Με αστυνομοκρατία απαντά η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην ανάγκη των νέων της πόλης για παρουσία και δραστηριότητες στον δημόσιο χώρο.
Εδώ και εβδομάδες δεκάδες αστυνομικοί, διμοιρίες των ΜΑΤ και άνδρες των ΔΙΑΣ και των ΟΠΚΕ, βρίσκονται περιμετρικά της Ρωμαϊκής Αγοράς στο κέντρο της πόλης και στην πλατεία Καλλιθέας, στην Άνω Πόλη, με μοναδικό σκοπό να αποτρέψουν την παρουσία νέων ανθρώπων που θέλουν να πιούν τον καφέ ή την μπύρα τους, χωρίς να χρειαστεί να καθίσουν σε κάποιο από τα μαγαζιά εστίασης της κάθε περιοχής.
Σε μια προσπάθεια να απαντήσουν στην έντονη αστυνομοκρατία στην πλατεία Καλλιθέας, το απόγευμα της Τετάρτης οι Πρωτοβουλίες φοιτητών και φοιτητριών από τη Γεωπονία, το Μαθηματικό, το Παιδαγωγικό, το Χημικό και τον Συντονισμό της σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ καλούσαν σε συγκέντρωση επανοικειοποίησης της πλατείας Καλλιθέας με συλλογική κουζίνα και μπαρ από τις 16.00 το μεσημέρι.
Ωστόσο, δύο ώρες νωρίτερα, δηλαδή από τις 14.00 το μεσημέρι, δεκάδες άνδρες των ΜΑΤ, των ΔΙΑΣ και των ΟΠΚΕ κατέλαβαν την πλατεία αλλά και τους δρόμους της ευρύτερης περιοχής με σκοπό να μην πραγματοποιηθεί η εκδήλωση των φοιτητών και των φοιτητριών.
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν οι φωτογραφίες και τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την πλατεία Καλλιθέας, που δείχνουν άνδρες της αστυνομίας με τα αυτόματα πυροβόλα όπλα στα χέρια να έχουν απλωθεί στην πλατεία, σαν να φυλάνε κάποιον στόχο τρομοκρατών ή σαν να βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό.
Παρά την ισχυρή αστυνομική παρουσία μερικές δεκάδες φοιτητές και φοιτήτριες βρέθηκαν στην πλατεία φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην αστυνομοκρατία και τον εκφοβισμό, χωρίς ωστόσο να προχωρήσουν στην πραγματοποίηση της κουζίνας αλληλεγγύης, όπως είχαν προγραμματίσει.
Η κατάσταση επί ώρες ήταν τεταμένη, με την ταυτόχρονη παρουσία των νέων και της αστυνομίας. Περίπου στις 21.00 το βράδυ οι συγκεντρωμένοι/ες αποχώρησαν συντεταγμένα από την πλατεία πραγματοποιώντας πορεία προς το κέντρο της πόλης.
Όλοι θέλουμε οι γειτονιές που ζούμε να είναι αξιοβίωτες για όλους και για όλες, χωρίς αστερίσκους. Οι εικόνες συνωστισμού κατά τις πολύ πρωινές ώρες και η ρύπανση της πλατείας πριν αρκετές εβδομάδες δεν αποτελούσαν τιμή για κανέναν.
Ωστόσο, δεν μπορεί ένα κοινωνικής φύσης ζήτημα όπως αυτό να απαντιέται με όπλα, ασπίδες και αστυνομοκρατία. Δεν μπορεί η απάντηση της συντεταγμένης Πολιτείας απέναντι στους νέους και τις νέες που αμφισβητούν την κυρίαρχη αντίληψη της διασκέδασης στα μπαρ και τις ταβέρνες να είναι η επιβολή της αστυνομίας.
Η Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζει τεράστια έλλειψη ελεύθερων δημόσιων χώρων. Όλα τα πάρκα και οι πλατείες, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της πανδημίας, είναι καθημερινά γεμάτα. Αυτό είναι αισιόδοξο, αλλά από την άλλη αναδεικνύει την ανάγκη για περισσότερο δημόσιο χώρο.
Αναρωτιέμαι αν οι κάτοικοι της περιοχής της πλατείας Καλλιθέας είναι ευχαριστημένοι με το γεγονός ότι εδώ και εβδομάδες ζουν μια εμπόλεμη κατάσταση με κλούβες των ΜΑΤ, περιπολικά και μηχανές της αστυνομίας κάτω από τα σπίτια τους, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ανάμεσα στην ζωντανή παρουσία νέων ανθρώπων και την παρουσία οπλισμένων ανδρών διαλέγω με κλειστά τα μάτια το πρώτο.
Πρέπει κάποια στιγμή να μάθουμε να συζητάμε και να συμβιώνουμε με άλλους όρους. Οι συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που διαμορφώνονται δεν αποτελούν έφορο έδαφος. Η εμπλοκή των δυνάμεων καταστολής όμως μόνο λύση δεν αποτελεί, φέρνει ένταση, φόβο και θυμίζει μαύρες εποχές.
ΥΓ. Μόνο ως τυχαία δεν βλέπω την δημοσίευση διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης της Θεσσαλονίκης με θέμα τα διαθέσιμα προς πώληση και επένδυση οικόπεδα και ακίνητα στην Άνω Πόλη.