Σήμερα ξεκινάει η δίκη που αφορά την υπόθεση του «The Hope Project» στη Λέσβο, βασικοί διοργανωτές του οποίου ήταν ο Eric και η Philippa Kempson, κάτοικοι της Λέσβου για πάνω από είκοσι χρόνια. Το καλοκαίρι του 2015 και καθώς οι βάρκες με πρόσφυγες έφταναν στο νησί με αυξανόμενους ρυθμούς οργάνωσαν την υποδοχή τους με όρους αλληλεγγύης.
Τον Ιανουάριο του 2016 δημιούργησαν ένα ασφαλές καταφύγιο έκτακτης ανάγκης νοικιάζοντας ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο στις ακτές της Εφταλού, λίγο έξω από το Μόλυβο, για να μπορούν οι οικογένειες προσφύγων που έφταναν στο νησί να βρουν ένα ασφαλές μέρος με θέρμανση, ζεστό νερό και ιατρική περίθαλψη.
«Πρόθεση του έργου ήταν να σωθούν ζωές μέσα στους σκληρούς χειμερινούς μήνες» αναφέρουν οι Kempson σε ανάρτησή τους στο facebook, τονίζοντας πως το “The Hope project”, έτσι όπως ονόμασαν την προσπάθεια αυτή, ήταν «ένας τόπος, αγάπης, αποφασιστικότητας σκληρής δουλειάς αλλά πάνω απ`όλα ελπίδας».
«Δουλέψαμε μαζί πάνω από μήνες για να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε τη δομή του εγκαταλελειμμένου κτιρίου, καθιστώντας το ασφαλές. Επίσης έγινε καθαρισμός και βάψιμο για να είναι φιλόξενο. Αντιμετωπίσαμε αμέσως εχθρότητα από την κοινότητα Μολύβου που ήταν αποφασισμένοι να μας κλείσουν» σημειώνουν αναφέροντας ότι συχνά καλούνταν η αστυνομία και υγειονομικοί ελεγκτές.
«Μετά από επίσκεψη ενός υπερβολικά επιθετικού ελεγκτή του ΕΟΤ, που δεν μπήκε ποτέ στους χώρους, ασκήθηκαν κατηγορίες εναντίον μας και επέμειναν στην έξωση μας από ένα ακίνητο που νοικιάσαμε νόμιμα. Οι κατηγορίες ήταν μεταξύ άλλων, ότι λειτουργούσαμε ένα ξενοδοχείο χωρίς άδεια, που είχε πισίνα χωρίς άδεια, ένα μπαρ, ένα εστιατόριο και ότι…. πουλούσαμε πακέτα διακοπών σε Amazon και Facebook και ότι ήταν γεμάτο ξένους τουρίστες. Φαινόταν να τα ξέρουν όλα αυτά χωρίς να έχουν μπει ποτέ στο χώρο. Η πισίνα ήταν ραγισμένη και άδεια, η κουζίνα σε άθλια κατάσταση, χωρίς μπαρ, τα δωμάτια δεν είχαν νερό ή κρεβάτια…..…» αναφέρουν οι Kempson σε σχετική ανάρτηση για τη σημερινή δίκη ενάντια στο πρόστιμο που τους επιβλήθηκε μετά την έξωσή τους από τον χώρο.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές του The Hope project, σε κανένα σημείο δεν παραβιάστηκε ο νόμος. Ενώ, μάλιστα, προσπάθησαν να κάνουν διάλογο με την κοινότητα αντιμετωπίστηκαν με εχθρότητα και ρατσιστικές κραυγές ότι φέρνουν πρόσφυγες στο νησί και ότι αυτό θα αποτελεί ένα άσχημο θέαμα για τους τουρίστες.
Τον Ιούνιο του 2016 τους έκαναν έξωση αφότου όπως αναφέρουν «ο ελεγκτής του ξενοδοχείου έφτασε με πάνω από 100 φασίστες μαζί για να φωνάξει και να εκφοβίσει». Στη συνέχεια διεξήχθη στην Αθήνα διοικητική ακρόαση χωρίς να λάβουν χρόνο για να παρευρεθούν αυτοί ή ο δικηγόρος τους, επικυρώθηκαν οι κατηγορίες εναντίον τους και επιβλήθηκε πρόστιμο 10.200 ευρώ. Ο τραπεζικός τους λογαριασμός άδειασε και πάγωσε και παραμένει παγωμένος 5 χρόνια μετά.
«Λοιπόν 5 χρόνια μετά και επιτέλους έχουμε τη δίκη αυτή για να προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε την υπόθεσή μας. Πέντε χρόνια άγχους και ζημιά σε εμάς και την επιχείρησή μας, 5 χρόνια πληρωμής δικηγόρων. Το χειρότερο όμως ήταν η απώλεια ενός ζωτικού καταφυγίου έκτακτης ανάγκης και η σπατάλη της αγάπης που χύθηκε στο κέντρο ελπίδας. Δεδομένου του σημερινού πολιτικού κλίματος και του γεγονότος ότι πρέπει να αποδείξουμε την αθωότητά μας παρά την ενοχή μας είναι δύσκολο να είμαστε αισιόδοξοι…. Αλλά πάντα κρατάμε την ελπίδα και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε» καταλήγουν.
Η ακρόαση με τον δικαστή είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη, σήμερα με την υπογραφή δηλώσεων και παρουσίαση γραπτών στοιχείων.