«Μάλλον η ανάγκη για αύξηση των δημοσίων εσόδων, προκειμένου να μην υποστεί ολοσχερή κατάρρευση ο κρατικός προϋπολογισμός, παρά η αναγκαιότητα αντιμετώπισης της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού, οδήγησε την κυβέρνηση της Ν.Δ., και ειδικότερα τον κ. Κ. Καραμανλή, στην αξιοπερίεργη απόφαση, να επιβάλει πρόστιμο 150 ευρώ (!!!) σε κάθε επιβάτη που υπερβαίνει το 65% της πληρότητας των μέσων μαζικής μεταφοράς, αλλά και στον οδηγό του!» τονίζει σε ανακοίνωση της η Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης.
Στη συνέχεια η ΛΑΕ αναφέρει:
«Το μέτρο πλήττει κατά κύριο λόγο τους εργαζόμενους, δεδομένου ότι, η μεγάλη πυκνότητα του επιβατικού κοινού παρουσιάζεται κατά την έναρξη και λήξη των ωραρίων εργασίας. Επιβάλλεται δε, την περίοδο που τα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς (ΟΑΣΑ, ΟΑΣΘ κτλ.), έχουν μειωθεί ακόμη περισσότερο, λόγω του θερινού ωραρίου!
Κάποιος αρμόδιος από την κυβέρνηση, θα πρέπει να μας εξηγήσει, πώς θα υπολογίζει ο κάθε επιβάτης τον αριθμό των επιβαινόντων για να αντιληφθεί ότι είναι υπεράριθμος, καθώς επίσης και πώς ο οδηγός, σε κάθε στάση, θα κάνει καταμέτρηση όσων αποβιβάσθηκαν, για να υπολογίσει πόσοι θα επιβιβασθούν, και να τους καταμετρήσει επίσης!
Να μας ενημερώσει επίσης, αν εκείνη η ρύθμιση που ψήφισε η κυβέρνηση με υπεύθυνους σε κάθε στάση, οι οποίοι θα καθοδηγούσαν σχετικά το επιβατικό κοινό, υλοποιήθηκε ποτέ ή έμεινε στις οθόνες της τηλεόρασης, και η ευθύνη μεταφέρεται τώρα στον εργαζόμενο οδηγό.
Για να μην υπάρχει συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η μόνη ρεαλιστική λύση, είναι η αύξηση των οχημάτων, και συνεπώς των δρομολογίων, με αγορά νέων, η οποία θα έπρεπε να έχει ήδη δρομολογηθεί.
Ειδικότερα για τον ΟΑΣΘ, εδώ και κάποια χρόνια, τα λεωφορεία που κινούνται είναι περίπου τα μισά απ όσα προβλέπεται, χαλούν συνέχεια κατά τη διάρκεια των δρομολογίων, και οι διαγωνισμοί για τα μεταχειρισμένα που θα πάρει, καλά κρατούν…
Κυρίως όμως, η κυβέρνηση θα πρέπει να περιορίσει το συνωστισμό και στα κέντρα διασκέδασης με τα διάφορα πάρτι όπου δεν τηρείται κανένα μέτρο, στους μεγάλους χώρους εργασίας όπου επίσης πρέπει να τηρούνται μέτρα (και αυτό να ελέγχεται αυστηρά από το ΣΕΠΕ, ώστε να εφαρμόζεται), αλλά πρωτίστως, να μεριμνήσει για να γίνονται πολλές, καθημερινές ιχνηλατήσεις και απομονώσεις των περιστατικών, πράγμα που δε βλέπουμε να συμβαίνει, παρά τις βαρύγδουπες κατά καιρούς εξαγγελίες των κυβερνητικών στελεχών και του ίδου του πρωθυπουργού.
Παράλληλα, να καταργήσει το ΦΠΑ και να νομοθετήσει διατίμηση στις μάσκες προστασίας, καθώς και δωρεάν χορήγησή τους στις ευπαθείς ομάδες και στους εργαζόμενους, είτε για τους χώρους εργασίας τους είτε για τις μετακινήσεις τους με ΜΜΜ από και προς την εργασία τους.
Αλλιώς, το μέτρο του προστίμου των 150 ευρώ θα παραμείνει ένα αναποτελεσματικό, ακραία ταξικό μέτρο, σε βάρος των οικονομικά αδυνάμων».
*Φωτογραφία αρχείου: Δημήτρης Τοσίδης