in , , , ,

Κινητοποιήσεις στη δυτική Θεσσαλονίκη για το περιβάλλον

To Σάββατο 5 Ιουνίου στα πλαίσια της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση συλλόγων και σωματείων ενάντια στην καύση απορριμμάτων, ενάντια στις Μ.Ε.Α. για την παραγωγή SRF-RDF και ενάντια στην ρύπανση από τα ΕΛ.ΠΕ., ενώ νωρίτερα την ίδια μέρα η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων ενάντια στη δυσοσμία – ρύπανση από τα ΕΛΠΕ, πραγματοποίησε προσυγκέντρωση στο πάρκο στη Μουσών στον Εύοσμο, και με αυτοκινητοπορεία στους δρόμους του Κορδελιού και του Ευόσμου, κατευθύνθηκε στο χώρο της κινητοποίησης.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι Αθηνά Μπέλλου από το Σύλλογο Γυναικών Πολίχνης, Πάρης Σαρρής από το Συνδικάτο Εργαζομένων στο Φάρμακο-Καλλυντικό, Θανάσης Κοκονάς από την Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Μεταξάς από το Σύλλογο Φοιτητών Ιατρικής του ΑΠΘ
Επίσης και εκπρόσωπος του περιοδικού «ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στα ΔΥΤΙΚΑ».

φωτο από 902
φωτο από 902

Με τη συμμετοχή δεκάδων ατόμων οι διαδηλωτές έγραψαν με τα σώματά τους «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ» ενώ ακολούθησε πορεία και μοιράστηκε η ανακοίνωση η οποία, μέσα σε άλλα ανέφερε:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος δεν είναι μια ευκαιριακή επέτειος για να τιμήσουμε τα βουνά και τις θάλασσες ως το σκηνικό που κάνουμε τις διακοπές μας, όσοι έχουμε την οικονομική δυνατότητα.

Αντίθετα ,είναι μια ακόμη ημέρα για να εκφράσουμε το θυμό μας για το επώδυνο, διαρκές και επιδεινούμενο έγκλημα με κριτήριο τα κέρδη των λίγων και με θύματα τον αέρα, τη γη και το νερό τα συστατικά δηλαδή που κάνουν δυνατή τη ζωή στον πλανήτη μας. Είναι μια ημέρα για να διαδηλώσουμε ενάντια σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση με κυρίαρχα στοιχεία την βλάβη στην ανθρώπινη υγεία και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Παραθέτουμε δέκα αναμφισβήτητα στοιχεία που παραπέμπουν κυβερνήσεις και μεγάλες επιχειρήσεις:

1. Υπερθέρμανση του πλανήτη από την αυξανόμενη χρήση ορυκτών καυσίμων. Συνέπειες: Λιώσιμο πάγων, παρατεταμένη ξηρασία που φέρνει μη ελέγξιμες πυρκαγιές, αύξηση ακραίων καιρικών φαινομένων όπως τυφώνες.
2. Λιώσιμο παγετώνων. Συνέπειες: Αύξηση της στάθμης των θαλασσών που μεσοπρόθεσμα θα οδηγήσει μέχρι και 480 εκατομμύρια ανθρώπους να μεταναστεύσουν από παράλιες περιοχές.
3. Απορρίπτονται ή πετιούνται στα σκουπίδια περίπου 1.3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων το χρόνο. Ικανή ποσότητα για να θρέψει 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Συνέπειες: Η παγκόσμια κοινωνική πλειοψηφία παράγει αμύθητο πλούτο, ο οποίος δεν φθάνει πίσω σε αυτή και δεν κατανέμεται με βάση τις κοινωνικές ανάγκες.
4. Απώλεια βιοποικιλότητας. Σε 50 μόλις χρόνια οι πληθυσμοί χερσαίων, θαλάσσιων και αμφίβιων ζώων έχει μειωθεί κατά 70%. Συνέπειες: Ο άνθρωπος είναι ο κύριος υπεύθυνος για το έκτο σε σειρά στην ιστορία του πλανήτη, κύμα μαζικού βιολογικού αφανισμού.
5. Δασική αποψίλωση. Κάθε έξι δευτερόλεπτα χάνετε δασική έκταση ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η οικολογική καταστροφή του Αμαζονίου, αποτέλεσμα της οικονομικής επιδρομής των ομίλων αγροτοβιομηχανίας, ξυλείας, εξορυκτικών δραστηριοτήτων, καθώς και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που τις χρηματοδοτούν. Συνέπειες: Μαζί με τον πνεύμονα πρασίνου χάνεται το έδαφος που συγκρατούν οι ρίζες των δέντρων επιταχύνοντας την ερημοποίηση των εκτάσεων.
6. Ατμοσφαιρική ρύπανση. Συνέπειες: Υπολογίστηκε πως κάθε έτος μέχρι και 7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα από νόσους που σχετίζονται με τους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Αριθμός διπλάσιος από τον παγκόσμιο συνολικό αριθμό θυμάτων του covid-19 από το μήνα που ξέσπασε η πανδημία έως σήμερα. Στην Ελλάδα καταγράφονται περίπου 8.500 τέτοιου θάνατοι ανά έτος.
7. Καύση απορριμμάτων: Βαφτίζοντας Ανανεώσιμη πηγή ενέργειας (ΑΠΕ) τα σκουπίδια, οι κυβερνήσεις αδειοδοτούν τσιμεντοβιομηχανίες και εργοστάσια καύσης να ρυπαίνουν τις γειτονιές μας στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης». Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις επενδύουν σε αυτούς τους κερδοφόρους σχεδιασμούς και θυσιάζουν ανθρώπινες ζωές και περιβάλλον.
8. Πληθυσμιακή ανασφάλεια για εξασφάλιση τροφής και πόσιμου νερού. Απουσία υποδομών και έργων σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από ξηρασία και διάβρωση του εδάφους στερούν από πολλούς πληθυσμούς στη πρόσβαση σε τροφή και νερό. Συνέπειες: Υπολογίζεται πως μέχρι το 2050 περίπου 800 εκατομμύρια άνθρωποι θα κοιμούνται νηστικοί.
9. Ρύπανση από πλαστικά. Το 1950 η ετήσια παγκόσμια παραγωγή πλαστικών ήταν 2 εκατομμύρια τόνοι. Το 2015 πιάσαμε ως ανθρωπότητα τους 420 εκατομμύρια τόνους και εξακολουθούμε να διατηρούμε ως σήμερα αυξητική τάση. Συνέπειες: Το πλαστικό –που στο μεγαλύτερο ποσοστό του δεν είναι ανακυκλώσιμο- βρίσκεται παντού σε τρομακτικές ποσότητες που λειτουργούν αθροιστικά μιας και χρειάζονται αιώνες για την αποσύνθεση του.
10. Κυβερνητικές πολιτικές Οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν πολιτικές που εξυπηρετούν τους λίγους, κάνουν τα στραβά μάτια και ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις ανάγκες των πολλών. Συνέπειες: Η καταστροφή επιταχύνεται.
Δυστυχώς οι δέκα αυτές νέες πληγές του ΄΄Φαραώ΄΄ δεν αφορούν μόνο τους Αιγυπτίους και τα πρωτότοκα τους. Υποφέρουμε και θα υποφέρουν στο μέλλον εντονότερα , ΟΛΟΙ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ.

Η Πρωτοβουλία Ενάντια στη Καύση Απορριμμάτων από το Τιτάν έχει τεκμηριωμένους και δίκαιους λόγους σύμφωνα με τα παραπάνω ΔΕΔΟΜΕΝΑ να διαμαρτύρεται για το περιβαλλοντικό και υγειονομικό έγκλημα που φέρνει η αδειόδοτηση καύσης rdf και srf από το υπουργείο Ενέργειας προς τη τσιμεντοβιομηχανία στη περιοχή της Ευκαρπίας.

Διαχρονικά οι Ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, δυστυχώς, δεν προωθούν ουσιαστικές λύσεις στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων με κριτήριο την προστασία της ανθρώπινης υγείας και την προστασία του περιβάλλοντος. Το πλαστικό γέμισε πρώτα τα σπλάχνα της ελληνικής γης. Μετά το συναντήσαμε και στις καταγάλανες θάλασσες μας. Τώρα αποφασίζουν –πάλι χωρίς εμάς- να γεμίσουν και τον ήδη επιβαρυμένο αέρα της πόλης μας με τα καρκινογόνα παράγωγα της καύσης πλαστικών και απορριμμάτων.

Άκρα του τάφου σιωπή της εκάστοτε κεντρικής ή περιφερειακής εξουσίας για βιώσιμα πρότυπα ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ, ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗΣ, ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ , ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ. Τώρα να ανακληθεί η αδειοδότηση καύσης, να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος από τη βιομηχανική ρύπανση, για να πραγματοποιηθούν μελέτες και μετρήσεις με ευθύνη του κράτους για τη χαρτογράφηση των επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία από τη βιομηχανική δραστηριότητα, να γίνει Κέντρο Υγείας στην Ευκαρπία. Δε θα τους περάσει.

Στη Δυτική Θεσσαλονίκη, θα σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της οικολογικής καταστροφής σε βάρος των πολλών, για τα κέρδη των λίγων».

Κινητοποίηση και στα ΕΛΠΕ από την πρωτοβουλία «Η Αναπνοή είναι δικαίωμα»

Στα πλαίσια των δράσεων για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, η πρωτοβουλία «Η Αναπνοή είναι δικαίωμα» πραγματοποίησε συγκέντρωση έξω από την κεντρική πύλη των ΕΛΠΕ τα οποία χαρακτηρίζουν «πηγή της ρύπανσης και δυσοσμίας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Η μεν φωνή, φωνή Ιακώβ, αι δε χείρες, χείρες Ησαύ»

Σκοτώθηκε εργαζόμενος σε εργοστάσιο στην Αταλάντη