in , ,

Λευτεριά στον Τζορτζ Αμπντάλα, τώρα. Του Δημήτρη Γκιβίση

Συνεχίζεται μέχρι τη Δευτέρα η διεθνής εβδομάδα δράσεων αλληλεγγύης για την απελευθέρωση του Τζορτζ Αμπντάλα, του μακροβιότερου πολιτικού κρατούμενου στην Ευρώπη που βρίσκεται έγκλειστος στη γαλλική φυλακή Lannemezan από το 1984. Η κινητοποίηση γίνεται για την υποστήριξη του 10ου αιτήματος του Λιβανέζου κομμουνιστή και μαχητή της παλαιστινιακής αντίστασης για την υπό όρους απελευθέρωσή του, που εξετάζεται στις 7 Οκτωβρίου. Ο Αμπντάλα έχει καταδικαστεί σε ισόβια (σημ: σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση, η οποία στην συνέχεια έγινε ισόβια μετά από πιέσεις των ΗΠΑ), λόγω της συνέργειάς του στη δολοφονία ενός Ισραηλινού διπλωμάτη και ενός Αμερικανού αξιωματικού το 1984 στο Παρίσι. Ήταν μια δίκη παρωδία, που έγινε μέσα σε κλίμα τρομο-υστερίας από τα γαλλικά ΜΜΕ, με ένα καταφανώς στημένο κατηγορητήριο και ελλιπή αποδεικτικά στοιχεία, και με τον δικηγόρο του να τον πουλάει, αφού όπως αποδείχτηκε αργότερα δούλευε για τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες. Μετά το τέλος της δίκης ο Αμπντάλα ενώπιων των δικαστών δήλωσε: «Αν και ο λαός δεν μου εμπιστεύτηκε την τιμή να συμμετάσχω σε αυτές τις αντιιμπεριαλιστικές ενέργειες που μου αποδίδετε, τουλάχιστον έχω την τιμή να κατηγορούμαι για αυτές από το δικαστήριό σας και να τις υπερασπιστώ. Ζήτω η νομιμότητα  των καταπιεσμένων λαών μπροστά στην εγκληματική νομιμότητα των ιμπεριαλιστών».

Την ευθύνη για τις δολοφονίες, που έγιναν ως αντίποινα για την αμερικανική και ισραηλινή εμπλοκή στον πόλεμο του Λιβάνου, καθώς και για την κατοχή του Λιβάνου από το Ισραήλ, τις ανέλαβε η LARF (Λιβανέζικες Ένοπλες Επαναστατικές Φατρίες), όμως ο Αμπντάλα, που αν και ήταν σημαντικό μέλος της οργάνωσης, η προσωπική του συμμετοχή στις επιθέσεις δεν έχει αποδειχθεί ποτέ ενώ οι πρώτες κατηγορίες εναντίον του ήταν για χρήση ενός πλαστού Αλγερινού διαβατηρίου (σημ: συνελήφθη κατά τύχη στη Λυών τον Οκτώβριο του 1984, όταν από την Ελβετία που διέμενε είχε πάει στη Γαλλία για να εισπράξει την προκαταβολή για ένα ενοικιαζόμενο διαμέρισμα) καταδικάστηκε γιατί είχε στοχοποιηθεί από τις αμερικανικές, τις ισραηλινές και τις γαλλικές αρχές λόγω της πολιτικής και κοινωνικής του δράσης. Το 1985 η γαλλική κυβέρνηση συμφώνησε να το απελευθερώσει με αντάλλαγμα έναν αιχμάλωτο Γάλλο διπλωμάτη, όμως τελικά μετά από ένα πολιτικό/διπλωματικό θρίλερ ο διπλωμάτης αφέθηκε ελεύθερος και ο Αμπντάλα παρέμεινε στη φυλακή.

Το 1999 ο Αμπντάλα συμπλήρωσε το ελάχιστο μέρος της ισόβιας κάθειρξης και σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις για να απελευθερωθεί, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε. Ακολούθησαν δύο θετικές αποφάσεις για την αποφυλάκισή του σε πρώτο βαθμό. Η πρώτη ήταν το 2003, όταν ένα γαλλικό δικαστήριο του χορήγησε απελευθέρωση υπό όρους αλλά το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αντιτάχθηκε, και ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης άσκησε έφεση κατά της αποφυλάκισης η οποία έγινε δεκτή. Στις 10 Ιανουαρίου 2013 ο Αμπντάλα πήρε την δεύτερη πολυπόθητη απόφαση για την αποφυλάκισή του υπό τον όρο να απελαθεί από τη Γαλλία. Όμως την επόμενη ημέρα η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε την αντίρρησή της, και στις 14 Ιανουαρίου που ήταν η προγραμματισμένη ημερομηνία επιστροφής του στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς αρνήθηκε να υπογράψει το διοικητικό έγγραφο για την απέλασή του. Να σημειωθεί, ότι κάθε δύο χρόνια ο Λιβανέζος αγωνιστής έχει το δικαίωμα να κάνει νέα αίτηση αποφυλάκισης, αλλά το γαλλικό κράτος έχει ψηφίσει έναν ειδικό νόμο για την πρόληψη μιας ενδεχόμενης απελευθέρωσής του, βάση του οποίου έχουν απορριφθεί όλες οι μέχρι σήμερα αιτήσεις του.

Για τον κόσμο της αντίστασης ο Τζορτζ Αμπντάλα, ένας φλογερός επαναστάτης και διεθνιστής που θεωρεί τον αραβικό αγώνα για απελευθέρωση από τον σιωνισμό και τον ιμπεριαλισμό ως μέρος του διεθνούς αγώνα για την απελευθέρωση από τον καπιταλισμό, είναι εδώ και χρόνια ένα σύμβολο των αγώνων για μια άλλη, δικαιότερη κοινωνία. Και εξαιτίας αυτού προκύπτει το προφανές; ότι η συνεχιζόμενη κράτηση του είναι καθαρά για πολιτικούς λόγους, και πως αυτό για το οποίο κατηγορείται είναι μόνο για τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Ενδεικτική ήταν η κυνική δήλωση του Μακρόν τον Αύγουστο του 2020, όταν επισκέφθηκε τη Βηρυτό και βρέθηκε αντιμέτωπος με τη λαϊκή απαίτηση για την απελευθέρωση του Αμπντάλα, που είπε ότι θα αποφυλακιστεί μόνο όταν υπογράψει δήλωση μετάνοιας. Δηλαδή, όταν δεχτεί να συνθηκολογήσει, να αποκηρύξει τις ιδέες του, να γονατίσει μεταμελημένος μπροστά στους τυράννους.

Το άρθρο αυτό δεν θα μπορούσε να τελειώσει καλύτερα παρά με ένα απόσπασμα από τον πρόλογο του Δημήτρη Κουφοντίνα για το βιβλίο «Υπόθεση Τζορτζ Αμπντάλα» του Σαΐντ Μπουαμαμά, που κυκλοφόρησε το 2022 από τη Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση. «Αυτή είναι η μεγάλη νίκη του συντρόφου Τζορτζ Αμπντάλα. Επί 38 χρόνια το γαλλικό κράτος και οι Αμερικανοί προσπαθούν να τον εξαφανίσουν και τον βρίσκουν διαρκώς μπροστά τους. Επί 38 χρόνια τώρα προσπαθούν να τον γονατίσουν, να τον κάνουν παράδειγμα υποταγής, και τον βλέπουν να μένει όρθιος και περήφανος, να γίνεται σύμβολο ανυποταξίας και αντίστασης. Ολοένα και περισσότεροι καινούργιοι αγωνιστές μαθαίνουν να συλλαβίζουν πολιτικά το όνομά του ως σύμβολο αγώνα, πίστης στις πεποιθήσεις του, συνέπειας στην ανυποχώρητη στάση του […]».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γη του κανενός χωρίς αξία. Της Ίριδας Λυκουριώτη

Απορρίφθηκε η αγωγή των απογόνων του Χρυσοχόου. Του Σπύρου Κουζινόπουλου