Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ (Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία Internet Τηλεόραση) το οποίο υπογράφεται από τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Πολιτισμού, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εργασίας, Υποδομών και Επικρατείας.
Στο νομοσχέδιο δεν γίνεται αναφορά στον αριθμό των υπαλλήλων που θα προσληφθούν στον νέο φορέα, ούτε στον αριθμό των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών καναλιών που θα περιλαμβάνει.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, Η νέα ανώνυμη εταιρεία για τη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση φέρει το όνομα ΝΕΡΙΤ ΑΕ (Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία Ίντερνετ και Τηλεόραση), θα έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, θα είναι δημόσια επιχείρηση που ανήκει στο δημόσιο τομέα και θα εποπτεύεται από το κράτος.
Η ΝΕΡΙΤ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, είναι ανεξάρτητη από το κράτος, άλλους φορείς δημόσιας εξουσίας, φορείς που ελέγχονται από αυτούς και πολιτικά κόμματα.Στην εταιρεία θα υπάρχει Εποπτικό Συμβούλιο αποτελούμενο από επτά μέλη, το οποίο θα καταρτίζει δεκαετές στρατηγικό σχέδιο λειτουργίας της εταιρείας με εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου ενώ το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται στο ποσό των πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Προβλέπει επίσης αυξημένες αρμοδιότητες του διευθύνοντα συμβούλου, ο οποίος θα διορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό «αρμόδιο για θέματα Τύπου και Μέσων Ενημέρωσης». Η ΝΕΡΙΤ θα προσλαμβάνει με συμβάσεις αορίστου και ορισμένου χρόνου, με σύμβαση έμμισθης εντολής, καθώς και με συμβάσεις έργου. Κατ’ εξαίρεσιν, ύστερα από πρόταση του διευθύνοντος συμβούλου μπορεί να ανατεθεί απευθείας η εκτέλεση ορισμένου έργου σε δημοσιογράφο, σε επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης, λογοτέχνες ή άλλους καλλλιτέχνες.
Yπενθυμίζεται ότι ο αρμόδιος υφυπουργός Παντελής Καψής είχε και έχει σειρά επαφών με τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ χωρίς αποτέλεσμα.
Δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο