in

Καζάνι που βράζει η ανατολική Ουκρανία

Καζάνι που βράζει η ανατολική Ουκρανία

Eπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας συγκάλεσε ο ακροδεξιός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ , τη στιγμή που συγκρούσεις διεξάγονται σε πολλές πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Αρσέν Αβακόφ.

Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας εξαπολύουν «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση για να τερματίσουν τον έλεγχο που ασκούν αυτονομιστές στην πόλη Σλαβιάνσκ.

Το Σάββατο, φιλορώσοι αυτονομιστές είχαν τον έλεγχο του κέντρου της πόλης Σλαβιάνσκ, καταλαμβάνοντας αστυνομικό τμήμα και το τοπικό αρχηγείο της Υπηρεσίας Ασφαλείας και στήνοντας σημεία ελέγχου και οδοφράγματα. Η πόλη Σλαβιάνσκ βρίσκεται σε απόσταση περίπου 150 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα.  «Μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση άρχισε στο Σλαβιάνσκ. Διευθύνεται από το αντιτρομοκρατικό κέντρο της υπηρεσίας κρατικής ασφαλείας. Συμμετέχουν δυνάμεις από όλες τις μονάδες ασφαλείας της χώρας. Ας είναι ο Θεός μαζί μας» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ στη σελίδα του στο Facebook, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Τη Κυριακή οι φιλορώσοι κατέλαβαν και το γραφείο του δημάρχου της Μαριούπολης έπειτα από πορεία που πραγματοποιήθηκε στη πόλη.

Από την πλευρά της, η Ρωσία προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι οποιαδήποτε ένοπλη ενέργεια στην ανατολική Ουκρανία θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις συνομιλίες που είναι προγραμματισμένες να γίνουν αυτή την εβδομάδα στη Γενεύη.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι υποκινεί την κρίση στην Ουκρανία, με το Κρεμλίνο να αρνείται αυτές τις κατηγορίες.

Να σημειωθεί πως ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν θα μεταβεί στο Κίεβο της Ουκρανίας στις 22 Απριλίου για να συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών πριν από τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του Μαΐου, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου στο Κίεβο είναι σαφής επίδειξη συμπαράστασης υψηλού επιπέδου προς την Ουκρανία , ανέφερε ο Λευκός Οίκος το Σάββατο εκφράζοντας την ανησυχία του για την κλιμάκωση των εντάσεων στο ανατολικό τμήμα της χώρας

Τέλος, να «επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση» και να ξεκινήσουν διάλογο για τη μείωση της έντασης κάλεσε όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές στην κρίση της Ουκρανίας ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκιι-μουν.

Ο Μπαν Γκι–μουν, χαρακτηρίζοντας «πολύ ανησυχητική» την έξαρση της βίας που αυξάνει τους κινδύνους στη χώρα, κάλεσε όλες τις πλευρές να προσπαθήσουν να διευκολύνουν μια ειρηνική επίλυση του προβλήματος σεβόμενοι το νόμο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών. «Τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να υποστηρίξουν μια ειρηνική λύση στην τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Χρυσαυγίτες επιχείρησαν ανεπιτυχώς να χαλάσουν συναυλία της ΚΝΕ

Στέκι ΙΣΚΡΑ: Προβολή του ντοκιμαντέρ ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε.