Λονδίνο : Γιατί οι φοιτητές κατέβηκαν στους δρόμους ;

Με 323 ψήφους υπερ και 302 κατά, υιοθετήθηκε σήμερα το νομοσχέδιο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην Αγγλία, παρόλες τις διαφωνίες που εκδήλωσαν κάποιοι βουλευτές από το κόμμα των εργατικών αλλά και των συντηρητικών.
Φοιτητικές πορείες οργανώθηκαν σε όλη την χώρα. Στο Λονδίνο, οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο και προσπάθησαν αρκετές φορές να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό. Βία και καταστολή ήταν η απάντηση της αστυνομίας, και όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ υπάρχουν τουλάχιστον 10 τραυματίες.

Γιατί οι φοιτητές κατέβηκαν στους δρόμους ;

Μείωση της χρηματοδότησης για την παιδεία :

Η βρετανική κυβέρνηση θέλει να κόψει 3. 5 εκ. Ευρώ από τον δημόσιο προυπολογισμό για την παιδεία, κάτι που πρακτικά σημαίνει την συρρίκνωσή του κατά 40% .

Αυξηση διδάκτρων :

Το 2001 τα δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια ήταν 1 270 ευρώ τον χρόνο, το 2009 έφτασαν τα 3 895 ευρώ. Με την παρούσα μεταρρύθμιση η κυβέρνηση τα διπλασιαζει και τα τριπλασιάζει, έτσι τα δίδακτρα θα φτάσουν το ύψος των 6.000 ευρώ και 9.000 ευρώ για κάποια πανεπιστήμια.

Μηδέν χρηματοδότηση για τις ανθρωπιστικές επιστήμες :

Η κυβέρνηση δεν χρηματοδοτεί γενικά τα πανεπιστήμια, αλλά επιλέγει που θα δώσει τα χρήματά της. Οι όροι με τους οποίους το κάνει είναι φυσικά αυτοί της αγοράς. Πιο συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει χρηματοδότηση μόνο για τις σχολές μαθηματικών, πληροφορικής και τεχνολογιών, καθώς και μηχανικών. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ένα μεγάλο μέρος των τμημάτων στις σχολές των ανθρωπιστικών επιστημών θα κλείσει άμεσα, καθώς επίσης και ότι ένα μεγάλο μέρος των φοιτητών θα αναγκαστεί να σταματήσει τις σπουδές του. Στο μέλλον βέβαια προβλέπεται ο αριθμός των φοιτητών στις ανθρωπιστικές επιστήμες να μειωθεί κατακόρυφα.

« Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επανέλθουμε στην ιδέα ότι το
πανεπιστήμιο είναι δωρεάν» David Cameron, πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Η μεταρρύθμιση πετάει από το πανεπιστήμιο ένα μεγάλο μέρος των φοιτητών των κατώτερων και μεσαίων στρωμάτων και κλείνει πρακτικά ένα μεγάλο μέρος των τμημάτων των ανθρωπιστικών επιστημών. Αυτό σίγουρα δεν θα είναι δωρεάν για την βρετανική κοινωνία.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ηλεκτρονικός πόλεμος για το για το WikiLeaks

Καταργούνται μετά από 30 χρόνια τα αθλητικά σχολεία γιατί «κοστίζουν ακριβά»