Κινητοποίηση και πορεία αλληλεγγύης στους μικροπωλητ(ρι)ες που στοχοποιούνται από την αστυνομία και τον Δήμο πραγματοποιήθηκε από περισσότερα από 100 άτομα το μεσημέρι του Σαββάτου στη γειτονιά της Ξηροκρήνης, εκεί όπου κάθε εβδομάδα λαμβάνει χώρα μια αυτοσχέδια λαϊκή αγορά φτωχών ανθρώπων οι οποίοι πουλώντας μικροαντικείμενα που έχουν σπίτι τους ή τα έχουν βρει στα σκουπίδια, προσπαθούν να βγάλουν ένα μεροκάματο που δεν ξεπερνά τα 20 ευρώ.
Καθ’ όλη τη διάρκεια και της πορείας ήταν παρούσα διμοιρία των ΜΑΤ καθώς και άνδρες της ασφάλειας και των ΟΠΚΕ. Η πορεία μεταξύ άλλων πέρασε έξω από το Δημαρχείο Αμπελοκήπων-Μενεμένης.
Όπως αναφέρει η συλλογικότητα «Stop War on Migrants» που σταθερά στέκεται αλληλέγγυα στους μικροπωλητ(ρι)ες, «η δήμος, σε συνεργασία με την αστυνομία, προσπαθεί να διώξει ρομά και μετανάστριες μικροπωλητές από την Ξηροκρήνη, που στήνουν την αυτοσχέδια λαϊκή, όπως και από τη λαϊκή της Μαρτίου. Οι συλλήψεις και τα τεράστια πρόστιμα που τους επιβάλλονται, ουσιαστικά αποδεικνύουν ότι το κράτος κυνηγάει αυτούς που είναι φτωχοί και “ξένοι”. Σε αυτή την κατάσταση, όπου οι μικροπωλητές συνεχίζουν να προσπαθούν να δουλεύουν και να ζήσουν με αξιοπρέπεια, εμείς οφείλουμε να δείξουμε αλληλεγγύη και να διεκδικήσουμε μαζί τους τη θέση τους στη γειτονιά».
«Οι μικροπωλητές είναι κομμάτι αυτής της γειτονιάς και για αυτούς τους λόγους στεκόμαστε μαζί τους απέναντι στον ρατσισμό και απέναντι στις επιθέσεις της αστυνομίας» τονίζει η συλλογικότητα, η οποία έχει δημιουργήσει το παρακάτω βίντεο για την ανάδειξη της αστυνομικής καταστολής εις βάρος αδύναμων ανθρώπων:
Από τη μεριά της η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωση της αναφέρει:
«Ποιοι τελικά έχουν δικαίωμα να παλέψουν για να επιβιώσουν; Και τι κάνουμε όταν σε κάποιες απαγορεύεται η ίδια η δυνατότητα της ύπαρξης και της παρουσίας;
Στη λαϊκή της Ξηροκρήνης δίνεται εδώ και μερικά Σάββατα μια μάχη ακριβώς για αυτά (τα πολύ πραγματικά, κρίσιμα και διόλου φιλοσοφικά) ζητήματα. Στις παρυφές της επίσημης, μεγάλης λαϊκής, παραδοσιακά έβρισκαν χώρο φτωχοί άνθρωποι που πουλάνε ό,τι βρουν για να βγάλουν “δυο φράγκα” με την ελπίδα (προφανώς) όχι κάποιου σοβαρού κέρδους, αλλά μπας και βγει άλλη μια μέρα.
Όχι τυχαία, αυτοί οι παρίες του μικροεμπορίου, είναι συνήθως οι παρίες και της κοινωνίας – ρομά, μετανάστριες και πρόσφυγες – ακριβώς οι άνθρωποι που δε χωρούν στις εθνικές μας φαντασιώσεις κι αποκλείονται από όλα τα στοιχειώδη δικαιώματα: υγεία, παιδεία, κοινωνική πρόνοια, εργασία. Από όλα εκτός από το “δικαίωμα” να καταστέλλονται. Γιατί το κράτος κι η αστυνομία λατρεύουν να μισούν, να δέρνουν και να συλλαμβάνουν αυτούς τους ανεπιθύμητους μικροπωλητές.
Η πάταξη του μικροεμπορίου, των πλανόδιων, των αυτοσχέδιων αυτών πάγκων υπήρξε διαχρονικά ένα πεδίο σύγκρουσης. Κάθε τόσο οι δημοτικές αρχές (ως βασική εκδοχή κρατικής οργάνωσης στο τοπικό επίπεδο) έτρεχαν εκστρατείες σκουπίσματος και πάταξης των χωρίς άδεια μικροπωλητών – χρεώνοντάς τους συχνά συνολικά την ευθύνη για την κατάρρευση της οικονομίας και κλείνοντας το μάτι στο συντηρητικό τους ακροατήριο που διψά για “νόμο και τάξη”.
Αυτή την παράδοση του κοινωνικού αυτοματισμού, της ξενοφοβίας, της ανθρωποφαγίας και του ρατσισμού τιμά κι η νέα δημοτική αρχή της πόλης της Θεσσαλονίκης. Οι συντονισμένες επιχειρήσεις δημοτικής και κανονικής αστυνομίας ξεκίνησαν κανά δυο Σάββατα μετά την – με πλήρη μιντιακή κάλυψη – επίσκεψη του δημάρχου Αγγελούδη στη λαϊκή της Ξηροκρήνης.
Και για να επιστρέψουμε στο ερώτημα με το οποίο ξεκινήσαμε: για εμάς η απάντηση είναι πως όλοι κι όλες θα πρέπει να έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται για τη ζωή τους. Κι αν αυτό αμφισβητείται, περιορίζεται και καταστέλλεται, πρέπει να είμαστε εκεί για να το υπερασπιστούμε. Καμιά φορά το δίκαιο δεν ταυτίζεται με το τυπικά νόμιμο, αλλά με το δίκαιο “του άνεργου, της άστεγης και του μετανάστη”.
Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης».