Καθημερινές αναμένονται να είναι από εδώ και στο εξής οι κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις εργατικών σχημάτων και συλλογικοτήτων, πολιτικών πρωτοβουλιών και οργανώσεων ενάντια στο επερχόμενο αντεργατικό νομοσχέδιο που, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να κατατεθεί επίσημα στη Βουλή στις 3/6 για να ψηφιστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Εργατικές κινήσεις και συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης, μετά τις προηγούμενες συγκεντρώσεις και εξορμήσεις των προηγούμενων εβδομάδων, καλούν σε καθημερινές πορείες και παρεμβάσεις σε γειτονιές της πόλης, ενώ για την Πέμπτη 3 του Ιούνη προγραμματίζουν απεργιακή συγκέντρωση στο Άγαλμα του Βενιζέλου.
Στην ανακοίνωσή αναφέρεται:
«Η προώθηση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη, ειδικά σε περίοδο πανδημίας και οικονομικής ύφεσης εξαιτίας της διαχείρισής της από την κυβέρνηση, που ακολουθεί μια δεκαετή μνημονιακή πολιτική που σάρωσε το χώρο της εργασίας, αποτελεί μια πρόκληση ενάντια στον κόσμο της εργασίας και το μαχόμενο εργατικό κίνημα, και ένα ακόμη δώρο πολυτελείας στο μεγάλο κεφάλαιο.
Βάλλει ευθέως ενάντια στην ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης, το 8ωρο, προωθεί τον εργασιακό μεσαίωνα και βγάζει στην παρανομία τα σωματεία και τα μέσα πάλης του εργατικού κινήματος, με κορυφαίο την απεργία.
Διαμορφώνει συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς για τους εργαζόμενους. Ουσιαστικά καταργούνται με την «ατομική διευθέτηση» το 8ωρο και οι συλλογικές συμβάσεις και επιβάλλεται 10ωρη εργασία χωρίς πληρωμή των υπερωριών. Αυξάνουν τις υπερωρίες σε 150 ώρες το εξάμηνο και καταργούν την Κυριακάτικη αργία σε μια σειρά επιπλέον κλάδους.
Περιορίζουνε το δικαίωμα στην απεργία και την περιφρούρησή της, και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση. Προωθούν το ηλεκτρονικό φακέλωμα και τον κυβερνητικό-κρατικό έλεγχο των σωματείων. Επιβάλλουν την ηλεκτρονική ψήφο, ιδιαίτερα σε σημαντικά ζητήματα λήψης αποφάσεων όπως αυτό της απεργίας. Δημιουργούν απεργοσπαστικό μηχανισμό με το μανδύα του προσωπικού ασφαλείας σε «τομείς ζωτικής σημασίας», που θα φτάνει το 40% των εργαζομένων.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις της 6ης Μάη, που οργανώθηκαν από τα κάτω, από το αγωνιστικό εργατικό κίνημα, κόντρα στην υπονομευτική δράση της ΓΣΕΕ που αρνήθηκε να κηρύξει απεργία, δείχνουνε την αγωνιστική διάθεση που υπάρχει στους εργαζόμενους και το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε.
Χωρίς την «αναμονή» την οποία καλλιεργεί η συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ και ισοδυναμεί με ήττα, να πάρουμε πρωτοβουλίες κλιμάκωσης του αγώνα μέσα στα σωματεία και το εργατικό κίνημα, δυναμικές, μαζικές και κλιμακούμενες, ώστε να καλεστούν άμεσα απεργιακές κινητοποιήσεις , με στόχο την ανατροπή του νομοσχεδίου.
Η απεργία που αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ μέτα από πίεση των αγωνιστικών δυνάμεων στις 3 Ιούνη δεν είναι υπό διαπραγμάτευση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας με κυβέρνηση και εργοδότες. Δεν μπαίνει σε παζάρια με “αστερίσκους” και “προϋποθέσεις”. Καλούμε πρωτοβάθμια σωματεία, ομοσπονδίες και φοιτητικούς συλλόγους με τις αποφάσεις τους να την μετατρέψουν σε κόμβο απεργιακής κλιμάκωσης με στόχο να μην περάσει το αντεργατικό τερατούργημα.
Με βάση τα παραπάνω, καλούμε τα εργατικά συνδικάτα, σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους της πόλης, τους εργαζόμενους και τις δυνάμεις που αναφέρονται στο εργατικό κίνημα:
Την Πέμπτη 27 Μάη, σε κινητοποίηση στην περιοχή της Τούμπας με συγκέντρωση στις 19.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο.
Την Παρασκευή 28 Μάη, σε στήριξη της κινητοποίησης των Καλλιτεχνών, με συγκέντρωση στις 18.30 στο Άγαλμα Βενιζέλου.
Την Τρίτη 1 Ιούνη, σε κινητοποίηση στις δυτικές συνοικίες της πόλης με συγκέντρωση στις 19.00 στην πλατεία Επταλόφου.
Την Πέμπτη 3 Ιούνη, προτείνουμε στα πρωτοβάθμια σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους και εργατικές πρωτοβουλίες/κινήσεις αγώνα, απεργιακή συγκέντρωση 10.30 στο Άγαλμα Βενιζέλου.
Μετά την πραγματοποίηση της απεργιακής διαδήλωσης, σε ανοιχτή σύσκεψη στην πλατεία του Εργατικού Κέντρου, με σκοπό τη συγκρότηση σχεδιασμού για την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων για την ανατροπή του αντεργατικού νομοσχεδίου».
Παρεμβάσεις σε εργοτάξια του ΜΕΤΡΟ και νέα ανοιχτή διαδικασία της συνέλευσης ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο
Μετά την παρέμβαση στο ΣΕΠΕ στην οδό Μητροπόλεως, την μοτοπορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, την μικροφωνική ενάντια στην Κυριακάτικη Εργασία και τις εξορμήσεις σε γειτονιές της πόλης, η Συνέλευση ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες εξορμήσεις σε εργοτάξια του ΜΕΤΡΟ στο κέντρο αλλά και σε περιοχές από όπου θα δημιουργηθούν σταθμοί του ΜΕΤΡΟ.
Σε ανακοίνωσή της η Συνέλευση καλεί σε ανοιχτή διαδικασία σήμερα, Τρίτη 26 Μαΐου, στις 17.30 στη Σχολή Θετικών Επιστημών ενώ σημειώνει:
«Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, σε συνέχεια του προηγούμενου αντεργατικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται να αποτελέσει το νομικό επιστέγασμα των εργοδοτικών αυθαιρεσιών του ελαστικού ωραρίου, του εργασιακού μεσαίωνα που παίρνει την μορφή των αυξανόμενων εργατικών ατυχημάτων, των παρενοχλήσεων στους χώρους δουλειάς, των τραμπουκισμών και των ξυλοδαρμών. Άλλωστε, δεν έχει περάσει καιρός από τις δολοφονίες εργατ(ρι)ών σε εργοτάξια του Μετρό και του ΔΕΔΔΗΕ, από την κανονική λειτουργία και την απόκρυψη κρουσμάτων σε σούπερ μάρκετ και εργοστάσια όπου τα ελλιπή μέτρα προστασίας οδήγησαν ακόμη και στον θάνατο εργαζομένων. Μέσα σε αυτή τη σύγχρονη κανονικότητα το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την επέκταση της Κυριακάτικης εργασίας σε καινούργιους κλάδους πέραν του εμπορίου (π.χ. μεταφορικές, πληροφορική, logistics, data center, τηλεφωνικά κέντρα, ψηφιοποίηση έγχαρτου αρχείου, παραγωγή έτοιμου σκυροδέματος κ.α.) θεσμοθετώντας έτσι την έμμεση κατάργηση της πενθήμερης εργασίας.
Δεν έχουμε αυταπάτες σχετικά με τις εργασιακές συνθήκες και τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι ζωές μας όταν στην άλλη πλευρά της ζυγαριάς μπαίνουν τα κέρδη των αφεντικών. Το ξεζούμισμα των εργαζομένων, ακόμη και ο θάνατος από εργατικά ατυχήματα, ως αποτέλεσμα της επιδίωξης όλο και χαμηλότερου κόστους παραγωγής, αποτελούν κομμάτι της καπιταλιστικής νόρμας έτσι όπως έχει χτιστεί εδώ και αιώνες. Υπεύθυνοι για κάθε εργατική δολοφονία ήταν, είναι και θα είναι για πάντα οι κρατικοί μηχανισμοί και το κεφάλαιο. Η αντίσταση, η συλλογικοποίηση, η οργάνωση στη βάση και ο αγώνας των εργαζομένων και των καταπιεσμένων είναι ο μόνος δρόμος όταν δεν θέλουμε να θρηνήσουμε άλλους νεκρούς εργάτες και εργάτριες στο βωμό των κερδών της αστικής τάξης.
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ».
Εξορμήσεις από το ΠΑΜΕ και κεντρική συγκέντρωση του ΚΚΕ την ερχόμενη Πέμπτη
Με περιοδείες σε χώρους δουλειάς και γειτονιές το ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση την ερχόμενη Πέμπτη στις 19.00 στο Λευκό Πύργο.
Τη Δευτέρα 25 Μαΐου εξορμήσεις πραγματοποιήθηκαν στις Δημοτικές υπηρεσίες του Δήμου Παύλου Μελά, στα super markets της Πολίχνης και στην ΤΟΜΥ στην Ευκαρπία, σε επιτιστικά και εμπορικά καταστήματα στην Σταυρούπολη, στην πλατεία Δημοκρατίας, στην Επτάλοφο, αλλά και στο Κορδελιό. Για σήμερα Τρίτη 26 Μαΐου είναι προγραμματισμένες περιοδείες στην Τεχνική Υπηρεσία Σχολικών Μονάδων, στη Λαϊκή Αγορά της Πολίχνης, στα συνεργεία Καθαριότητας και Οικοδόμων αλλά και σε εμπορικά καταστήματα της Ευκαρπίας. Τέλος την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί περιοδεία στα ΕΛΠΕ και εξόρμηση σε άλλη Λαϊκή Αγορά της Πολίχνης.
Περιοδείες όμως πραγματοποιεί και το ΠΑΜΕ σε χώρους δουλειάς, ενώ δεκάδες σωματεία, εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες συνυπογράφουν πρόταση νόμου για να κατατεθεί στη βουλή με την απαίτηση ηση κατάργησης των νομοθετημάτων που αφορούν τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, που περιορίζουν το δικαίωμα της απεργίας και των διαδηλώσεων, κ.λπ. Στην πρόταση νόμουεμπεριέχεται, η επαναφορά κατώτατου μισθού και ημερομισθίου – επίδομα γάμου, η επαναφορά σε ισχύ της νόμιμης αμοιβής για υπερεργασία και υπερωρία, η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και της 13ης και 14ης σύνταξης. Επίσης, η πρόταση νόμου περιλαμβάνει την κατάργηση ελαστικών σχέσεων εργασίας, την κατάργηση εξαιρέσεων από την Κυριακάτικη αργία, την κατάργηση του περιορισμού της συνδικαλιστικής ελευθερίας και έκφρασης, την κατάργηση των διατάξεων που περιορίζουν το δικαίωμα στην απεργία. (Ολόκληρη η πρόταση νόμου από το 902.gr)
Απεργία στις 3 Ιούνη από την ΑΔΕΔΥ – Συνέντευξη τύπου από τη ΓΣΕΕ
Η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε «πολύμορφο αγώνα για να μην ψηφιστεί το αντιλαϊκό και αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Χατζηδάκη που, μεταξύ άλλων: καταργεί το 8ωρο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύει το δικαίωμα στην απεργία, καταργεί το Σ.ΕΠ.Ε. και την αργία της Κυριακής, αυξάνει τις απλήρωτες υπερωρίες, αφήνει ανεξέλεγκτες τις απολύσεις κ.λ.π» ενώ θα πραγματοποιήσει 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση τις μέρες κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή και συγκεκριμένα την Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «η απόφαση αυτή αποτελεί, ταυτόχρονα, πρόταση που απευθύνεται σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (Γ.Σ.Ε.Ε., ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα) για κοινή ημερομηνία Γενικής Απεργίας, ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Χατζηδάκη» κάλεσμα που φαίνεται να μη συγκίνησε την ΓΣΕΕ η οποία ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει συνέντευξη τύπου (!) σήμερα στις 11.00. Εκεί «η Συνομοσπονδία θα τοποθετηθεί εκτενέστατα για τα προωθούμενα εργασιακά μέτρα και θα τεκμηριώσει με επιχειρήματα τις έντονες διαφωνίες της σχετικά με επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου».