Καταιγιστικές οι εξελίξεις στην Ουκρανία ένα 24ωρο μετά την πολιτική συμφωνία για να μπει τέλος στην αιματοχυσία: Η καθαίρεση Γιανουκόβιτς από τη Βουλή, η προκήρυξη εκλογών για τις 25 Μαΐου, αλλά και η απελευθέρωση της Τιμοσένκο.
Η Βουλή ενέκρινε το μεσημέρι της Κυριακής την ανάθεση των καθηκόντων της ουκρανικής προεδρίας προσωρινά στον πρόεδρο της Βουλής, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, πολιτικό σύμμαχο της Γιούλια Τιμοσένκο η οποία αποφυλακίστηκε το Σάββατο. Ο Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ έδωσε προθεσμία για σχηματισμό της νέας ουκρανικής κυβέρνησης μέχρι την Τρίτη ενώ ο εκτελών χρέη γενικού εισαγγελέα διέταξε την προσαγωγή του προκατόχου του και του πρώην υπουργού Εσόδων.
Στο μεταξύ, άγνωστο παραμένει που βρίσκεται ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Οι τελευταίες αναφορές -μεταξύ πληροφοριών και φημών- τον θέλουν στα ανατολικά της χώρας, μετά από υποτιθέμενη ανεπιτυχή απόπειρα να φύγει στη Ρωσία ενώ στο τελευταίο του διάγγελμα απέρριψε την αποπομπή του που ψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο, λέγοντας πως δεν παραιτείται.
Τιμοσένκο: Κρατήστε ζωντανή τη φλόγα των διαδηλώσεων
Nα κρατήσουν ζωντανή τη φλόγα των διαδηλώσεων κάλεσε τους χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου η πρώην πρωθυπυργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο.
«Ξαναχτίζετε την Ουκρανία και η νέα Ουκρανία θα σας ανήκει», είπε η Τιμοσένκο απευθυνόμενη στους διαδηλωτές της πλατείας Ανεξαρτησίας. «Δεν είναι δυνατόν να συγχωρέσουμε αυτούς που έριξαν σφαίρες στις καρδιές των νέων ανθρώπων μας», ανέφερε σχετικά με την κυβέρνηση Γιανουκόβιτς. «Απολογούμαι εκ μέρους των πολιτικών όλων των κομμάτων που απογοήτευσαν το λαό της Ουκρανίας», πρόσθεσε.
«Η δικτατορία έπεσε» στην Ουκρανία, ανέφερε στην πρώτη δήλωσή της μετά την απελευθέρωσή της, σύμφωνα με τον ιστότοπο του κόμματός της. «Η δικτατορία έπεσε, όχι χάρη στους πολιτικούς και στους διπλωμάτες αλλά χάρη στον κόσμο που βγήκε στον δρόμο για να προστατεύσει την οικογένειά του και τη χώρα του», ανέφερε.
Η 53χρονη Γιούλια Τιμοσένκο κρατείτο φρουρούμενη σε νοσοκομείο στην νοτιοανατολική πόλη Χάρκοβο. Το 2011 η Τιμοσένκο καταδικάστηκε σε επταετή κάθειρξη για κατάχρηση εξουσίας, εξαιτίας συμφωνίας που είχε υπογράψει για το φυσικό αέριο με τη Ρωσία. Την αποφυλάκιση της Τιμοσένκο είχε αποφασίσει νωρίτερα το Σάββατο η ουκρανική Βουλή με 322 ψήφους υπέρ.
Έκπτωτος ο Γιανουκόβιτς
Την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση Γιανουκόβιτς, που πρότεινε η αντιπολίτευση, υπερψήφισαν οι 328 από τους 447 βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του ουκρανικού κοινοβουλίου. Οι βουλευτές σηκώθηκαν όρθιοι, άρχισαν να χειροκροτούν και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της χώρας τους. Παράλληλα, εγκατέλειψαν το κόμμα του Γιανουκόβιτς περίπου 40 βουλευτές. Το κοινοβούλιο εξέλεξε υπουργό Εσωτερικών τον Αρσεν Αβακοβ από την αντιπολίτευση, μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ο Ολεξάντρες Τουρτσίνοφ εξελέγη πρόεδρος του Κοινοβουλίου με 288 ψήφους υπέρ σε ένα σύνολο 450 ψήφων. «Η εξουσία στην Ουκρανία ξεκινά και πάλι το έργο της σταθεροποίησης της κατάστασης» δήλωσε ο ίδιος μετά την εκλογή του.
Γιανουκόβιτς: Δεν παραιτούμαι
Στη συνέντευξή του, η οποία ήταν μαγνητοσκοπημένη και μεταδόθηκε στις 16.00 (ώρα Ελλάδας), ο Γιανουκόβιτες ανέφερε ακόμη πως έχει χρέος «να προστατεύσει τον λαό» και πως «θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να τερματιστεί η αιματοχυσία».
Επίσης, τόνισε πως είναι είναι ο νόμιμα εκλεγμένος Πρόεδρος, παρομοιάζοντας τα όσα συμβαίνουν στη χώρα τις τελευταίες μέρες με την άνοδο των ναζί στην εξουσία τη δεκατία του 1930 στη Γερμανία. Υποστήριξε ακόμη ότι οι ψηφοφορίες που έγιναν στην ουκρανική Βουλή δεν είναι νόμιμες.
