Ένα προσφυγικό χωριό στον κάμπο των Σερρών άλλοτε ζούσε έντονα τις στιγμές αντάμωσης των κατοίκων του στα ετήσια πανηγύρια. Σήμερα μετράει ελάχιστους κατοίκους και μόλις τρία παιδιά. Όσοι έχουν απομείνει προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στο σύνθετο και πιο ατομοκεντρικό μοντέλο αγροτικής επιβίωσης, την ίδια στιγμή που η αστικοποίηση δείχνει τις συνέπειές της στη δική τους ζωή αλλά και στη ζωή όλων μας. Είναι η παραμονή στο χωριό επιλογή για μια διαφορετική ζωή ή μια αναγκαστική συνθήκη απουσία άλλων δυνατοτήτων; Είναι το κράτος που έχει εγκαταλείψει τις ζωές τους και την ύπαιθρο ή το έκαναν πρώτα οι κάτοικοι;
Παραγωγή: alterthess
Με την υποστήριξη: Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ – Γραφείο Θεσσαλονίκης | Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διερεύνηση του Χάσματος Υπαίθρου και Πόλης από Συνεργατικά και Ανεξάρτητα ΜΜΕ»
Σκηνοθεσία-φωτογραφία-μοντάζ: Θεόφιλος Καλαϊτζίδης
Έρευνα-αφήγηση: Σταυρούλα Πουλημένη
Ηχοληψία-μίξη ήχου: Μενέλαος Εξίογλου
Χειριστής drone: Τάσος Κικίδης
Μουσική: pixabay.com
Δείτε σχετικά:
Πόλεις και ύπαιθρος: Όψεις ενός χάσματος
5 ανεξάρτητα – συνεργατικά μέσα ερευνούν…
Το ζήτημα του χάσματος μεταξύ πόλεων και περιφέρειας στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα εμφανές, επηρεάζει πολλούς τομείς και θέτει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής υπαίθρου σε κίνδυνο. Η ανισόρροπη αυτή ανάπτυξη καταδικάζει δυνάμεις της κοινωνίας σε μαρασμό, κατανέμει τις ευκαιρίες ανάλογα με τον τόπο κατοικίας και εντέλει εντείνει τη χωρική αδικία, κάτι που συνιστά έλλειμμα δημοκρατίας. Το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ – Γραφείο Θεσσαλονίκης, που ασχολείται εδώ και καιρό με το θέμα, ανέθεσε σε πέντε ανεξάρτητα – συνεργατικά ΜΜΕ να ερευνήσουν το ζήτημα αυτό το καθένα με τον δικό του τρόπο.
Δείτε αναλυτικά εδώ.