Εκατοντάδες ήταν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες που ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα εργατικών σωματείων, σχημάτων και παρατάξεων που διοργάνωσαν 2 διαφορετικές συγκεντρώσεις σήμερα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Όπως αναφέρει το 902.gr στο Άγαλμα Βενιζέλου εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς της πόλης διατράνωσαν: «Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο-έκτρωμα» της κατάργησης του 8ωρου, της 10ωρης απλήρωτης δουλειάς και της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης.
«Η απάντηση είναι μία! Απορρίπτεται το τερατούργημα! Να αποσυρθεί!», τόνισε στην ομιλία του στο Άγαλμα Βενιζέλου ο Πέτρος Σημάδης, πρόεδρος της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης. Και επισήμανε ότι «οι επόμενες μέρες να είναι ακόμα πιο δυναμικές. Να μη μείνει άνθρωπος που δεν θα μάθει για τον πόλεμο των Σωματείων ενάντια στο γύρισμα που θέλει η κυβέρνηση έναν αιώνα πίσω. Να ετοιμαζόμαστε για την επόμενη απεργιακή μάχη, με ακόμα περισσότερους απεργούς, με ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία.
Δεν υπάρχουν άλλα διλήμματα για εμάς, για όσους προβληματίζονται, αλλά ακόμα και σήμερα φοβούνται να κάνουν το επόμενο βήμα, το βήμα της οργάνωσης. Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Μέσος δρόμος δεν υπάρχει. Σε αυτούς τους εργαζόμενους απλώνουμε το χέρι. Να φοβηθούν τη ζωή που μας ετοιμάζουν, να κάνουν την οργή τους δύναμη και να πληθύνουν τις γραμμές των Σωματείων τους.
Η κυβέρνηση και οι εργοδότες χτυπούν την εργατική τάξη στην καρδιά. Η απάντηση που τους ετοιμάζουν οι εργάτες θα είναι εκκωφαντική».
Οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν διαδήλωση η οποία κινήθηκε στην Αριστοτέλους και την Λεοφώρο Νίκης.
Την ίδια ώρα ήταν προγραμματισμένη και η συγκέντρωση που καλέσαν εργατικές Κινήσεις και Συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης αλλά και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στη συμβολή των οδών Ερμού και Αγίας Σοφίας.
Οι διαδηλωτές μέσω της Τσιμισκή, της Αριστοτέλους, της Εγνατίας και της Βενιζέλου κατέληξαν στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
H Αντεπίθεση των Εργαζομένων στο κάλεσμά της ανέφερε:
«Εμείς, οι εργαζόμενοι, οι νέοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, πρέπει να προετοιμάσουμε και να προσπαθήσουμε, να σταματήσουμε είτε το κατέβασμα του νομοσχεδίου, είτε την ψήφισή του. Αυτό σημαίνει, να πάμε παντού, να εξηγήσουμε το τι σημαίνει αυτό το νομοσχέδιο. Να φτιάξουμε επιτροπές αγώνα παντού, σε χώρους εργασίας, σε πλατείες και γειτονιές, σε σχολεία και σχολές. Να διοργανώσουμε συνελεύσεις, συζητήσεις και εκδηλώσεις. Να προετοιμάσουμε ή να στηρίξουμε συγκεντρώσεις, πορείες, διαδηλώσεις, απεργίες και καταλήψεις. Να οργανώσουμε έναν αγώνα διαρκείας, ενάντια στην κρατική/αστυνομική βία και καταστολή, αλλά και μια νέα αρχή, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, και των πιο ζωτικών αναγκών μας, εν μέσω παροξυσμού της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης».
H Ταξική Πορεία την ίδια στιγμή τονίζει:
«Δεν χωρούν καθυστερήσεις, αυταπάτες και εφησυχασμός! Αυτό το νομοσχέδιο αφορά όλους τους εργαζόμενους! Και όλοι μαζί πρέπει να μπουν στον αγώνα για την ανατροπή του, να πυκνώσουν οι πρωτοβουλίες και οι μαζικές κινητοποιήσεις. Η Εργατική Πρωτομαγιά και οι μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις στις 6 Μάη ήταν ένα πρώτο, σημαντικό βήμα, το οποίο χρειάζεται συνέχεια με πιο μαζικούς και αποφασιστικούς όρους.
Σε κάθε εργασιακό χώρο, σε κάθε σωματείο να παρθούν άμεσα πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ενεργοποίησης τω εργαζομένων. Να γίνουν μαζικές γενικές συνελεύσεις και να παρθούν αποφάσεις αγώνα, με στόχο τη μαζική, πλατιά ενεργοποίηση όλων των εργαζομένων σε ένα μεγάλο απεργιακό μέτωπο. Να μην επιτρέψουμε να επαναληφθεί η τακτική της εκτόνωσης και της ήττας, με μία και μόνη απεργία για «την τιμή των όπλων». Να αντιπαρατεθούμε με τις δυνάμεις της συνθηκολόγησης και της υποταγής στο εσωτερικό τους εργατικού κινήματος. Με το λαό και τη νεολαία στο πλευρό μας να βάλουμε φραγμό στο νέο εργασιακό μεσαίωνα και την επέκταση της βαρβαρότητας».