in

«Κλειδιά Ελευθερίας»: Ένα βιβλίο από τους μαθητές του σχολείου στις φυλακές Διαβατών

«Κλειδιά Ελευθερίας»: Ένα βιβλίο από τους μαθητές του σχολείου στις φυλακές Διαβατών

“Τα μάτια της ήταν κλειστά. Έβλεπε όμως κάγκελα… μαύρα.

Δεξιά, αριστερά, πάνω και κάτω. Κρύωνε πολύ. Τριγυρνούσε

κάθε νύχτα και κρύωνε. Τι μου συμβαίνει; Σκέψεις αόριστες και

σκόρπιες. Γυρνούσε κάθε βράδυ γύρω γύρω από το όμορφο

μνήμα που το περιτριγύριζαν μαύρα κάγκελα… Τι μου συμβαίνει;

Δεν μπορούσε να ορίσει το μυαλό της. Πως θα μπορούσε άλλωστε… ήταν νεκρή”.

Η απαγγελία του ποιήματος «Τα ματωμένα κάγκελα» από την Γλυκερία, μία μαθήτρια στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών στα Διαβατά ήταν η πιο συγκινητική στιγμή κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης ενός βιβλίου με διηγήματα και ποιήματα διαφορετικού από όλα τα άλλα.

«Ζήτησα από τα παιδιά να γράψουν για τα κάγκελα και το μυαλό των περισσότερων πήγε στο κάγκελα της φυλακής. Η Γλυκερία με εξέπληξε και έγραψε για τα μαύρα, τα Ματωμένα Κάγκελα», είπε ο επιστημονικά υπεύθυνος της εκπαιδευτικής δράσης και συγγραφέας Αστέρης Μαυρουδής.

Το ποίημα που διάβασε η Γλυκερία έχει γραφεί από την ίδια και είναι ένα από τα πολλά κείμενα που συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο «Κλειδιά Ελευθερίας» που περιέχει διηγήματα και ποιήματα που γράφτηκαν από τους κρατούμενους μαθητές του σχολείου στο πλαίσιο των μαθημάτων Δημιουργικής Γραφής που έγιναν κατά τη σχολική χρονιά 2014-15 σε συνεργασία με το ΜΠΣ «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.  Το βιβλίο εκδόθηκε με την οικονομική ενίσχυση της «Αλληλεγγύης Για Όλους» ενώ όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν στο σχολείο για την έκδοση του επόμενου βιβλίου που φιλοδοξούν οι συντελεστές να βγάλουν στο μέλλον.

«Ευχαριστώ εσένα δάσκαλε μου που μου έμαθες πάρα πολλά», είπε η Γλυκερία και προκάλεσε ρίγη στο ακροατήριο και συγκίνηση στο πάνελ των ομιλητών.

«Για εμάς τα παιδιά που φεύγουμε από εκεί η ζωή είναι πάρα πολύ δύσκολη. Προσέξτε τα παιδιά μας που είναι μέσα μας χρειάζονται πάρα πολύ», το μήνυμα της Γλυκερίας που πια έχει αφήσει πίσω της τα κάγκελα της φυλακής.

Επί τέσσερα χρόνια φοιτητές, απόφοιτοι και συνεργάτες του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας εθελοντικά και αφιλοκερδώς συνεργάστηκαν με τους μαθητές και το προσωπικό του 3ου Σ.Δ.Ε. για την πραγματοποίηση μαθημάτων βασισμένων στις αρχές, τις απαιτήσεις και τις προτάσεις του χώρου της Δημιουργικής Γραφής.

Για την σχέση που αναπτύχθηκε με τους μαθητές αλλά και την εθελοντική προσφορά των αποφοίτων του μεταπτυχιακού και γνωστών λογοτεχνών μίλησε επίσης ο κ. Μαυρουδής ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν τριάντα μαθητές εκ των οποίων 23 άνδρες και 7 γυναίκες που βρίσκονταν επί 2,5 ώρες την εβδομάδα 

«Μερικές φορές οι μαθητές δεν έκαναν διάλειμμα για να ολοκληρώσουν και αυτό ήταν πολύ συγκινητικό», τόνισε ο Αστέρης Μαυρουδής και πρόσθεσε πως οι συμμετέχοντες έγιναν δέκτες πολλών προσωπικών αφηγήσεων οι οποίες κάποιες φορές είχαν εξομολογητικό χαρακτήρα,

«Τα αποτελέσματα αυτών των εγχειρήματος φαίνονται στο βιβλίο», υπογράμμισε.

 «Όταν δεχθήκαμε την πρόταση πριν τέσσερα χρόνια είχα ένα δισταγμό», είπε από τη πλευρά του ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος και ποιητής Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος και πρόσθεσε πως «με πολύ συστολή συνεργαστήκαμε αρχικά και σύντομα μας αγκάλιασε το σχολείο. Το αποτέλεσμα μας δικαιώνει».

«Το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας ανοίγει ένα παράθυρο καθώς απευθύνεται στους έγκλειστους που έρχονται με την θέληση τους. Δίνει μια δεύτερη ευκαιρία», επεσήμανε εκ μέρους των Εκπαιδευτικών και των Εκπαιδευομένων του 3ου ΣΔΕ Θεσσαλονίκης ο Θεόδωρος Καραγιαννίδης,  Διευθυντής του Σχολείου.

Αναφερόμενος στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας ο κ. Καραγιαννίδης είπε πως μπορεί το κίνητρο των έγκλειστων στην πλειοψηφία τους να είναι το γεγονός της ευεργετικής έκτισης της ποινής καθώς η παρακολούθηση του προγράμματος μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε μείωση της ποινής τους κατά 22 μήνες.

«Αυτό όμως συνήθως μπορούμε να το ανατρέψουμε», τόνισε ο Θ. Καραγιαννίδης και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει πιο ισχυρό κίνητρο από την ελευθερία».

«Είναι το σχολείο που οι μαθητές στεναχωριούνται όταν έρχονται τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και το καλοκαίρι», είπε ο διευθυντής του σχολείου και πρόσθεσε πως κάθε χρόνο έχει περίπου 70-80 μαθητές παρότι οι αιτήσεις είναι πολύ περισσότερες αλλά η δομή δεν μπορεί να ανταποκριθεί εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό.

Τέλος κατά την διάρκεια της παρουσίασης αποσπάσματα από τα διηγήματα και τα ποιήματα διάβασαν και οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ Ειρήνη Καζάκου και Αντρέας Κουτσουρέλης.

Κατερίνα Μπακιρτζή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πώς ένας καστανάς μεταμορφώνει τον «κόσμο» σε «όχλο». Του Απόστολου Λυκεσά

Εκδήλωση για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον ΣΥΡΙΖΑ Κέντρου Θεσ/νίκης