Με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα σχολιάζει το στήσιμο της τέντας στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης και αναρωτιέται για το αν κάποιος θα μιλήσει για την «ταμπακέρα» των μνημονιακών συμφωνιών, του ξεπουλήματος και της απόλυτης εμπορευματοποίησης της περιουσίας του δημοσίου.
Πολύς θόρυβος γίνεται τις τελευταίες μέρες για την τέντα που στήθηκε στη νέα παραλία της πόλης, αιφνίδια και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Θεσσαλονίκης, μετά από συμφωνία της ΕΤΑΔ ΑΕ με ιδιώτη επιχειρηματία που θα στήσει το χριστουγεννιάτικο Λούνα Παρκ.
Κι ενώ όλοι οι ενδιαφερόμενοι ασχολούνται με το διαδικαστικό της υπόθεσης, για την “ταμπακέρα”, την αιτία δηλαδή του ζητήματος που προέκυψε, και αυτή είναι η απόλυτη εμπορευματοποίηση των ακινήτων του δημοσίου με τους όρους της λεγόμενης αγοράς, τηρούν απόλυτη σιγή.
Η «ταμπακέρα» είναι οι μνημονιακές συμφωνίες, τις οποίες τήρησαν και τηρούν ευλαβικά όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και οι λοιποί), για το ξεπούλημα και την απόλυτη εμπορευματοποίηση, κατ΄ εντολή των δανειστών, με τους σκληρούς όρους της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς, της περιουσίας του δημοσίου, δηλαδή της περιουσίας του λαού. Σκοπός αυτής της άγριας εμπορευματοποίησης, ήταν και είναι η απόκτηση εσόδων από το Δημόσιο, προκειμένου να ξεπληρώνει το δυσβάσταχτο και συνεχώς διογκούμενο δημόσιο χρέος.
Για όσους πιθανόν να το ξέχασαν, να θυμίσουμε ότι όλο το παραλιακό μέτωπο, συμπεριλαμβανομένου και του Λευκού Πύργου, οι αρχαιότητες και άλλα μνημεία είχαν υποθηκευτεί για 99 χρόνια στους δανειστές από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ως εγγύηση για τη διασφάλιση της αποπληρωμής του δημοσίου χρέους.
Όσοι σήμερα διαμαρτύρονται για την τέντα, τότε που διαπράττονταν το μεγάλο ατόπημα σφύριζαν αδιάφορα. Η Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης, οι Σύλλογοι των αρχαιολόγων και των εργαζομένων στο Υπ. Πολιτισμού και κάποιοι Δήμοι ήταν αυτοί που ανέδειξαν το θέμα και με τις κινητοποιήσεις τους πέτυχαν την αναίρεση της υποθήκευσης τουλάχιστον των αρχαιοτήτων.
Το μέσον για αυτήν την εμπορευματοποίηση είναι οι οργανισμοί τύπου ΤΑΙΠΕΔ και ΕΤΑΔ (η οποία έχει την ιδιοκτησία του παραλιακού μετώπου της πόλης), οι οποίοι συστήθηκαν γιαυτόν ακριβώς το λόγο. Να θυμίσουμε το θέμα που προέκυψε πριν από λίγους μήνες με την πρόθεση της ΕΤΑΔ να αναθέσει σε ιδιώτες τη διαχείριση στο Παλατάκι της Καλαμαριάς.
Η κακόγουστη τέντα, η «παράλειψη» ενημέρωσης από πλευράς της ΕΤΑΔ και λήψης της σύμφωνης γνώμης του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι απλώς οι λεγόμενες παράπλευρες απώλειες των καταστροφικών πολιτικών που υποτάσσουν τα πάντα στις λογικές του κέρδους. Και δυστυχώς δεν είναι, ούτε θα είναι οι μόνες.
Όσοι λοιπόν ενδιαφέρονται πραγματικά για το παραλιακό μέτωπο, ας μιλήσουν και για την «ταμπακέρα», για να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο η διαμαρτυρία τους.