Ξεκάθαρο μήνυμα προς την εργοδοσία να μην απλώσει χέρι στα συνδικάτα, έστειλαν οι μεταλλωρύχοι στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας με τη μαζική συμμετοχή τους στη χθεσινή στάση εργασίας, αλλά και δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλη τη χώρα που στέκονται στο πλευρό τους και απαιτούν την ανάκληση της απόλυσης του προέδρου του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ).
Οι εργαζόμενοι της πολυεθνικής «Edilmac» συμμετείχαν μαζικά στην 4ωρη στάση εργασίας που προκήρυξε το ΣΕΜΛΑ στις τρεις βάρδιες ενώ έδωσαν το «παρών» και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε το μεσημέρι στην πύλη του μεταλλείου της Ολυμπιάδας. Απαίτησαν την άμεση ανάκληση της απόλυσης του προέδρου του σωματείου και προανήγγειλαν νέα αγωνιστική κινητοποίηση στις 27 Αυγούστου, τη μέρα που έχει οριστεί η εξ αναβολής (αναβλήθηκε μετά από αίτημα της εταιρίας) τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας στον Πολύγυρο.
Θυμίζουμε ότι η πολυεθνική «Edilmac» δραστηριοποιείται εργολαβικά στα μεταλλεία της «Ελληνικός Χρυσός» στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 4 μήνες που προσπαθεί να απολύσει τον πρόεδρο του ΣΕΜΛΑ, Νίκο Τζανετή. Αυτή τη φορά τον απέλυσε με την απαράδεκτη πρόφαση της μη τήρησης των υποχρεώσεών του ως τεχνικού Ασφαλείας της εταιρείας, ενώ το Συνδικάτο και ο ίδιος παλεύουν καθημερινά για την τήρηση ακόμα και στοιχειωδών μέτρων υγείας και ασφάλειας στο έργο, ενάντια στη δολοφονική λογική της εταιρείας, που βλέπει σαν κόστος οποιοδήποτε μέτρο προστασίας της ζωής των εργαζομένων.
Στο πλευρό των αγωνιζόμενων μεταλλωρύχων βρέθηκαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ), εκπρόσωποι των τριών επιχειρησιακών Σωματείων στην Ελληνικός Χρυσός αλλά και σωματείων της Θεσσαλονίκης.
Οι εκπρόσωποι των Σωματείων στην Ελληνικός Χρυσός μετέφεραν το κοινό ψήφισμά τους με το οποίο καταγγέλλουν την απόλυση του προέδρου και τονίζουν ότι «η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια μιας εχθρικής στάσης της εταιρίας απέναντι στο Σωματείο και στα συνδικαλιστικά του στελέχη» και ότι η Eldimac ανοίγει το δρόμο για την αναιτιολόγητη απόλυση συνδικαλιστών. Το «παρών» έδωσε και εκπρόσωπος του Σωματείου Γεωτρυπανιστών Χαλκιδικής «Άγιος Γεώργιος», που καλεί την εργοδοσία να σταματήσει να πρωτοπορεί στις απολύσεις και να αποφασίσει να γίνει πρωτοπόρα σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας μέσα στις στοές.
Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στην πύλη, μίλησε ο γραμματέας του ΣΕΜΛΑ, Αναστάσιος Ζαρούλας, ο οποίος ανέδειξε ότι η απόλυση του προέδρου του Σωματείου αποτελεί χτύπημα στο συνδικαλιστικό κίνημα καθώς όπως είπε «σήμερα είναι ο Τζανετής αύριο θα είναι κάποιος άλλος. Μετά από αυτό θα χαθούν σωρεία δικαιώματα των εργαζομένων τα οποία κατακτήσαμε εδώ και πάνω από 100 χρόνια». Επίσης ευχαρίστησε τα δεκάδες Εργατικά Κέντρα, σωματεία και άλλους φορείς που συμπαρίστανται στον αγώνα τους.
Ο απολυμένος Νίκος Τζανετής, πρόεδρος του ΣΕΜΛΑ και μέλος του ΔΣ της ΟΜΕ, τόνισε ότι η απόλυση του, αποτελεί χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση, χτύπημα στη φωνή των εργαζόμενων για να μην διεκδικούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Σημείωσε ότι απολύθηκε και για τις δύο ιδιότητές του. «Και γιατί σαν τεχνικός ασφαλείας αναδείκνυα τα θέματα στη διοίκηση της εταιρίας, αλλά κυρίως γιατί σαν Σωματείο πήραμε απόφαση ότι δεν θα παζαρέψουμε τη ζωή μας εκεί μέσα. Δεν θα κρύψουμε ότι δουλεύουμε σε ανθυγιεινές συνθήκες και θα διεκδικήσουμε μέτρα για την προστασία της ζωής και της ασφάλειάς μας», είπε. Σημείωσε ως ξεχωριστή την παρουσία των συναδέλφων τους από την Ελληνικός Χρυσός τονίζοντας ότι «αφορά εργαζόμενους που δουλεύουμε μαζί και βιώνουμε τις ίδιες συνθήκες».
Εκ μέρους των Σωματείων της Θεσσαλονίκης, ο Κώστας Ηλιού, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μετάλλου και του ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας είπε ότι η συγκεκριμένη απόλυση δείχνει ότι η εργοδοσία της EDILMAC και της Ελληνικός Χρυσός, έβαλε σε εφαρμογή σχέδιο εξόντωσης της φωνής που αντιστέκεται, του Σωματείου, διεκδικώντας μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για το σύνολο των συναδέλφων. Γιατί αυτό προσκρούει στη γιγάντωση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητάς τους και μπροστά σε αυτό δεν διστάζουν να θυσιάσουν και ανθρώπινες ζωές. Επίσης ανέφερε ότι κυβέρνηση και εργοδότες «θέλουν να τσακίσουν κάθε φωνή που σηκώνεται ενάντια στο σχεδιασμό τους και μπαίνει μπροστά στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά και του πλούτου του ελληνικού λαού που δίνεται βορά στους μονοπωλιακούς επιχειρηματικούς ομίλους».
Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων σημείωσαν ότι η απόλυση αυτή δείχνει που το πάνε κυβέρνηση και εργοδότες αλλά ταυτόχρονα δείχνει και τον τρόμο τους. «Αφού κάθε φορά που φέρνουν ακόμη πιο άγρια μέτρα δεν αισθάνονται καλά στα ποδάρια τους και γι’ αυτό κοιτάνε να μην αφήνουν ρωγμές. Είναι γελασμένοι όμως, γιατί οι εργάτες καταλαβαίνουν και την κρίσιμη ώρα γίνονται μια γροθιά», σημείωσε. Τέλος, διαβεβαίωσε ότι η ΟΜΕ θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της ώστε αυτός ο αγώνας να γίνει υπόθεση όλης της εργατικής τάξης.
Πηγή: 902.gr