in

Κέρδη χωρίς φόρους; Του Θεόφιλου Σιχλετίδη

Κέρδη χωρίς φόρους; Του Θεόφιλου Σιχλετίδη

Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη του ΔΝΤ η μείωση των εισοδηματικών ανισοτήτων δεν συμβάλει μόνο στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των φτωχών και των χαμηλά μεσαίων στρωμάτων, αλλά δημιουργεί περιβάλλον και προϋποθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη. Από συμπεράσματα πάμε καλά, αυτό είναι το μόνο βέβαιο, αλλά η απόσταση ανάμεσα σε αυτό που πρέπει να συμβεί, σύμφωνα ακόμα και με το ΔΝΤ, και σε αυτό που συμβαίνει, στην περίπτωση μας και όχι μόνον, είναι τεράστια. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για τις εισοδηματικές ανισότητες η Ελλάδα, μετά από πέντε χρόνια «προγράμματος», βρίσκεται σήμερα στην πρώτη θέση μεταξύ των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ σε ότι αφορά την απόσταση που χωρίζει το 20% των πλουσιότερων από το 20% των φτωχότερων. Τ’ ότι το ΔΝΤ επιμένει και εκβιάζει τη νέα ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει το «πρόγραμμα», άρα να διευρύνει τις εισοδηματικές ανισότητες, το λες και πολιτική σχιζοφρένεια, αλλά καλύτερα είναι να μη ψάχνουμε λογική στη στάση του Ταμείου απέναντι στην Ελλάδα.

Το θέμα μας είναι τι σχεδιάζει η νέα ελληνική κυβέρνηση ώστε να μειώσει τις εισοδηματικές ανισότητες. Η άμεση επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων για τις συμβάσεις εργασίας και η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού θα αποτελέσουν ένα πρώτο μεγάλο και αναγκαίο βήμα, που θα πρέπει με ταχύτητα να συνοδευτεί από ένα δεύτερο, την αλλαγή των φορολογικών συντελεστών. Το «περισσότεροι φόροι στους πλούσιους» δεν μπορεί να μείνει στην… κατηγορία του συνθήματος, ούτε μπορούμε να το αφήσουμε για κάποτε αργότερα περιμένοντας το πώς θα «φτιάξουν» οι φορολογικοί μηχανισμοί. Και οι φορολογικοί μηχανισμοί θα πρέπει να «φτιάξουν» – ώστε και ο ΦΠΑ να εισπράττεται και οι μεγάλες φορολογικές υποθέσεις να μην μένουν για πάντα σε εκκρεμότητα και μεγάλα πρόστιμα, για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, να μην μένουν μέχρι να διαγραφούν στα συρτάρια των αρμοδίων υπηρεσιών – και οι φορολογικοί συντελεστές θα πρέπει να αλλάξουν.

Ο δρόμος της… ανάπτυξης μέσα από τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές στα υψηλά εισοδήματα και στα μεγάλα επιχειρηματικά κέρδη δοκιμάστηκε και απέτυχε και το σχέδιο της «βουλγαροποίησης» των φορολογικών συντελεστών είναι δίπλα μας, λίγα χιλιόμετρα βορειότερα, και μπορούμε να δούμε τι απέδωσε, στους πολλούς της Βουλγαρίας, το «κέρδη χωρίς φόρους». Αν είναι περίπλοκο, μέσα σε έναν αλήθεια πολύ περίπλοκο κόσμο, το να πάνε οι εκατομμυριούχοι στο ταμείο τώρα, σήμερα οι συνθήκες είναι οι ιδανικότερες ώστε αυτό να συμβεί.   

*Ο Θεόφιλος Σιχλετίδης είναι ένας από τους Δύο Λύκους: καθημερινά, 12 με 1, στο ρ/σ «Στο Κόκκινο 93,4»         
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περί της ανεξαρτησίας του κ. Στουρνάρα, της ΤτΕ και άλλων Χαϊλάντερ. Του Απόστολου Λυκεσά

Ιθαγένεια και ελληνοφρένεια. Του Δημοσθένη Παπαδάτου Αναγνωστόπουλου