Εκατοντάδες συλλογικότητες και οργανώσεις σε όλο τον κόσμο υπογράφουν πολύγλωσση δήλωση ενάντια στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό απαιτώντας ειρήνη, θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες για κάθε άτομο που βρίσκεται σε κίνηση.
Η κοινή δήλωση αποτελεί το πρώτο βήμα διασυνοριακής πρωτοβουλίας που έχει μεταφραστεί στα ελληνικά, αγγλικά, τουρκικά, αραβικά, βουλγαρικά, ισπανικά, ιταλικά, φαρσί, και άλλες γλώσσες.
«Πέντε χρόνια μετά την υποτιθέμενη «προσφυγική κρίση» και σχεδόν τέσσερα μετά τη συμφωνία ΕE-Τουρκίας βρισκόμαστε για ακόμα μια φορά μάρτυρες της βίας που προκαλούν οι οι μεταναστευτικές πολιτικές που επικεντρώνουν στην ασφάλεια. Από την προηγούμενη Πέμπτη (27.02.2020), χιλιάδες άνθρωποι κινούνται προς τα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα, μετά την ανακοίνωση ότι οι μετανάστες που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη δεν θα εμποδίζονται πλέον στο τουρκικό έδαφος. Η ανακοίνωση αυτή των αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης ήρθε σε συνέχεια του θανάτου 33 Τούρκων στρατιωτών στην περιοχή του Ιντλίμπ, όπου η κλιμάκωση των συγκρούσεων εκτινάσσει στα ύψη τον αριθμό των νεκρών αμάχων καθημερινά, την ώρα που πλήττονται ξεδιάντροπα βασικές υποδομές και υγειονομικές εγκαταστάσεις. Η τουρκική κυβέρνηση κρατάει κλειστά τα σύνορά της με την Συρία ενώ παράλληλα δε βλέπει τίποτα κακό στο να προωθεί χιλιάδες μετανάστες στην πόρτα τη Ευρώπης, σε μια κατάσταση [απόλυτης] αβεβαιότητας.
Μετανάστες και αιτούντες άσυλο από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και αρκετές Αφρικανικές χώρες καταφθάνουν στα συνοριακά περάσματα της Αδριανούπολης, του Τσανάκαλε και της Σμύρνης. Κάποιοι μεταφέρθηκαν εκεί με δημοτικά λεωφορεία, κάποιοι με ιδιωτικά ταξί ή περπατώντας. Στην περιοχή της Αδριανούπολης, τους έχει επιτραπεί από τις τουρκικές αρχές να προσεγγίσουν τη συνοριακή ζώνη, αλλά η ελληνική αστυνομία τους απέτρεψε από το να περάσουν με τη χρήση δακρυγόνων και κρότου-λάμψης. Την ίδια στιγμή, οι τουρκικές αρχές περιόρισαν την πρόσβαση σε δημοσιογράφους και ανταποκριτές. Όσοι είναι εγκλωβισμένοι στη νεκρή ζώνη μεταξύ των δύο κρατών κάτω από πυκνή βροχή και με ελάχιστες προμήθειες σε φαγητό, φωνάζουν για το άνοιγμα των συνόρων. Σε μερικές από αυτές που έφτασαν στα χερσαία σύνορα προτάθηκε από τις [τουρκικές] αρχές να περάσουν από τη θάλασσα παρά τις επικίνδυνες καιρικές συνθήκες [που επικρατούσαν].
Στην Ελλάδα, η κατάσταση χειροτερεύει επίσης. Η κυβέρνηση πέρασε πρόσφατα έναν νέο αυστηρότερο και ακόμα πιο απάνθρωπο νόμο για το άσυλο που προβλέπει κράτηση για όλους τους νέους αιτούντες ασύλου με την άφιξή τους στον ελλαδικό χώρο. Τις τελευταίες μέρες, οι τοπικές κοινωνίες στα νησιά της Χίου και της Λέσβου μάχονται με τα ΜΑΤ αντιτιθέμενοι στην εγκατάσταση των νέων κέντρων κράτησης. Υπό το βάρος της υποτιθέμενης «προσφυγικής κρίσης» και της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, [οι κάτοικοι] διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση της ζωής τους και των συνθηκών διαβίωσης όσων ζητούν άσυλο εκεί. Παρόλα’ αυτά, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός δε σταμάτησαν ποτέ να μολύνουν τον δημόσιο διάλογο. Σε αντίδραση στα τελευταία γεγονότα, αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης τροφοδοτούν το μίσος και τον φόβο διαδίδοντας το μύθο της εισβολής «λαθρομεταναστών» με εντολή της γείτονας χώρας.
Η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και η κανονικοποίηση τους πρέπει συναντούν αντίσταση όπου κι αν εμφανίζονται, είτε στην Τουρκία είτε στην Ελλάδα είτε όπου αλλού. Πρέπει να σταματήσει η εργαλειακή υποβάθμιση των μεταναστών, των αιτούντων ασύλου και των προσφύγων σε απειλή και διαπραγματευτικό χαρτί τόσο στις εγχώριες προεκλογικές καμπάνιες όσο και στις σχέσεις της τουρκικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να καταργηθούν οι πολιτικές ασφάλειας που ωθούν χιλιάδες ήδη εκτοπισμένων ανθρώπων σε κατάσταση απόλυτης αβεβαιότητας και τα συνοριακά καθεστώτα που προκαλούν ατέρμονους κύκλους βίας εναντίον τους. Απαιτούμε ειρήνη, βασικά δικαιώματα και ελευθερίες για κάθε άνθρωπο που μετακινείται.
Τα σύνορα σκοτώνουν! Ανοιχτά σύνορα!
Σταματήστε τον πόλεμο ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες!
Διεθνιστική αλληλεγγύη ενάντια στον ρατσισμό και τον πόλεμο!
Για έναν ελεύθερο κόσμο χωρίς σύνορα, εκμετάλλευση και εξορίες».
Η συλλογή των υπογραφών θα παραμείνει ανοιχτή στον παρακάτω σύνδεσμο