Ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί ανακοίνωσε την κατάργηση της αστυνομίας ηθών από τις αρμόδιες αρχές, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Isna ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από το ίδιο πρακτορείο εξετάζεται και αναθεώρηση της νομοθεσίας για την υποχρεωτική χρήση μαντίλας.
Πρόκειται για μία νίκη των εξεγερμένων γυναικών του Ιράν που παρά τις εκατοντάδες δολοφονίες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων συνέχισαν τον αγώνα τους. Η Αστυνομία Ηθών ήταν που ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου την 22χρονη Μαχσά Αμινί επειδή είχε κάνει το λάθος να μην έχει καλύψει όλα τα μαλλιά της με τη μαντίλα και να φαίνονται λίγο τα χέρια της.
«Η Αστυνομία Ηθών δεν έχει καμία σχέση με τη δικαστική εξουσία και καταργήθηκε από τις αρχές που τη δημιούργησαν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μονταζερί το βράδυ του Σαββάτου από την ιερή πόλη Κομ.
Η αστυνομία ηθών, γνωστή με το όνομα Γαστ- ε- Ερσάντ (περιπολίες προσανατολισμού) ιδρύθηκε υπό τον υπερσυντηρητικό πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ “για να διαδώσει την κουλτούρα της σεμνότητας και του χιτζάμπ”.
Αποτελείται από άνδρες με πράσινη στολή και γυναίκες που φορούν μαύρο τσαντόρ, ένα ένδυμα που καλύπτει το κεφάλι και το πάνω μέρος του σώματος.
Η αστυνομία αυτή ξεκίνησε τις περιπολίες της το 2006.
Το Σάββατο, οι αρχές του Ιράν ζήτησαν από τη δικαιοσύνη και το κοινοβούλιο, να αναθεωρηθεί νόμος του 1983 για την υποχρεωτική χρήση της μαντίλας, σε μια προσπάθεια να κάμψουν το κύμα διαμαρτυρίας που έχει ξεσπάσει εδώ και πάνω από δύο μήνες στη χώρα μετά το θάνατο της Μάχσα Αμινί.
Έκτοτε οι Ιρανές έχουν βγει στους δρόμους και κάποιες έβγαλαν ή έκαψαν τη μαντίλα τους δημοσίως με σύνθημα «Ζωή, γυναίκα, ελευθερία» πυροδοτώντας διαδηλώσεις αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο. Συνολικά 448 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights με έδρα τη Νορβηγία ενώ χιλιάδες έχουν συλληφθεί.
Μόλις χθες η ηθοποιός Μιτρά Χαζάρ συνελήφθη στο σπίτι της, επειδή ανήρτησε στον λογαριασμό της στο Instagram βίντεο με τις διαδηλώσεις του Οκτωβρίου στο Βερολίνο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το κίνημα στο Ιράν.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ