in , ,

Κάθε μέρα και χειρότερα για Ε.Σ.Υ. και ασθενείς ενώ η κυβέρνηση επιτάσσει ιδιώτες γιατρούς αντί για κλινικές

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής έχει ξεπεράσει πια το σημείο που θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει ως οριακό, ο δείκτης θετικότητας (δηλαδή ο λόγος κρουσμάτων προς τον αριθμό των τέστ) άγγιξε σήμερα το 12,1%, ενώ και στη Θεσσαλονίκη τα περιθώρια σε κλίνες ΜΕΘ αρχίζουν και στερεύουν, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν οι ρυθμοί εξάπλωσης που κυριαρχούν στην Αθήνα.

Ένα χρόνο και λίγες μέρες μετά το πρώτο lock down, μας είναι αδύνατον να βρούμε κινήσεις της κυβέρνησης που να στηρίζουν ουσιαστικά το Ε.Σ.Υ. και να ελέγχουν τη διασπορά. Ενώ λίγες είναι και οι κινήσεις που πατούν πάνω σε κάποια στοιχειώδη επιστημονικά δεδομένα και όχι πάνω σε κάποιου είδους κατασταλτική εφευρετικότητα που επιμένει να απαγορεύει ότι ενοχλεί την κυβέρνηση όπως οι συγκεντρώσεις, οι πορείες ή ακόμα και η έξοδος σε κάποιο πάρκο από τη στιγμή που δεν συνδυάζεται με κατανάλωση και που κλείνει επιδεικτικά τα μάτια μπροστά στα μηδενικά μέτρα προστασίας στα σχολεία, στα μέσα μεταφοράς και στους χώρους δουλειάς.

Τα έχουμε ξαναπεί, όχι βέβαια τόσο συχνά όσο λένε τα ακριβώς αντίθετα οι κυβερνητικοί παπαγάλοι, οι οποίο βέβαια φαίνεται σιγά σιγά να πηδούν από το καράβι μίας πολιτικής διαχείρισης που βουλιάζει και που δυστυχώς παίρνει μαζί της στον πάτο της θάλασσας μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ

Ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ ενημέρωσε πως σήμερα στις 9.37 το πρωί 105 ασθενείς ήταν αυτοί οι οποίοι παρέμεναν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, ενώ αντίστοιχα περιστατικά είχαμε συναντήσει και στη Θεσσαλονίκη πριν λίγους μήνες, με τον Αθ. Σιούλη, Πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ  να καλείται να απολογηθεί για τα αδικήματα της διασποράς ψευδών ειδήσεων και της απειλής διάπραξης εγκλημάτων (!) μέσα από δηλώσεις του στα ΜΜΕ», επειδή είχε τολμήσει να αναφέρει το κοινό μυστικό που κανείς δεν είχε το δικαίωμα να αποκαλύψει στην κοινωνία: Πως το Σύστημα Υγείας, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού, είναι ανοχύρωτο και ανεπαρκές, πως οι ΜΕΘ ήταν και είναι γεμάτες σε τέτοιο βαθμό που τα τακτικά χειρουργεία έχουν μειωθεί κατά 80% και ασθενείς συρρέουν μαζικά στις ιδιωτικές κλινικές που θησαυρίζουν, πως υπήρχε και υπάρχει διαλογή ασθενών από τη στιγμή που οι διαθέσιμες κλίνες ή είναι ελάχιστες ή δεν υπάρχουν καν.

Κικίλιας: Δεν έχουμε γίνει «Μπέργκαμο»

Ο υπουργός Υγείας, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, παραδέχθηκε πως η κατάσταση στην Αττική δεν είναι καλή αλλά τόνισε πως “έχουμε σχέδιο και για τα πολύ δύσκολα”, και “κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν”. “Έχω ακούσει πολλές φορές από την έναρξη της πανδημίας ότι η χώρα γίνεται Μπέργκαμο. Δεν έχει γίνει. Η χώρα ανταποκρίνεται, καθώς και το ΕΣΥ, σε πείσμα εκείνων που έλεγαν πως θα καταρρεύσει” συμπλήρωσε, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά την απόσταση των λεγομένων του, αλλά και όσων παρουσιάζουν τα κεντρικά δελτία ειδήσεων από την πραγματικότητα που βιώνουν και περιγράφουν κάθε μέρα σε συζητήσεις στο δρόμο αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι ασθενείς αλλά και το προσωπικό των νοσοκομείων.

21/3/2021: Το ΕΣΥ υπό κατάρρευση και τα ασθενοφόρα δεν χωράν στον Ευαγγελισμό

ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 για την επιστράτευση αυτοαπασχολούμενων γιατρών

Δεκάδες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται καθημερινά με κύριο αίτημα την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, ενώ μόνο αύριο εργατικά σωματεία και η ΟΕΝΓΕ έχουν καλέσει σε συγκεντρώσεις στο Υπουργείο Υγείας, στο «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ» στον Πειραιά, στην «ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ» στους Αμπελόκηπους, στο «ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ», στο «ΥΓΕΙΑ» στο Μαρούσι και στο «ΙΑΣΩ GENERAL» στο Χολαργό.

Η κυβέρνηση όμως επιμένει να μην ενοχλεί την κερδοφορία των κλινικαρχών, οι οποίοι επαναλαμβάνουμε πως πλουτίζουν καθώς δέχονται εκατοντάδες περιστατικά που τα δημόσια νοσοκομεία, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν.

Πρόχειρη λύση και ενδεικτική ενός ακόμα πιο πρόχειρου σχεδιασμού της κυβέρνησης η επίταξη ιδιωτών γιατρών.

Σε σχετική ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας αναφέρεται:

«Την ώρα που δεκάδες ασθενείς μένουν εκτός ΜΕΘ, επειδή τα δημόσια νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει και που δεκάδες γιατροί περιμένουν στην ουρά για να προσληφθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας, η κυβέρνηση εμφανίζει ως “λύση” την επιστράτευση 200 αυτοαπασχολούμενων γιατρών.

Εξαπατά τους ασθενείς και τους υγειονομικούς ότι έτσι θα αντιμετωπιστούν οι χιλιάδες ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία, οι λίστες αναμονής των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ για να κερδίσουν τη ζωή τους, οι μετακινήσεις ασθενών και υγειονομικών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από πόλη σε πόλη, οι -επί ένα χρόνο- αποκλεισμένοι ασθενείς από χειρουργεία, θεραπείες και διαγνωστικές εξετάσεις.

Την ίδια στιγμή που οι δημόσιες μονάδες υγείας αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις τεράστιες ανάγκες των ασθενών, η κυβέρνηση παρέχει ασυλία στους επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας, ώστε να συνεχίσουν να κερδοσκοπούν εν μέσω πανδημίας και από πάνω τους επιδοτεί για όσους ασθενείς θελήσουν να νοσηλεύσουν.

Αυτό που είναι αναγκαίο και ρεαλιστικό είναι:

 Η άμεση επίταξη -χωρίς αποζημίωση- όλων των νοσοκομείων και διαγνωστικών κέντρων του ιδιωτικού τομέα, για να προστεθούν έτοιμες και κρίσιμες υποδομές και έμπειρο προσωπικό για την περίθαλψη Covid και No Covid ασθενών.
 Η άμεση, και χωρίς άλλες προϋποθέσεις, πρόσληψη όλων των ειδικευμένων γιατρών και των γιατρών για έναρξη ειδικότητας.
 Η ένταξη όλων των αυτοαπασχολούμενων σε κρατικό σχέδιο για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας όλων των ασθενών».

Ο Τομέας Υγείας και Πρόνοιας ΜέΡΑ25 σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή του:

«Το γεγονός ότι στην κυβέρνηση κατέληξαν να συζητούν το θέμα της συμμετοχής των ιδιωτών γιατρών στην αντιμετώπιση της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης μέσα σε πλαίσιο 700 διασωληνωμένων και 60 θανάτων την ημέρα καταδεικνύει για πολλοστή φορά την προχειρότητα αλλά και την υποκρισία με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πανδημία.

Η συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών θα όφειλε να μην είναι άλλη μια προσθήκη στην εκτρωματική υγειονομική πολιτική που καλά κρατεί, αλλά να έχει προγραμματιστεί έγκαιρα τόσο από την άποψη της μορφής της συμμετοχής, που θα μπορούσε να είναι μελετημένη και όχι τελεσιγραφική, τόσο από την άποψη της οργάνωσης αυτής της συμμετοχής, όσο και από την άποψη της εκπαίδευσης. Η επίταξη του ιδιωτικού τομέα στην οποία αναφέρεται εδώ και μήνες το ΜέΡΑ25 και που περιλαμβάνει σαφώς την άνευ ειδικών όρων συστράτευση των ιδιωτικών κλινικών με όλους τους ανθρώπινους και υλικούς πόρους τους, δεν έχει καμία σχέση με την κίνηση εντυπωσιασμού της κυβέρνησης την ώρα που τα ασθενοφόρα σχηματίζουν ουρές έξω από τα νοσοκομεία.

Όλοι μπορούν να καταλάβουν ότι η κίνηση αυτή είτε υποκρύπτει πρόθεση απόδοσης ευθυνών, είτε γίνεται καθαρά για λόγους εντυπώσεων. Το δε αποτέλεσμα, να καλούνται τώρα οι παθολόγοι της γειτονιάς να βγουν εκόντως-ακόντως από τα ιατρεία τους και να μπουν επειγόντως μέσα σε τμήμα COVID προς αντιμετώπιση βαρέως πασχόντων, εγκαταλείποντας παράλληλα τους δικούς τους ασθενείς στο έλεος της μοίρας τους, μόνο αντιπαραγωγικό μπορεί να είναι.

Δυστυχώς, όπως ήταν αναμενόμενο, το διαλυμένο σύστημα δημόσιας υγείας, αποδείχθηκε ανίκανο να διαχειριστεί τη μαζική κρίση. Η διάλυση αυτή φέρει τις υπογραφές συγκεκριμένων κομμάτων και στελεχών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Ίσως και να έχουμε ασχοληθεί πάρα πολύ με τις ευθύνες και πλέον να πρέπει να ασχοληθούμε μόνο με την ανευθυνότητα».

Το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση τονίζει:

«Ενώ τα δημόσια νοσοκομεία, ειδικά στην Αττική, καταρρέουν υπό την πίεση της πανδημίας, την ώρα που δεκάδες ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ λόγω της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης, που δεν έχει κάνει τίποτα για να ενισχύσει ουσιαστικά τα νοσοκομεία σε μέσα και προσωπικό ενώ αρνείται να επιτάξει τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, η κυβέρνηση προχωρά στο αυταρχικό μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης περίπου 200 αυτοαπασχολούμενων γιατρών.

Πρόκειται για μέτρο που εκτός των άλλων είναι πλήρως αναποτελεσματικό, γίνεται με καθαρά επικοινωνιακά κριτήρια για να φανεί πως Μητσοτάκης και Κικίλιας κάνουν κάτι για την υγεία…

Κινούνται με την ίδια πολιτική εδώ και ένα χρόνο: Αστυνομική-αυταρχική αντίληψη, «ατομική ευθύνη», μη ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας (η πολιτική του συστήματος και της ΕΕ δεν το επιτρέπει) και επικοινωνιακοί χειρισμοί.

Αντί η κυβέρνηση να επιτάξει τα ιδιωτικά νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές με τις μεγάλες υποδομές, που είναι επιτακτικά αναγκαίες και θα έφερναν και ουσιαστικό αποτέλεσμα, επιστρατεύει αυτοαπασχολούμενους γιατρούς… Η κυβέρνηση συνεχίζει να παρέχει προκλητική ασυλία στους μεγαλο-επιχειρηματίες της Υγείας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Μαζική αντικατασταλτική πορεία στο Παρίσι

Δίωξη Α. Σιούλη: Στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση του ΑΧΕΠΑ