Την καταδίκη τους για την αστυνομική καταστολή το πρωί της Δευτέρας στο ΑΠΘ εξέφρασαν μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου το μεσημέρι, επικρίνοντας μεταξύ άλλων τον πρύτανη Νίκο Παπαϊωάννου, ο οποίος όπως επισημαίνουν φέρει ακέραιη την ευθύνη για τις ντροπιαστικές στιγμές που έλαβαν χώρα στο κτίριο της πρυτανείας του ΑΠΘ.
Ο φοιτητής και ένας εκ των 31 συλληφθέντων της Δευτέρας, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε από τους αστυνομικούς και φοράει κολάρο, Λευτέρης Στεργίου αναφέρθηκε στις δυνάμεις των ΜΑΤ οι οποίες προχώρησαν σε βίαιη καταστολή και προσαγωγές στο σορό. Χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη αστυνομική επιχείρηση «πρόβα τζενεραλε της κυβέρνησης» καθώς όπως είπε «είναι εικόνες του πανεπιστημίου του μέλλοντος που θέλουν να χτίσουν».
Από τη μεριά της η φοιτήτρια Κουριζί Σαμπίνα κατήγγειλε «την ωμή καταστολή συλλαμβάνοντας και ξεγυμνώνοντας συμφοιτητές μας», και τόνισε πως «ο νόμος Κεραμέως έρχεται εν μέσω πανδημίας να εφαρμοστεί με τον πιο αυταρχικό τρόπο αλλά δεν πρόκειται να εφαρμοστεί». Χαρακτήρισε ανυπόστατες τις κατηγορίες που δέχονται οι 31 φοιτητές και τόνισε πως δεν υπήρξαν φθορές στο κτίριο. Κάλεσε επίσης την πρυτανεία του ΑΠΘ να παραιτηθεί μετά από αυτή τη ντροπιαστική αυτή στιγμή.
Ο καθηγητής Πολιτικών Μηχανικών και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Καθηγητών του ΑΠΘ, Δημήτρης Ραπτάκης, χαρακτήρισε «αποφράδα» μέρα την Δευτέρα, και εκτίμησε πως με τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης «πάμε για μια συρρίκνωση και υποβάθμιση των πανεπιστημίων με στραγγαλισμό των οικονομικών τους».
Για τις «ανατριχιαστικές», όπως είπε, στιγμές που βίωσε το μεσημέρι της Δευτέρας στο ΑΠΘ μίλησε η φοιτήτρια, Αγγελική Γεωργάκη, κάνοντας λόγο για «εικόνες που θυμίζουν το πανεπιστήμιο των τανκς, κάτι που αποτελεί επιλογή της πρυτανείας και της κυβέρνησης». «Ως ΦΣ βγήκαμε στον δρόμο και κάναμε ξεκάθαρο ότι αυτός ο νόμος δεν έχει καμία θέση στα πανεπιστήμια και δεν θα εφαρμοστεί. Ο πρύτανης καλείται να λογοδοτήσει όχι μόνο στους φοιτητές αλλά σε ολόκληρη την κοινωνία. Θα απαντήσουμε στα σχέδια της κυβέρνησης, χιλιάδες φοιτητές βγαίνουν στον δρόμο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Εκ μέρους των εργαζομένων του πανεπιστημίου ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΑΠΘ, εκτίμησε ότι «τα γεγονότα της Δευτέρας είναι πρωτόγνωρα» και σημείωσε πως «συμμεριζόμαστε την αγωνία και τις εκτιμήσεις των φοιτητών ότι είναι προεόρτια ενός ζοφερού μέλλοντος».
Τέλος, η καθηγήτρια Κωνσταντίνα Ριτσάτου, που έγινε γνωστή από την φωτογραφία που την δείχνει να προστατεύει έναν φοιτητή από την βιαιότητα των ΜΑΤ, αναφέρθηκε στις θεμελιώδεις αρχές της προστασίας της ακαδημαϊκής κοινότητας και ελευθερίας, όπως η ισότητα μεταξύ διδασκόντων και διδασκομένων, η αυτονομία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και η ελευθερία της γνώσης και της έρευνας.
«Από το 2006 βιώνουμε μια διαρκή απόπειρα αλλαγής του πυρήνα της έρευνας και της γνώσης στα ελληνικά πανεπιστήμια. Αστυνόμευση και επιτήρηση, πειθάρχηση και τιμωρία, περιορισμός του δικαιώματος στις σπουδές. Αυτά επιφέρει το νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Ριτσάτου.