Χωρίς κανένα μέτρο προστασίας παρά μόνο με μία αδιέξοδη προσέγγιση ελέγχου των ανεμβολίαστων ανοίγουν τα πανεπιστήμια με πλήρη πληρότητα, σε αίθουσες χωρίς παράθυρα και γενικότερα σε συνθήκες που μπορεί να οδηγήσουν σύντομα στο κλείσιμό τους. Αυτό ήταν το συμπέρασμα της Επιτροπής του Ενιαίου Συλλόγου ΔΕΠ για την υγειονομικά ασφαλή, διά ζώσης επαναλειτουργία του Α.Π.Θ.
Με ξεκάθαρη τη θέση για την ανάγκη ανοίγματος των σχολών αλλά σε συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας, η Επιτροπή του Ενιαίου Συλλόγου ΔΕΠ που συστήθηκε για την υγειονομικά ασφαλή, διά ζώσης επαναλειτουργία του ΑΠΘ, κατέθεσε σε σχετική συνέντευξη Τύπου για ακόμη μια φορά σήμερα τις προτάσεις για το ασφαλές άνοιγμα των πανεπιστημίων. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή διατυπώνει σαφείς προτάσεις για την επαναλειτουργία των σχολών του ΑΠΘ. Εδώ και έξι μήνες τα πορίσματα και οι προτάσεις είναι γνωστές στις πρυτανικές αρχές ωστόσο μέχρι στιγμής, η πρυτανεία του ΑΠΘ δεν φαίνεται ούτε να τις λαμβάνει υπόψη ούτε να συμμερίζεται την αγωνία των μελών της Επιτροπής για πιθανή έξαρση της πανδημίας εντός του campus.
«Υπό το πρίσμα των επιστημονικών δεδομένων η δρομολογούμενη διά ζώσης επαναλειτουργία του ΑΠΘ με διαγνωστικούς ελέγχους μόνο για τα ανεμβολίαστα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας με ίδια δαπάνη, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης της μετάδοσης του ιού στο σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας και όλα αυτά σε κλίμα έντασης – πόλωσης, θα οδηγήσει σταδιακά στην έξαρση της επιδημίας εντός του πανεπιστημιακού campus και την αναπόδραστη επιστροφή στην εξ αποστάσεως διδασκαλία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με σοβαρότατες συνέπειες στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης» τόνιζε συγκεκριμένα η Επιτροπή και στο τελευταίο της πόρισμα επαναλαμβάνοντας προτάσεις που έχει καταθέσει ήδη από τον Μάρτιο του 2021.
Ο Η. Κονδύλης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Υγείας της Ιατρικής σχολής και συντονιστής της Επιτροπής, τόνισε πως «είναι αυτονόητη η διαπίστωση ανάγκης επιστροφής στην εκπαιδευτική διαδικασία με φυσική παρουσία ως αναγκαία συνθήκη για την παροχή αξιόπιστων σπουδών στους φοιτητές». Η επιστροφή στη δια ζώσης λειτουργία, υπενθύμισε ο Η. Κονδύλης, διατυπώθηκε ως αίτημα και από το φοιτητικό κίνημα και τις κινητοποιήσεις του ήδη από τον Μάρτιο του 2021.
Ωστόσο, αυτή η επιστροφή δε θα πρέπει να γίνει εις βάρος της υγειονομικής ασφάλειας, κάτι που όπως ειπώθηκε, δεν διασφαλίζει η ΚΥΑ που έχει εκδοθεί από το Υπουργείο Παιδεία για το άνοιγμα των πανεπιστημίων.
Ο τρόπος που θα γίνει το άνοιγμα, χαρακτηρίστηκε από τον Συντονιστή της Επιτροπής ως ιδιαίτερα προβληματικός καθώς η επιστροφή θα γίνει σε αμφιθέατρα και αίθουσες «τυφλές» που γρήγορα μπορούν να μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού.
Σύμφωνα με την επιτροπή, τόσο το Υπουργείο όσο και η Πρυτανεία υπερεκτιμά το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των εργαζόμενων και των φοιτητών των πανεπιστημίων. Όπως συγκεκριμένα σχολίασε ο Η. Κονδύλης, οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ ισχυρίζονται ότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ανέρχεται στους φοιτητές στο 70% και στα μέλη ΔΕΠ στο 90% χωρίς όμως να αποκαλύπτουν την πηγή των στοιχείων αυτών. «Εδώ και 15 μέρες η επιτροπή ζητά τα στοιχεία στα οποία βασίζονται οι εκτιμήσεις, ωστόσο η πρυτανεία δεν τα έχει δώσει» σχολίασε ο Η. Κονδύλης συγκεκριμένα.
Στον αντίποδα ενός επισφαλούς υγειονομικά ανοίγματος των πανεπιστημίων, η Επιτροπή είχε προτείνει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων που προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία εμβολιαστικού κέντρου εντός του ΑΠΘ η οποία θα διευκολύνει την πρόσβαση στο εμβόλιο, παράλληλα με στοχευμένες δράσεις ενημέρωσης και συζήτησης με τους φοιτητές.
Όπως ανέφερε ο κ. Κονδύλης ήδη τέτοιες πρωτοβουλίες ενημέρωσης για την ανάγκη καθολικού εμβολιασμού έχουν ξεκινήσει από φοιτητές και φοιτήτριες της Ιατρικής χωρίς ωστόσο αυτές να τυγχάνουν κάποιας στήριξης από το Υπουργείο. Σύμφωνα με την επιτροπή, θα έπρεπε να εγκατασταθεί μόνιμο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που θα προβαίνει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους ασυμπτωματικών εμβολιασμένων και μη και θα αναλαμβάνει την ιχνηλάτιση επαφών των διαπιστωμένων κρουσμάτων.
Ο κ. Κονδύλης επεσήμανε ακόμη την ανάγκη το ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΔΕΘ να εξασφαλίσει αίθουσες με φυσικό αερισμό για μεγάλα ακροατήρια και φυσικά μέτρα πρόληψης και Φυσικής/Σωματικής Αποστασιοποίησης εντός του campus. Εκ των ων ουκ άνευ θεωρήθηκε η αύξηση των δρομολογίων του ΟΑΣΘ προς και από το πανεπιστήμιο έτσι ώστε να μη δημιουργείται ο συνωστισμός που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες.
«Η ΚΥΑ επιστρέφει σε μια αδιέξοδη πρακτική ελέγχου των πιστοποιητικών εμβολιασμού εγκαταλείποντας την προσπάθεια να φέρει πιο κοντά το εμβόλιο στον πληθυσμό της ακαδημαϊκής κοινότητας» σημείωσε ακόμη ο Συντονιστής της Επιτροπής τονίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι οι εμβολιασμένοι αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν ωστόσο στις περιπτώσεις που νοσούν μεταδίδουν με την ίδια ένταση με τους ανεμβολίαστους τον ιό, κάτι που τα ισχύοντα μέτρα για το άνοιγμα των σχολών δεν το λαμβάνουν υπόψη.
Από την πλευρά του ο Α. Γαρύφαλλος, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή, και μέλος της Επιτροπής χαρακτήρισε την συνέντευξη Tύπου ως μια «κραυγή αγωνίας» των διδασκόντων-ουσών απέναντι σε ένα υγειονομικά μη ασφαλές άνοιγμα των σχολών και επεσήμανε ότι ο ΕΟΔΥ θα έπρεπε ήδη να έχει εγκατασταθεί στο ΑΠΘ και να προβαίνει σε ελέγχους.
Ο Α.Μπένος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και επίσης μέλος της Επιτροπής υπενθύμισε πως βρισκόμαστε σε ένα επικίνδυνο σημείο της πανδημίας με ταχεία εξάπλωση του ιού. Οι πρυτανικές αρχές και το Υπουργείο Παιδείας, προχωρούν σε άνοιγμα του ΑΠΘ χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση και σκέψη παρά μόνο με τη διάθεση να επιστρέψει ο έλεγχος στα πανεπιστήμια στη λογική της πανεπιστημιακής αστυνομίας, η οποία ως ιδέα δεν έχει εγκαταλειφθεί αλλά προσωρινά παγώσει. Εκτίμησε ακόμη ότι οι έλεγχοι των πιστοποιητικών εμβολιασμού και των τεστ που θα γίνονται με ευθύνη των φοιτητών και των διδασκόντων θα φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκουν καθώς θα δημιουργούνται ουρές, δηλαδή συνθήκες ιδανικές για τη μετάδοση των ιών.
Από τα μέτρα ανοίγματος των πανεπιστημίων εκλείπει, εκτός μεμονωμένων περιπτώσεων σε συγκεκριμένες σχολές, η προμήθεια συσκευών απολύμανσης των αιθουσών, κάτι που ο Θανάσης Κούγκουλος, καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής και μέλος της Επιτροπής χαρακτήρισε ως απαραίτητη για τον καθαρισμό των αιωρούμενων σωματιδίων ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας και σε κτίρια χωρίς δυνατότητα εξαερισμού.
Την αγωνία των διδασκόντων για το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη προστασίας των ευάλωτων καθηγητών και καθηγητριών εξέφρασε η Αγγελική Ζιάκα, γραμματέας του ΕΣΔΕΠ τονίζοντας «πως το άνοιγμα των πανεπιστημίων είναι μία δοκιμή στο τέλος της οποίας ελπίζουμε να είμαστε περισσότεροι-ες και όχι λιγότεροι-ες».
Σταυρούλα Πουλημένη