Στην δημοσίευση καταγγελίας εργαζόμενης προχώρησε η σελίδα «Μένουμε Ενεργοί – υγεία, συλλογικότητα, αλληλεγγύη» αναφέροντας το ότι καταγγελίες όπως η συγκεκριμένη αποδεικνύουν το πού φτάνει το “κάνε κάτι παραπάνω για την επιχείρηση” σε πολλές δουλειές και σημειώνοντας πως το ζήτημα είναι σημαντικό γιατί πρόκειται για παρότρυνση σε σεξεργασία προς εργαζόμενους/ες που ψάχνουν δουλειά και μάλιστα χωρίς καμία υπόνοια στην αγγελία.
Ολόκληρη η καταγγελία:
«Αναζητώντας εργασία βρήκα μια αγγελία στα social media, που ζητούσαν να προσλάβουν μασέρ σε κέντρο ευεξίας που βρίσκεται στο Κουκάκι. Πηγαίνοντας στην συνέντευξη ξεκινήσαμε να συζητάμε λεπτομέρειες για την δουλειά και να γνωριζόμαστε όπως γίνεται συνήθως. Κάποια στιγμή αναφέρθηκε από τον εργοδότη πως “εδώ δουλεύουμε όπως στην Ταϊλάνδη” “είμαστε ανοιχτόμυαλοι”, εδώ έχουμε θεραπεύτριες από την Ταϊλάνδη”. Μου είπε πως εδώ είναι στην διακριτική ευχέρεια της μασέρ και σε συνεννόηση μαζί με τον πελάτη, κατά την διάρκεια της συνεδρίας αν θα του “κάνει και κάτι παραπάνω” εφόσον και εκείνος της δώσει tip για αυτό το κάτι παραπάνω.
Όλα αυτά μου τα ανέφερε ως κάτι φυσιολογικό, πως γενικά δηλαδή έτσι λειτουργούν τα πράγματα σε αυτόν τον κλάδο “ε και έτσι κάνουν στην Ταϊλάνδη” (να μιλήσουμε για τον «σεξοτουρισμό» στην Ταϊλάνδη και σε ποιο βαθμό μπορούμε να είμαστε σίγουροι/ες ότι έχει υπάρξει επιλογή εργασίας για τις ανήλικες και όχι μόνο, να μιλήσουμε για το αποικιοκρατικό, εξωτικοποιημένο βλέμμα πάνω στις γυναίκες της ανατολής, πάνω στην ίδια τη «λάγνα Ανατολή», για τα κυκλώματα τράφικινγκ, για την εξαναγκαστική πορνεία, γιατί από όλα να μιλήσουμε εδώ;).
Του εξέφρασα τις ενστάσεις μου και έβαλα τα όρια μου, προσδιορίζοντας ακριβώς τι θεωρώ εγώ προσωπικά ότι είναι η μάλαξη, μια θεραπευτική διαδικασία για το σώμα και την ψυχή δηλαδή που συμβαίνει από άνθρωπο σε άνθρωπο, που δεν εμπλέκεται με την σεξεργασία, γιατί και το happy ending όπως κυκλοφορεί η ονομασία του στον χώρο, αυτό είναι, παρά το γεγονός ότι εργοδότες και πελάτες από κέντρα ή εταιρείες κατ’οίκον μασάζ (άλλο πανηγύρι και εκεί) θέλουν να το αφομοιώσουν ως μέρος της συνεδρίας λόγω κέρδους.
Και αυτό δεν συμβαίνει με καθαρούς όρους, αφού όλοι εσείς πια το θεωρείτε φυσιολογικό και μέρος της διαδικασίας, γιατί στα περισσότερα site δεν το γράφετε καθαρά; Γιατί δεν το ορίζετε στις υπηρεσίες ως αισθησιακό μασάζ, σεξουαλικής φύσης;
Συμβαίνει υπογείως “σε συνεννόηση με τον πελάτη” “αν εσύ ως θεραπεύτρια προσφέρεις και αυτήν την υπηρεσία”, δίνοντας του την υπόσχεση πως μπορεί και να συμβεί χωρίς να του το ξεκαθαρίσεις εξ’αρχής για να μην τον χάσεις από πιθανό πελάτη, φέρνοντας την θεραπεύτρια στην δυσχερή θέση να αντιμετωπίσει αυτό το εκβιαστικό και παρενοχλητικό βίωμα μόνη της.
Προωθείτε έννοιες όπως η ευεξία, η υγεία, η αρμονία αλλά εγώ και άλλες συναδέλφισσες συναντάμε πολύ βρώμα και ανθυγιεινότητα σε αυτόν τον χώρο, αυτό που καταφέρνετε είναι να μας αρρωσταίνετε, χωρίς εμάς θα ήταν ανυπόστατες όλες αυτές οι έννοιες, χωρίς εμάς δεν θα στήνατε επιχειρήσεις.
Καλώ όλες τις συναδέλφισσες να μιλήσουν ανοιχτά για τα βιώματά τους, να βγούνε στην επιφάνεια όλα, να καθαρίσουμε επιτέλους αυτήν την βρώμα του εξαναγκασμού, που συσκοτίζει το εργασιακό πεδίο και στις υπηρεσίες μασάζ αλλά και στην σεξεργασία, κομμάτι της οποίας μπορεί να είναι και το αισθησιακό μασάζ με ερωτικές υπηρεσίες, μια επιλογή που προϋποθέτει «την συνειδητή παραχώρηση του προσωπικού χώρου πέρα από την ιδιωτική ζωή. Όταν άτομα που δεν έχουν κάνει αυτή την επιλογή υποχρεώνονται λόγω οικονομικής εξαθλίωσης, απουσίας κοινωνικής πρόνοιας, διακρίσεων στην εργασία (cis/trans γυναίκες και άλλα τρανς άτομα, πρόσφυγες χωρίς έγγραφα) και κοινωνικού στιγματισμού, στην άσκηση της σεξουαλικής εργασίας, τότε το άτομο ωθείται από ανάγκη σε αυτήν και αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά επιζήμιο για τον ψυχισμό του».
Καλώ όλες τις συναδέλφισσές μου να αντισταθούμε.
Να διεκδικήσουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα, ως γυναίκες θεραπεύτριες,
Να σταθούμε δίπλα στις αδερφές μας σεξεργάτριες,
Να σταθούμε δίπλα στις συναδέλφισσες θεραπεύτριες που αναγκάστηκαν να «χαρίσουν happy endings» για να μη χάσουν τη δουλειά τους,
Να βρεθούμε απέναντι στον πατριαρχικό καπιταλισμό».