Κατάληψη στα γραφεία διοίκησης της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας πραγματοποιούν εργαζόμενοι από τα 12 υποκαταστήματα της Τράπεζας με στόχο να εμποδίσουν την είσοδο του εκκαθαριστή Ι. Γιαννίκου στο κτήριο.
Χθες η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι η Αχαϊκή και άλλες δύο συνεταιριστικές τράπεζες (Λαμίας και Λέσβου-Λήμνου) τίθενται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης στο πλαίσιο των μέτρων εξυγίανσης που προβλέπει ο ν. 3601/2007, όπως τροποποιήθηκε από τον νόμο 4021/2011, ενώ παράλληλα ανακαλούνται οι άδειές τους.
Η Αχαϊκή, με περίπου 15.000 μετόχους, διατηρεί 12 καταστήματα στην περιοχή της Αχαΐας και απασχολεί 103 άτομα. Στην ανακοίνωσή της η διοίκηση της Αχαϊκής Συναιτεριστικής Τράπεζας χαρακτηρίζει αψυχολόγητη και βεβιασμένη την απόφαση της ΤτΕ.
Συνολικά, οι τρεις συνεταιριστικές τράπεζες που τέθηκαν από την ΤτΕ σε καθστώς ειδικής εκκαθάρισης έχουν ενεργητικό ύψους 487 εκατ. ευρώ και χορηγήσεις ύψους 354 εκατ. ευρώ και όπως γράφει και η Ναυτεμπορική, σύμφωνα με το άρθρο 63Δ του ν. 3601/2007 θα διενεργηθεί άμεσα η προβλεπόμενη σε αυτό διαδικασία για την εύρεση αναδόχου των καταθέσεων και τη μεταφορά τους σε άλλη τράπεζα.
Ήδη, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εμπορικές τράπεζες με παρουσία στις συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. Κατά την αποτίμηση θα αποσαφηνιστεί η ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων και κατ΄επέκταση η τύχη τους, αν δηλαδή θα μεταβιβαστούν ή θα παραμείνουν στο υπό εκκαθάριση σχήμα.