Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι μετακινήσεις γιατρών από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σε νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης. «Δεν αντέχουμε άλλο, είναι επικίνδυνες οι συνθήκες για ασθενείς και γιατρούς» τόνισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου μέλη της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης τα οποία θα προχωρήσουν το πρωί της Τρίτης σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της 4ης ΥΠΕ.
Τον εμπαιγμό και την απαξίωση των γιατρών που έβαλαν πλάτη και διέσωσαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης που εδώ και μήνες μετακινούνται σε νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης για να εφημερεύσουν, λόγω της τεράστιας υποστελέχωσης.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα στο νοσοκομείο Σερρών παραιτήθηκαν τρεις παθολόγοι, και έτσι έμειναν 8 παθολόγοι εκ των οποίων ο ένας μετακινείται σε νοσοκομεία άλλων νομών. Όλους αυτούς τους μήνες γιατροί των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης μετακινούνται σε Γιαννιτσά, Πτολεμαΐδα, Ξάνθη, Δράμα, Κιλκίς, Πολύγυρο, Γρεβενά και προσεχώς και στις Σέρρες. Παράλληλα γιατροί μετακινούνται σε άλλα νοσοκομεία της πόλης, καθώς επίσης και γιατροί των πρωτοβάθμιων δομών υγείας μετακινούνται σε νοσοκομεία.
Οι μετακινήσεις γιατρών ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ως μια έκτακτη συνθήκη, πλέον όμως έχουν γίνει κανονικότητα. Εκατοντάδες γιατροί σχεδόν όλων των ειδικοτήτων καλούνται να παρουσιαστούν για μια 48ωρη εφημερία ή και για 15 ολόκληρες ημέρες σε κάποιο νοσοκομείο της επαρχίας το οποίο κυριολεκτικά καταρρέει.
Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα του νοσοκομείου της Ξάνθης, στο οποίο δεν υπάρχει παθολόγος. Έτσι, ένας παθολόγος από νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης καλείται να οδηγήσει μέχρι την Ξάνθη, να παραλάβει την κλινική και τα επείγοντα από έναν επίσης μετακινούμενο παθολόγο, να εφημερεύσει σε ένα άγνωστο νοσοκομείο με άγνωστους ασθενείς, και στη λήξη της βάρδιας του να παραδώσει σε έναν επίσης αποσπασμένο γιατρό.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη συνθήκη για τους ασθενείς που χρειάζονται συντονισμένη και συνεχή παρακολούθηση, καθώς και για τους γιατρούς που καλούνται να ασκήσουν ιατρική σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
«Οι μετακινήσεις αποδυναμώνουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αλλά δεν καλύπτουν κανένα κενό στην περιφέρεια. Οι γιατροί καλούνται λες και είναι στρατεύσιμοι σε ένα νοσοκομείο που δεν γνωρίζουν» δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ Χρήστος Καραχρήστος.
«Φτάνει ως εδώ. Δεν αντέχουμε άλλο, είναι επικίνδυνες οι συνθήκες για ασθενείς και για γιατρούς. Είχαμε κατάρρευση συναδέλφου μετά από πολύμηνες υπερεφημερίες. Τι περιμένουν οι Διοικήσεις τους να καταρρέουμε ο ένας μετά τον άλλο;» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραχρήστος.
Μόνη λύση σύμφωνα με τα μέλη της ΕΝΙΘ για να αντιμετωπιστεί η διάλυση των δημόσιων νοσοκομείων είναι οι μαζικές και μόνιμες προσλήψεις με ουσιαστικά μισθολογικά κίνητρα και μείωση της ώρας εργασίας. «Είναι προκλητικό να λένε ότι δεν έρχονται γιατροί όταν η προκήρυξη μιας θέσης αντιστοιχεί σε πέντε κενές θέσεις γιατρών. Κανένας δεν πρόκειται να βάλει τα χαρτιά του», σημείωσε σχετικά ο κ. Καραχρήστος.
«Πήρα εντολή στην ηλικία που είμαι να πάω στη Δράμα. Έκανα 24ωρη εφημερία με έναν ειδικευμένο πάνω -κάτω. Ούτε είλωτες δεν αντέχουν. Ήμασταν υπεύθυνοι για 40 ασθενείς» δήλωσε από τη μεριά του ο Παναγιώτης Κολλάρας, παθολόγος και Διευθυντής ΕΣΥ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. «Μετά από όσα περάσαμε στην πανδημία, βάλαμε πλάτη και μας είχε ανάγκη το σύστημα, τώρα μας ζητάνε αυτό. Όχι δεν θα το κάνουμε, δεν θα κινδυνεύουμε και την υγεία των ασθενών αλλά και εμάς τους ίδιους που μας ξεπερνά σωματικά», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Η Ισιδώρα Μπακαΐμη είναι μια από τους παθολόγους του ΑΧΕΠΑ που έχει κληθεί πολλές φορές να παρουσιαστεί σε νοσοκομεία της περιφέρειας. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μίλησε για την ψευδαίσθηση που καλλιεργείται ότι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης υπηρετούν πολλοί παθολόγοι. Απεναντίας, όπως τόνισε «στο ΑΧΕΠΑ σε δύο κλινικές υπηρετούν 8 παθολόγοι, οι δύο ειδικευμένοι, η μια έχει αναρρωτική. Έχουμε εφημερία κάθε 4 ημέρες. Μιλάμε για 80 εισαγωγές και τακτικά εξωτερικά ιατρεία για 7 παθολόγους. Από αυτούς μετά κινούνται γιατροί σε Δράμα και Ξάνθη».
«Ο μετακινούμενος γιατρός κάνει 300-400 χιλιόμετρα οδικώς, πάει ήδη κουρασμένος να ξεκινήσει μια εφημερία και μετά από αυτή να επιστρέψει σπίτι του», λένε χαρακτηριστικά οι γιατροί καταγγέλλοντας επίσης ότι δεν καλύπτονται από το υπουργείο τα έξοδα μετακίνησης παρά μόνο το εισιτήριο των ΚΤΕΛ τα δρομολόγια του οποίου δεν εξυπηρετούν τα ωράρια εργασίας των γιατρών. Μάλιστα, αν χρειαστεί κάποιος γιατρός να μείνει 10-15 μέρες σε μια πόλη, θα πρέπει ο ίδιος να πληρώσει το ξενοδοχείο και να λάβει την σχετική αποζημίωση μετά από τρεις μήνες, ενώ δεν υπάρχει κάλυψη της σίτισης.
Τις επιπτώσεις που έχουν στην άσκηση της ιατρικής τα μπαλώματα των μετακινήσεων περιέγραψε η παθολόγος και Διευθύντρια ΕΣΥ στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Χριστίνα Κυδώνα. «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε πριν λίγες ημέρες τα ισχυρά κράτη ότι τα επόμενα πέντε χρόνια ίσως έχουμε νέα πανδημία από την νόσο Χ. Προειδοποίησε τα κράτη να είναι έτοιμα», δήλωσε η κ. Κυδώνα, προσθέτοντας πως «είμαστε γιατροί που σκοτωθήκαμε στα τέσσερα κύματα πανδημίας. Το κάναμε με υπερηφάνεια. Τέσσερα χρόνια μετά η πολιτεία μας αντιμετωπίζει ως κινούμενους νομάδες».
«Η κυβέρνηση το κάνει αυτό σε επιστήμονες με πολύ βαριά βιογραφικά. Ο λόγος που εξακολουθούμε να είμαστε στο ΕΣΥ είναι γιατί θεωρούμε ότι έτσι η ιατρική μας ιδιότητα εκφράζεται με τον καλύτερο τρόπο. Η κοινωνία πρέπει να καταλάβει πόσο την αφορά το ζήτημα, μας φέρονται σαν να είμαστε σκουπίδια», πρόσθεσε χαρακτηριστικά η κ. Κυδώνα.
Το δικό της βίωμα από τις διαρκείς μετακινήσεις περιέγραψε από τη μεριά της η επιμελήτρια Α στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος, Μάρθα Αποστολοπούλου. «Πρόκειται για απαξίωση στο ρόλο του γιατρού και απαξίωση για την κοινωνία. Θα μπορούσαμε να πάμε να εργαστούμε οπουδήποτε στον κόσμο αλλά επιλέξαμε να είμαστε εδώ. Πρέπει να υπάρξει μια λύση», δήλωσε μεταξύ άλλων.
Την διάλυση που βιώνει το νοσοκομείο των Σερρών περιέγραψε από τη μεριά του ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Σερρών Βαγγέλης Παπαμιχάλης. «Στις Σέρρες είμαστε 8 παθολόγοι και τον Φλεβάρη θα μείνουμε 6 λόγω των συνταξιοδοτήσεων. Το συμπέρασμα είναι διάλυση, σε λίγο θα κλείσουν όλες οι κλινικές του νοσοκομείου», σημείωσε ο κ. Παπαμιχάλης.
«Δεν είναι έκτακτη ανάγκη, καλύπτουμε τακτικές ανάγκες. Το κράτος δεν κάνει απολύτως τίποτα, μόνο εξαγγελίες κενού περιεχομένου. Ακούμε φαιδρά επιχειρήματα ότι θα επιτρέψουν στους ιδιώτες γιατρούς να έρθουν στο ΕΣΥ. Κανένας ιδιώτης γιατρός δεν θα το κάνει», δήλωσε από τη μεριά του ο εντατικολόγος στο Παπαγεωργίου και γραμματέας της ΕΝΙΘ Βασίλης Τσάπας.
Την ανάγκη η κοινωνία της Θεσσαλονίκης και της κάθε πόλης να στηρίξει τις διεκδικήσεις των γιατρών του ΕΣΥ τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΝΙΘ Θανάσης Σιούλης. Όπως είπε, «οι πολιτικές ευθύνες είναι δεδομένες. Δεν είναι τυχαία η μετακίνηση Γεωργιάδη στο υπουργείο που στο παρελθόν διέλυσε το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας. Η προάσπιση της δημόσιας υγείας είναι ευθύνη όλων».