Tην εκτίμησή της για τις κοινωνικές επιπτώσεις του προγράμματος δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της, στην οποία ισχυρίζεται πως εάν εφαρμοστούν πλήρως και εγκαίρως, τα μέτρα που προβλέπονται στο πρόγραμμα θα βοηθήσουν την Ελλάδα να επανέλθει στη σταθερότητα και την ανάπτυξη με τρόπο οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμο, ενώ θα συμβάλουν και στην αντιμετώπιση των πλέον πιεστικών κοινωνικών αναγκών και προκλήσεων στην Ελλάδα.
Η Κομισιόν καταλήγει στο συμπέρασμα αυτό, έχοντας επικεντρωθεί όπως αναφέρει, στα ακόλουθα:
– στη σταδιακή εισαγωγή ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και στην παροχή καθολικής υγειονομικής περίθαλψης
– στη διασφάλιση ότι η προσπάθεια που απαιτείται από όλους θα είναι ανάλογη των εισοδημάτων τους
– στην στόχευση περικοπών από τομείς που δεν επηρεάζουν ευθέως τα εισοδήματα των απλών πολιτών, όπως η μείωση των αμυντικών δαπανών ή η αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών σε πολλούς τομείς του δημόσιου τομέα
– στην αντιμετώπιση συμφερόντων όπως η σταδιακή εξάλειψη των ευνοϊκών φορολογικών διατάξεων για πλοιοκτήτες ή αγρότες ή των μυριάδων εξαιρέσεων όπως π.χ. για το ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά ή των αδικαιολόγητων επιδομάτων
– στη στήριξη του ρόλου των κοινωνικών εταίρων και τον εκμοντερνισμό του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων
– στην καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας
– στη στήριξη μιας πιο διαφανής και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης, περιλαμβανομένης μιας πιο ανεξάρτητης φορολογικής αρχής, την αναδιοργάνωση των υπουργείων και την εισαγωγή καλύτερης σχέσης ανάμεσα στους μισθούς και τις αρμοδιότητες.
Όπως σημειώνει η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της, προκειμένου το πρόγραμμα να συμπληρωθεί και να έχει κατά το δυνατόν μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας, παρουσίασε πρόγραμμα για την απασχόληση και την ανάπτυξη στην Ελλάδα, στις 15 Ιουλίου. Περίπου 35 δισ. ευρώ θα διατεθούν για επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό και τις επιχειρήσεις έως το 2020. Με την αύξηση κατά 7 εκατοστιαίες μονάδες του ποσοστού της αρχικής προχρηματοδότησης για προγράμματα της περιόδου 2014-2020 στην Ελλάδα,1 δισ. ευρώ από τους πόρους που αναλογούν στη χώρα μπορεί να διατεθεί ταχύτερα για να επισπευσθεί η κάλυψη νέων έργων που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ.
Παράλληλα, η Επιτροπή επισημαίνει πως έχει εντατικοποιήσει την παροχή τεχνικής βοήθειας και εμπειρογνωμοσύνης από την πλευρά της, μέσω της νέας υπηρεσίας στήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η υπηρεσία στήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που δημιουργήθηκε τον Ιούλιο, όπως προστίθεται, θα λειτουργεί ως κόμβος για την κινητοποίηση εμπειρογνωμοσύνης από τις υπηρεσίες της Επιτροπής, τις διοικήσεις των κρατών μελών και άλλους διεθνείς οργανισμούς για να παρέχεται βοήθεια σχετικά με τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση των μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, το πρόγραμμα θα βοηθήσει στην άρση της αβεβαιότητας, τη σταθεροποίηση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης και θα συνδράμει την Ελλάδα κατά την επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη, με βάση υγιή δημόσια οικονομικά, ενισχυμένη ανταγωνιστικότητα, λειτουργικό χρηματοπιστωτικό τομέα, δημιουργία θέσεων απασχόλησης και κοινωνική συνοχή.
Δείτε την έκθεση:
