την υπόλοιπη ζωή της κάτω από τον έλεγχο, την καταπίεση και τη βία αυτού.
Η ιστορία αυτής της γυναίκας, καταγεγραμμένη με την μέθοδο της συνέντευξης, χρησιμοποιείται ως αφόρμηση για το κοινό θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα με το οποίο ξεκινούν οι θεατροπαιδαγωγικές συναντήσεις με τις ομάδες. Σκοπός μας είναι να διεξάγουμε μαζί με τις ομάδες εφήβων συνεντεύξεις και να αντλήσουμε νέες, πραγματικές μαρτυρίες γυναικών διαφορετικών περιοχών της Ελλάδας, σε διαφορετικές δεκαετίες, ξεκινώντας από την δεκαετία του ‘40 φτάνοντας στο 2022, θέλοντας να εντοπίσουμε, να ρωτήσουμε, να ακούσουμε, να κατανοήσουμε κι “άλλες Μαρίκες”, να δώσουμε μία φωνή για κάθε «Μαρίκα» που δεν τόλμησε να βγάλει· γιατί οι «Μαρίκες» δεν μιλούν, όμως οι ιστορίες τους ξεκουφαίνουν.
Στο πρώτο μέρος του προγράμματος περιλαμβάνονται τα εξής στάδια:
α) Τον Σεπτέμβριο του 2022 η πρώτη δια ζώσης συνάντηση όλων των θεατροπαιδαγωγών – συνεργατών στην Αθήνα, στον χώρο του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού με σκοπό την διεξαγωγή σεμιναρίου με τίτλο: “Η προφορική Ιστορία. Η διεξαγωγή και ανάλυση συνεντεύξεων. Η θέση της γυναίκας από το ‘40 έως σήμερα.” με εισηγήτρια την ιστορικό Τασούλα Βερβενιώτη.
β) Σχεδιασμός κοινού θεατροπαιδαγωγικού προγράμματος με τίτλο: “ΜΑΡΙΚΑ- Βαλιτσάκι” από όλες τις θεατροπαιδαγωγούς. Αυτό το στάδιο θα υλοποιηθεί κυρίως διαδικτυακά και μερικώς δια ζώσης.
γ) Παρουσίαση του θεατροπαιδαγωγικού προγράμματος “ΜΑΡΙΚΑ-Βαλιτσάκι” στις ομάδες εφήβων σε όλες τις πόλεις το οποίο θα είναι το εναρκτήριο υλικό για την θεατροπαιδαγωγική εργασία με τις ομάδες εφήβων.
δ) Συνολικά έξι θεατροπαιδαγωγικές συναντήσεις με τις ομάδες εφήβων στο χρονικό διάστημα Οκτώβριος- Νοέμβριος 2022 κατά την διάρκεια των οποίων θα διεξαχθούν συνεντεύξεις.
ε) Παρουσίαση παραστάσιμου υλικού από τις ομάδες εφήβων στις εκάστοτε περιοχές και τεκμηρίωση/καταγραφή αυτών.
στ) Ανταλλαγή πραστάσιμου υλικού μεταξύ των ομάδων στις διαφορετικές πόλεις τον Δεκέμβριο του 2022.
Οργάνωση-παραγωγή: ΑΜΚΕ- Τέχνες στο μίξερ.