in ,

Κινητοποίηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης με αίτημα η ΔΕΘ να γίνει Μητροπολιτικό πάρκο

4:30 στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης στην ειδική συνεδρίαση με μοναδικό θέμα τη ΔΕΘ.

Κινητοποίηση με παράσταση διαμαρτυρίας διοργανώνουν συλλογικότητες και δημοτικές παρατάξεις σήμερα Τετάρτη στις 4:30 το απόγευμα στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης στην ειδική συνεδρίαση με μοναδικό θέμα τη ΔΕΘ. Πολίτες και φορείς ζητούν η ΔΕΘ να γίνει Μητροπολιτικό πάρκο.

«Ήρθε η στιγμή για να φωνάξουμε δυνατά ότι η Θεσσαλονίκη αξίζει ένα Μητροπολιτικό Πάρκο στην καρδιά της. Και αυτή βρίσκεται στον χώρο της ΔΕΘ! Ελάτε στο Δημαρχείο, φορώντας ένα πράσινο ρούχο, την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου στις 4.30 το απόγευμα, όπου θα γίνει η παρουσίαση και συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για το προτεινόμενο σχέδιο ανάπλασης/τσιμεντοποίησης της ΔΕΘ.

Διεκδικούμε να μην οικοπεδοποιηθεί η ΔΕΘ και ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ο χώρος της να γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο!» αναφέρει η Σύμπραξη: ΟΛΗ η ΔΕΘ ένα πάρκο τονίζοντας ότι «η αναχρονιστική λύση της φαραωνικής και εντατικής οικοδόμησης του χώρου (με 5 τεράστια περίπτερα, διαστάσεων μεγαλύτερων του Παλαί Ντε Σπορ το κάθε ένα από αυτά, εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο, ξενοδοχείο ύψους 32 μέτρων, πάρκινγκ 2.000 θέσεων σε τοποθεσία με αρχαιότητες στο υπέδαφος) με ολίγο γκαζόν, θάμνους και διακοσμητικά δέντρα, βαφτίστηκε “Μητροπολιτικό πάρκο”, αλλά αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα».

Η Σύμπραξη: Όλη η ΔΕΘ ένα πάρκο αναφέρει ότι «ακόμα περισσότερο δεν πείθει η “ιδιωτική επένδυση”, αφού επιδοτείται με 200 τουλάχιστον εκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οραματιζόμαστε μια άλλη πόλη, με υψηλή ποιότητα ζωής και ευημερία για τους πολίτες. Και καλούμε όλους τους φορείς και τους πολίτες που αρνούνται την τσιμεντοποίηση της Θεσσαλονίκης να συμπορευτούμε στον αγώνα αυτό» καταλήγει.

 

Οι πολίτες θέλουν Μητροπολιτικό Πάρκο στη ΔΕΘ – Τα επιχειρηματικά κέρδη προωθούν την τσιμεντοποίησή της

Από την πλευρά της η δημοτική κίνηση «Πολη Ανάποδα» που καλεί επίσης σε παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο τονίζει ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Θεσσαλονίκης (πάνω από τα 2/3 των κατοίκων) θέλουν τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πρασίνου με πυκνή φύτευση δέντρων στον χώρο της σημερινής ΔΕΘ και μεταφορά της ΔΕΘ εκτός πόλης στα δυτικά, σύμφωνα τόσο με έρευνα του ΑΠΘ όσο και με σχετικές δημοσκοπήσεις». Προτείνει, έτσι, τη διενέργεια δημοψηφίσματος από την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Θεσσαλονίκης για να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός της πόλης για τον χώρο της ΔΕΘ.

Ταυτόχρονα, επιρρίπτει τις ευθύνες στην κυβέρνηση και το Υπερταμείο καθώς «αδιαφορούν για τη βούληση των κατοίκων και προωθούν σχέδιο τσιμεντοποίησης του χώρου της ΔΕΘ με κατασκευή φαραωνικού μεγέθους κτιρίων εμπορικού κέντρου και ξενοδοχείου καθώς και τεράστιου υπόγειου πάρκινγκ, μιας ψευδοανάπλασης δηλαδή, παραδίδοντας το καλύτερο “φιλέτο” της πόλης και την εκθεσιακή του λειτουργία σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Επιχειρούν την ιδιωτικοποίηση του χώρου της ΔΕΘ, που αποτελεί κοινό μας αγαθό».

Σύμφωνα με τη δημοτική παράταξη «είναι γνωστό ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση της πόλης σε μικροσωματίδια είναι 5 φορές πάνω από το όριο προστασίας της υγείας του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) προκαλώντας πρόωρους θανάτους σε εκατοντάδες κατοίκους της πόλης και ότι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάνθηκε ότι η Ελλάδα παρέβη το δίκαιο της Ένωσης όσον αφορά την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, διότι υπερέβη συστηματικά τα όρια για τα σωματίδια στη Θεσσαλονίκη και δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα.

Αδιαφορώντας πλήρως, η κυβέρνηση και τα επιχειρηματικά συμφέροντα προωθούν σχέδιο στη ΔΕΘ, που θα προσελκύσει ακόμη περισσότερα οχήματα στο κέντρο της πόλης επιβαρύνοντας την ήδη υπάρχουσα κυκλοφοριακή συμφόρηση και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ταυτόχρονα, ενώ το πράσινο στην πόλη κυμαίνεται σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα, επιλέγεται η τσιμεντοποίηση του χώρου της ΔΕΘ συνοδευόμενη από ένα πάρκο με λίγα δέντρα, αφαιρώντας τη δυνατότητα δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου με χιλιάδες δέντρα και πυκνότητα αστικού δάσους στο κέντρο της πόλης.

Κι αυτό παρόλο που η ύπαρξη ενός τέτοιου πάρκου μπορεί να συμβάλλει στην πτώση της θερμοκρασίας τη θερμή περίοδο του έτους, στον αερισμό της πόλης, στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε και να αποτελέσει μια σημαντική συμβολή στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην πόλη».

Το τι θα γίνει τελικά ο χώρος της ΔΕΘ επηρεάζει όλη την πόλη. Επηρεάζει την υγεία και την ίδια τη ζωή των κατοίκων της και συνεπώς η τελική απόφαση οφείλει να είναι των κατοίκων».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κινητοποίηση στο Διοικητικό Εφετείο των Αθηνών ενάντια στην εγκατάσταση 110 ανεμογεννητριών στην Ικαρία

Βρίσκεται η Ελευθερία του Τύπου σε κίνδυνο;