in ,

Κραυγή αγωνίας: Ζητούν από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων να αναλάβουν την διακομιδή διασωληνωμένων ασθενών

της Ειρήνης Νταουντάκη*

Την απόγνωση που βιώνουν οι υγειονομικοί σε όλη την χώρα αλλά και την τραγική κατάσταση που έχει βρεθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας περιγράφει σε ανάρτησή της η, γιατρός του νοσοκομείου Ρεθύμνου, Ειρήνη Νταουντάκη καταγγέλοντας πως η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας αναθέτει την διακομιδή διασωλημένων και πολυτραυματιών ασθενών σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων. «Ρεθυμνιωτες σας ενημερώνω ότι σας έχουν γραμμένους οι διοικητικά και πολιτικά υπεύθυνοι για την δημόσια υγεία στο νομό» αναφέρει χαρακτηριστικά και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το σημείο που βρίσκεται το, όλο και πιο υποβαθμισμένο, όλο και πιο ιδιωτικό ΕΣΥ.

Ολόκληρη η ανάρτηση:

«Χρόνοι 34 πέρασαν από την πρώτη μέρα υπηρεσίας στο ΕΣΥ. Ανήκω στους εραστές, λεγόμενους, του δημόσιου συστήματος υγείας, σ αυτούς που λένε ότι ο άρρωστος δεν πρέπει να βάζει το χέρι στην τσέπη για προβλήματα υγείας.

Το σύστημα συστηματικά τα δύο τελευταία χρόνια με εξωθεί στο να το εγκαταλείψω, μη αντέχοντας πλέον στα εξήντα μου να κάνω εννέα εφημερίες μόνη. Το τελευταίο κερασάκι στην τούρτα από σκατά που ετοίμασαν για όλους μας, είναι η ανάθεση της διακομιδης του διασωληνωμενου ασθενή, του ασθενή σε αναπνευστήρα, του ασθενή πολυτραυματία, σε γιατρούς άσχετους κ ανεκπαίδευτους στην συγκεκριμένη περίπτωση. Όχι σε αναισθησιολογο, όχι σε γιατρό εντατικής, αλλά σε όλες τις άλλες ειδικότητες. Ακόμα και σε οφθαλμίατρους. Μόνο τον δερματολόγο δεν βάλανε γιατί δεν έχουμε.

Δηλώσαμε προφορικά και γραπτά ότι δεν γνωρίζουμε το αντικείμενο, ότι δεν εκπαιδευτηκαμε ποτέ σ αυτό, ότι είναι επικίνδυνο για τον άρρωστο και την πρόγνωση του να τον χειριστούμε εμείς οι άσχετοι, ότι είναι επικίνδυνο για μας να βρεθούμε σε δικαστικές περιπέτειες. Όμως τίποτα, κανένα ενδιαφέρον ούτε από τον διοικητή, ούτε την ιατρική υπηρεσία, ούτε από την 7η ΥΠΕ, ούτε από το υπουργείο υγείας που νομοθέτησε αυτό το νόμο για να μεταφέρει την ευθύνη, απλώς καλύπτοντας τρύπες.

Όντας νεφρολόγος δεν είχα ποτέ εκπαίδευση στην διαχείριση διασωληνωμενου ασθενή, ή ασθενή πολυτραυματία κ βαριά πάσχοντα. Μεθαύριο είμαι υπεύθυνη διακομιδής. Έχω δηλώσει ότι είναι επικίνδυνο να αναλάβω ασθενή για μια κατάσταση που δεν γνωρίζω να αντιμετωπίσω. Δεν θα αναλάβω λοιπόν, δεν θα υπακούσω ούτε το νόμο ούτε την υπηρεσία, προκειμένου να υπάρξει πιθανότητα να κάνω κακό στον άρρωστο σας, στο παιδί σας, στο δικό σας άνθρωπο.

Γνωρίζουν οι κεντρικά υπεύθυνοι ποιος είναι ο σωστός τρόπος διαχείρισης βαρέος πάσχοντα και δεν έχουν κάνει τα αναγκαία για αυτό. Είχαν άφθονο χρόνο.

Έτσι υπάρχει η πιθανότητα να βρεθώ γρήγορα εκτός συστήματος ή στην δικαιοσύνη για άρνηση εκτέλεσης “καθήκοντος” και βλάβη του ασθενή. Το προτιμώ όμως έτσι, από το να βρεθώ αντιμέτωπη με την συνείδηση μου και με έμφραγμα στο ιστορικό μου από το άγχος που έχω ένα μήνα τώρα που έχει βγει το πρόγραμμα.

Εύχομαι να μην χρειαστείτε διακομιδή ενώ βρίσκεστε ή ζείτε στο Ρέθυμνο.

Ρεθυμνιωτες σας ενημερώνω ότι σας έχουν γραμμένους οι διοικητικά και πολιτικά υπεύθυνοι για την δημόσια υγεία στο νομό. Οι λοιποί υπεύθυνοι ποιούν την νήσσα. Κοινώς κάνουν την πάπια. Αν χρειαστεί όμως δικός τους άνθρωπος διακομιδή, να είστε σίγουροι ότι δεν θα βάλουν εμένα ή τον ωτορινολαρυγγολόγο να την κάνει. Θα βρεθεί κάποιος που να ξέρει τι να κάνει όταν στο δρόμο στραβωσει ο δυστυχής που διακομιζεται».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αγώνες κατά των ναρκωτικών στις 24 Ιούνη στους Χορτατζήδες

Την Τρίτη ξεκινάει το 11ο Ελευθεριακό Φεστιβάλ Βιβλίου