Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας αναδεικνύει την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΕΣΥ στην περιοχή, τονίζοντας πως «οι παλινωδίες της κυβέρνησης γύρω από τα ζητήματα της πανδημίας, οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στην περιοχή μας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η μηδαμινή ενημέρωση του λαού της περιοχής για την ανάγκη του εμβολιασμού είναι οι αιτίες που έχουν οδηγήσει, η περιφέρειά μας, να έχει χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων στο σύνολο του πληθυσμού».
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Η πανδημία συνεχίζει την δολοφονική της πορεία την στιγμή που η κυβέρνηση εξακολουθεί να αναμασά το χρεοκοπημένο ιδεολόγημα της “ατομικής ευθύνης” του λαού. Με το νέο ΕΣΥ προχωρά ακόμα περισσότερο η εμπορευματοποίηση και η περαιτέρω υποβάθμιση του τομέα της υγείας.
Τα έως τώρα αποτελέσματα είναι γνωστά: πάνω από 15.000 χιλιάδες νεκροί από τη νόσο covid-19 αλλά και παράλληλες απώλειες ως αποτέλεσμα του μονοθεματικού προσανατολισμού του ΕΣΥ. Σήμερα, και ενώ αντιμετωπίζουμε ξανά μια επικίνδυνη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή μας, η κυβέρνηση συνεχίζει να μην προχωρά στην αντιμετώπιση των αιτιών της διασποράς του ιού που είναι τα ελλιπή μέτρα προστασίας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις και τα εργοστάσια, σε πολλούς χώρους εργασίας, στα ΜΜΜ, τα σχολεία, τις σχολές, οδηγώντας ξανά στην αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ.
Σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και των νομών τα χειρουργεία υπολειτουργούν, είτε επειδή οι χειρουργικές αίθουσες μετατράπηκαν σε MΕΘ covid, είτε επειδή δεν αρκεί το προσωπικό για να λειτουργήσουν. Υπάρχει εκρηκτικό πρόβλημα με τη σοβαρή έλλειψη αναισθησιολόγων που μετακινούνται αυτή την περίοδο για να καλύψουν την έλλειψη προσωπικού στις ΜΕΘ και όχι μόνο. Αυτά έχουν σοβαρό αντίκτυπο και στις χειρουργικές επεμβάσεις οι οποίες έχουν μειωθεί τραγικά ενώ τα χειρουργεία που είναι σε αναμονή μετριούνται σε χιλιάδες μόνο στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Ο μη επαρκής αριθμός νοσηλευτικού προσωπικού προκαλεί αντίστοιχα προβλήματα, χαρακτηριστικότερο των οποίων είναι η υποπαρακολούθηση των ασθενών. Επιπλέον το προσωπικό μετακινείται από τμήμα σε τμήμα για να καλυφθούν κενά αφού δεν γίνονται οι αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις. Σε όλα τα νοσοκομεία η στελέχωση σε νοσηλευτικό προσωπικό είναι σε επισφαλή όρια ώστε φτάνουμε σε σημείο να γίνονται νυχτερινές βάρδιες με ένα και δυο νοσηλευτές.
Σοβαρές είναι και οι ελλείψεις κρεβατιών στις ΜΕΘ covid. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που οι διασωληνωμένοι παραμένουν εκτός ΜΕΘ, ακόμα και σε απλούς θαλάμους για περισσότερο από ένα εικοσιτετράωρο. Είναι απαράδεκτο και απάνθρωπο να ρίχνεται η ευθύνη στον γιατρό για να διαλέξει ποιος ασθενής θα μείνει εκτός ΜΕΘ τη στιγμή που όλες οι κυβερνήσεις διατήρησαν διαχρονικά 6 φορές λιγότερες κλίνες ΜΕΘ από αυτές που αντιστοιχούν στις πραγματικές ανάγκες.
Η τραγική αυτή κατάσταση επεκτείνεται σε όλες τις δομές της βόρειας Ελλάδας. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι με εντολή της 4ης ΥΠΕ υποχρεώνονται 30 γιατροί των γενικών νοσοκομείων Κομοτηνής, Ξάνθης, Δράμας και Σερρών να προχωρήσουν σε ταχύρρυθμα μαθήματα διασωλήνωσης για να αντικαταστήσουν με αυτόν τον τρόπο τους εξειδικευμένους γιατρούς που ενώ είναι απαραίτητοι δεν προσλαμβάνονται. Στην Πέλλα, αντί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις προσλαμβάνοντας το απαραίτητο προσωπικό, ετοιμάζεται να κλείσει τη ΜΕΘ του Γ.Ν. νοσοκομείου Έδεσσας! Το ίδιο κάνει και στο Κιλκίς, όπου μετά τη χρόνια υποβάθμιση του νοσοκομείου Γουμένισσας ετοιμάζεται τώρα να διακόψει τη λειτουργία του!
Μετά τις αναστολές εκατοντάδων εργαζομένων, η κυβέρνηση μέσω των ΥΠΕ, έστειλε εντολή στα νοσοκομεία να αναπληρώσουν τα κενά με εργολαβικές εταιρείες. Αυτή η εξέλιξη υπηρετεί το γενικό σχεδιασμό για τη δημιουργία του «Νέου ΕΣΥ».
Οι παλινωδίες της κυβέρνησης γύρω από τα ζητήματα της πανδημίας, οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στην περιοχή μας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η μηδαμινή ενημέρωση του λαού της περιοχής για την ανάγκη του εμβολιασμού είναι οι αιτίες που έχουν οδηγήσει, η περιφέρειά μας, να έχει χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων στο σύνολο του πληθυσμού.
Γι’αυτό επείγει τώρα – και σ’αυτό καλεί το ΚΚΕ- ο λαός της περιοχής να δυναμώσει τον αγώνα για καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων, στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Για άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα της Υγείας, με ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές, μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζομένους, τους μαθητές και τους φοιτητές, με αποκλειστική επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών».