in , , ,

Κοιμήσου Περσεφόνη στην αγκαλιά της γης….

Εκατοντάδες πολίτες στη διαμαρτυρία ενάντια στον τεμαχισμό των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου

Με το τραγούδι «Ο εφιάλτης της Περσεφόνης» δημιουργώντας μια ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τον σταθμό Βενιζέλου, περισσότεροι από χίλιοι πολίτες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον τεμαχισμό των αρχαιοτήτων στο βυζαντινό σταυροδρόμι της πόλης.

Έτσι ολοκληρώθηκε η πολύ μαζική κινητοποίηση που ξεκίνησε από το άγαλμα Βενιζέλου και διοργάνωσε η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς εκφράζοντας τη θέληση της πόλης τα αρχαία να μείνουν στη θέση τους και να μη συνεχιστεί το έγκλημα της απόσπασης που ξεκίνησε πριν λίγες μέρες.

Σε μια πολύ συγκινητική εκδήλωση δεκάδες πολίτες, αρχαιολόγοι, εκπρόσωποι φορέων, συλλογικοτήτων, δημοτικών παρατάξεων, επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό πήραν τον λόγο μπροστά από τη λέξη «Αμετακίνητα» δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα που ξεκίνησε από το 2013 να μην τεμαχιστεί η πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης.


«Αυτό που συμβαίνει αρνούμαστε να συμβεί και μέχρι τη τελευταία στιγμή θα το παλέψουμε να μη συμβεί. Για τη συλλογική μας αξιοπρέπεια στη πόλη και τη χώρα. Θα είναι ο δικός μας τρόπος και ό,τι ήταν στις δικές μας δυνατότητες θα το κάνουμε για να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας αυτό που τους ανήκει ως κληρονομιά, ακόμη και αν μας φαίνεται ακατόρθωτο» σημείωσε ο συντονιστής της Κίνησης Πολιτών Φωκίων Δεληγιάννης μεταφέροντας τα λόγια της Κατερίνας Νικολαΐδου, μέλους της Κίνησης.

Μεταξύ των ομιλητών-τριών, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα και ο τέως δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης που κάλεσε τον πρωθυπουργό έστω και τελευταία στιγμή να παραδεχτεί το λάθος του και να κάνει πίσω.

Να θυμίσουμε ότι ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων είχε προκηρύξει για σήμερα 24ωρη πανελλαδική απεργία ενώ από πολύ νωρίς το πρωί μέλη του μαζί με συλλογικότητες, οργανώσεις και πλήθος πολιτών προσπάθησαν να αποτρέψουν με την παρουσία τους τη συνέχιση των εργασιών απόσπασης.

 

Ο ΣΕΑ επισημαίνει πως η απόσπαση των αρχαιοτήτων εκτός από την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς θα οδηγήσει σε τρομερές καθυστερήσεις στο ίδιο το έργο του Μετρό. Ο Σύλλογος έχει ζητήσει εγγράφως από τον πρωθυπουργό να δοθεί χρονοδιάγραμμα του έργου χωρίς να έχει λάβει απάντηση.  «Δεν πρόκειται να παραδοθεί κανένα μετρό το 2023 με τη λύση που επιλέγουν. Ζητούμε οι 12 σταθμοί να παραδοθούν το 2023 και ο σταθμός Βενιζέλου το 2025. Είναι η μόνη λύση για το μετρό και την πόλη», τόνισε το πρωί η πρόεδρος του ΣΕΑ Δέσποινα Κουτσούμπα.

Στο σημερινό κάλεσμα η Κίνηση Πολιτών σημείωνε πως: «το προαναγγελθέν Έγκλημα που συστηματικά μεθόδευσε το Υπ. Πολιτισμού και η ελληνική κυβέρνηση αγνοώντας επιδεικτικά τις εκκλήσεις όλης της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, αρνούμενη να μπει σε διάλογο με τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, διασπείροντας ψεύδη, ανακρίβειες και διαστρεβλώνοντας την αλήθεια, φτάνει στο τέλος του. Χρησιμοποιώντας την ισχνή πλειοψηφία με την οποία το ΣτΕ έκρινε νόμιμη την απόσπαση και επανατοποθέτηση των ευρημάτων του Σταθμού Βενιζέλου έχει ήδη ξεκινήσει τη μη αναστρέψιμη καταστροφή του μοναδικού αρχαιολογικού τοπίου της Θεσσαλονίκης. Η ύστατη προσπάθεια διάσωσής του είναι πια στα χέρια μας! Ας είμαστε όλοι εκεί».

Σταυρούλα Πουλημένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ καταγγέλλουν την «εν κρυπτώ» συνεδρίαση της Συγκλήτου

Ζ’ Σ.Ε.Π.Ε. Θεσ/νίκης: Ο εμβολιασμός είναι καθολικό δικαίωμα – Όχι πεδίο εξαναγκασμού, ποινών ή προνομίων